wymieszałam. Formowałam małe kulki, obtoczyłam w mące, na 2-ch łyżkach rozgrzanej oliwy krótko obsmażyłam na silnym ogniu. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam zamarynowane plasterki cukinii, drugą warstwą połówki ziemniaków na przemian z klopsikami. Na wierzch poukładałam ćwiartki pomidorów, posypałam grubo pokrojonymi piórkami cebuli. Posypałam suszoną bazylią, posmarowałam pozostałą oliwą za pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Prezydentowejprzy okazji przeprowadzki udało mi się go odnaleźć:) I już wówczas sobie powiedziałam, że w okresie letnim na pewno ponownie przyrządzę taką zupę :) Składniki: 1 duży ogórek 35 dag ziemniaków 1 średnia cebula 10 dag szynki 400 ml bulionu 1 łyżka jogurtu sól, pieprz, koperek Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dolać rosół i gotować wszytsko
My simple kitchenniemieckiego słowa braten - piec, smażyć - to prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech, na Górnym Śląsku. Przygotowuje się ją z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na małe kawałki lub plasterki ziemniaków, smażonych na patelni z rozgrzanym tłuszczem, podanych z kwaśnym mlekiem lub jajkiem sadzonym. Danie idealne na upalne dni, żniwa, wśród biednych i bogatych, popularna nie tylko 100 lat temu ale obecnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikgodziny. Po tym czasie dodać ketchup, następnie gotować jeszcze 1/2 do 1 godziny. Sos można zaciągnąć śmietaną (ja wolę ten naturalny). Gołąbki można jeść same lub z młodymi ziemniakami. Smacznego
Garniec MagalieOstatni wypad na targ przyniósł mi młode polskie ziemniaki – specjalnie wybrane małe okazy zwane „orzechem”. Obiera się je szybko, bo wystarczy przetrzeć je szmatką. Genialnie smakują samodzielnie, posypane jedynie koperkiem, ale pozwalają też na mnóstwo eksperymentów. Sałatki, zapiekanki. I dlatego dziś… sałatka ziemniaczana. Sałatka ziemniaczana zazwyczaj kojarzy się
Gotuj z Blue RavenPolskie truskawki opanowały już stragany, rabarbar piętrzy się na półkach, młode ziemniaki nieśmiało wyglądają ze skrzynek, szparagi leniwie wylegują się na półkach, na dworze sosna okrywa wszystko swoim żółtym pyłkiem, pszczoły latają z kwiatka na kwiatek, koty wygrzewają się na słońcu, a ptaki codziennie budzą nas swoim pięknym śpiewem. Jak świętować tak piękną porę roku? Tartami! Wiosna
wegetalerzełyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje Czosnek obieramy i dokładnie miażdżymy w wyciskarce. Ziarna jałowca drobno rozbijamy w moździerzu. Następnie przygotowujemy marynatę dokładnie
Kulinarna Pokusadodatków, np. w zestawieniu z młodymi ziemniaczkami i koperkiem - creme de la creme :) Składniki: szparagi młode ziemniaczki koperek masło klarowane lub oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki skrobiemy z cieniutkiej, młodej skórki, gotujemy we wrzątku, solimy pod koniec gotowania. Szparagi myjemy, ułamujemy twarde końcówki, przesmażamy na klarowanym maśle przez kilka minut. Podajemy posypane świeżym koperkiem
Taste Of My DayDzisiaj pogoda zmienna, raz świeci słońce, raz leje deszcz. Dzisiaj proponuję danie bardzo proste, ale smaczne, łatwe w wykonani u chyba dość efektowne. 1 kg ziemniaków 100 g boczku pokrojonego w kostkę 1 duża cebula 2 łyżki masła 3 łyżki oleju tymianek sól Podane proporcje są przykładowe i można je oczywiście zmieniać wg własnego gustu
Polska ZupaBlueberry Corner by "jagodzianka" Frytki podobno rozsławili Anglicy podczas I wojny światowej, kiedy to armia angielska wspierała militarnie Belgię. Anglicy zachwycili się smażonymi ziemniakami … Przeczytaj cały artykuł Post Frytki à la belgijskie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerosolonej wodzie na pol twardo, kroimy w talarki o grubosci ok 2cm. 3.Kurczaka przyprawiamy i smazymy . 4.W misce mieszamy jaja z jogurtem , dodajemy papryke, cebule, czosnek, kurczaka i ziemniaki, mieszamy, doprawiamy do smaku. 5. Wykladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego , wylozonego folia aluminiowa. 6.Piec okolo 30-40 minut w temperaturze 190 stopniach. Smacznego
PychaDaniapostna potrawa jest moim zdaniem przepyszna w swej prostocie - tyle, że mało dekoracyjna gdy chcemy ją podać. Wpadłam na to , że teraz kiedy nie tylko w sezonie na młode ziemniaki możemy kupić ,, pyrki,, z cieniutką skórką której nie zdejmujemy do pieczenia lub gotowania by to wykorzystać. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniRyż na maśle z kurkumą... Złocisty, sypki, o maślanym smaku. I wyczuwalnym aromacie kurkumy. Idelany do drugiego dania. Pyszny zastępca ziemniaków. Smacznego! Składniki: 100 g ryżu paraboiled (u mnie w woreczku); 1 płaska łyżeczka kurkumy; 1 łyżka masła; Sól. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Na rozpuszczone na patelni masło wrzucić ryż i wymieszać. Dodać
Gospodyni Miejskamianowicie pierś indyka duszona z warzywami. Tak przygotowany indyk jest nie tylko smaczny, ale i nie wymaga dużo pracy by go przygotować. Składniki: pierś z indyka marchew pietruszka kilka ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia oregano szczypta imbiru papryka słodka papryka ostra oliwa Wykonanie: Warzywa obrać i umyć a następnie warzywa i czosnek pokroić w plastry. Cebulę
Mama Gotujeposiekana dymka również wylądowała w miseczce. Wszystko razem tworzy niezwykle zgraną całość - polecam na te chłodne kwietniowe popołudnia. Krem z topinamburu z chipsami Składniki: (na 4 porcje) 250 g ziemniaków 200 g pasternaku 600 g topinamburu 1 cebula 1 łyżka masła 1 l bulionu sól pieprz biały chipsy: 150 g topinamburu dodatkowo: 1 cebulka dymka Topinambur na chipsy wyszorować, osuszyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze