ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1407/2562)

Zapomniane polskie superfoods 67

wrzątkiem. Aronii powinny unikać osoby cierpiące na zgagę i wrzody żołądka. Topinambur. Nazywany także słonecznikiem bulwiastym. W przedwojennej kuchni uważano go za przysmak, ale z czasem przegrał konkurencję z ziemniakiem, do którego jest podobny. Cienkiej skórki nie trzeba obierać, wystarczy ją umyć. Przyrządzony w postaci puree ma lekko orzechowy smak. Jest dobrym źródłem insuliny, która pomaga kontrolować poziom cukru

ProstePesto.pl
Domowy wypiek chleba 65

zbędnych dodatków. To poradnik o zdrowym wypiekaniu, zdrowym jedzeniu domowego pieczywa, które towarzyszy nam przy śniadaniu, kolacji, podczas świąt wszelakich. Czy wiedziałeś, że do foccacci warto dodać trochę utłuczonych ziemniaków, by była bardziej wilgotna i ładnie rosła podczas pieczenia? Że podczas formowania chleba przed wstawieniem do piekarnika możesz nacinać go nie tylko nożem, także nożyczkami? Jak wykorzystać stare płaskie pieczywo

Zasmakuj Kuchni
Fuczki – smażone placki z kiszonej kapusty 61

fuczki? Fuczki to ukraińskie placuszki z kiszonej kapusty, u nas bardziej znane jako fuczki bieszczadzkie. To bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, podobna do placków ziemniaczanych, tylko że tarte ziemniaki zamieniamy na kiszoną kapustę. Dla mnie te placki to „kulinarny sztos” i wstyd się przyznać, że wcześniej ich nie robiłam. Tym bardziej, że kiszonej kapusty co sezon u mnie

Tajemnice Smaku
O! Ukraina Przewodnik po smakach i smaczkach Weronika Marczuk 71

odsłonach, śledź pod szubą i gotowane raki. Kilka sałatek, kiszone pomidory i glazunia. Nie zabraknie przepisów mięsnych i warzywnych. Szaszłyki, kotlet po kijowsku, wątróbka z jabłkiem, pieczone i smażone ziemniaki czy kapusta. Jeśli chodzi o kapustę, a konkretnie kiszoną, moją uwagę przykuły fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty, które przygotowałam od razu. Na deser mamy serniczki lub pierogi z wiśniami

Tajemnice Smaku
ZAKWAS NA CZERWONY BARSZCZ 71

roboty na samodzielnie wykonanym zakwasie. Święta zbliżają się wielkimi krokami i już nastał taki czas, że to ostatni moment by nastawić własny zakwas. NA ŚWIĘTA:   SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ     ŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM     KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU     https://globuskulinarny.com/kotlety-siekane-z-lososia-z-sezamem/     TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI

globuskulinarny