ziemniaki z piekarnika - 7450 przepisów (strona:213/497)

Pierś faszerowana wątróbką 198

robię sama w domu. Naprawdę warto jest zrobić jego większą ilość i po prostu zamrozić. Piekę dynię w piekarniku, całą albo czasami kroję w większe kawałki. Kiedy upieczona, studzę a następnie miksuję na jednolitą masę. Tak przygotowanego kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą. Polecam też podać go z moim kalafiorem w stylu biriani, na który przepis znajdziecie tutaj: https://www.mecooks.com

mecooks
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 197

Ziemniaki pokroić w plastry, również podzielić na dwie części. Ser zetrzeć na tarce. Blachę wysmarować olejem wyłożyć plasterki ziemniaków, posypać je gałką muszkatołową na to wyłożyć połowę zawartości garnka i posypać serem. Z pozostałych składników zrobić kolejną warstwę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C.  Zapiekamy do momentu roztopienia sera. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
KARKÓWKA Z ZIEMNIAKAMI I CEBULĄ - Z PIEKARNIKA 13916

ziołami. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy plastry mięsa. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim na przemian mięso, ziemniaki i cebulę. Na patelnię po smażonym mięsie wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i wlewamy do naczynia z mięsem. Przykrywamy je i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami 198

jajkami,mięso z grzybami (trochę odkładamy),ziemniaki,trochę masy z jajkami, warzywa i mięso i ,ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę masy z jajkami i całość posypujemy resztą sera.  Naczynie zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 1h 15  minut. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia,wtedy zapiekanka pięknie się kroi Polecam gorąco

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami 164

wystarcza do końca gotowania). Ossobuco podawać z szafranowym risotto albo bardziej swojsko - z ugotowaną na sypko kaszą lub ziemniakami, z ulubioną surówką. Ossobuco można przygotować również tradycyjnym sposobem. Składniki po obsmażeniu umieszczamy w garnku żeliwnym, dusimy na małym ogniu lub w piekarniku. W obu przypadkach należy pilnować, żeby potrawa się nie przypaliła, i dolewać bulionu podczas duszenia.  Smacznego

Obiad gotowy
Zapiekanka z cukinii, bobu i ziemniaków z sosem serowo-koperkowym 160

roztopi, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem (zostawiamy kilka gałązek do dekoracji). mieszamy cukinię z bobem i ziemniakami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem, ścieramy na to resztę sera i posypujemy odrobiną posiekanego koperku. pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku najpierw 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż ser się

Gocha gotuje!
Ziemniaki faszerowane, mocno serowe, zapiekane w piekarniku. 11200

dodałam 2/3 startego sera i zieleninę, masę doprawiłam do smaku i dokładnie wymieszałam. Powstałym farszem wypełniłam wydrążone połówki ziemniaków. Na wierzchu posypałam resztą startego sera, na ser mieloną papryką. Naczynie żaroodporne wyłozyłam papierem do pieczenia i poukładałam ziemniaczki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Podałam gorące. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Frytki z batatów 179

początku bataty musimy obrać ze skórki. Siekamy je w słupki, identycznie jak na klasyczne frytki. Pokrojone słodkie ziemniaki wrzucamy do większej miski. Następnie dodajemy do tego olej oraz przyprawiamy ostrą papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pokrojone bataty wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 30 – 40 minut

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Karkówka pieczona w rękawie 193

wcześniej karczek i wkładamy do rękawa.  Układamy w naczyniu żaroodpornym odstawiamy na ok godzinę. Wstawiamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 220 st. po 15 min zmniejszamy do 200 st i pieczemy godzinę .. +- 15 min  Do obiadu upiekłam sprężynki z ziemniaków

Gotowanie jest łatwe
Frytki z batatów 191

początku bataty musimy obrać ze skórki. Siekamy je w słupki, identycznie jak na klasyczne frytki. Pokrojone słodkie ziemniaki wrzucamy do większej miski. Następnie dodajemy do tego olej oraz przyprawiamy ostrą papryką, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Pokrojone bataty wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 30 – 40 minut

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ziemniaki zapiekane z brokułami i serami oraz "Mroczna symfonia" 204

mozzarelli. Ponownie ułożyć plastry ziemniaków (zostawić ok. 5), resztę brokułów, kabanosów i mozzarelli. Na wierzchu ułożyć resztę plastrów ziemniaków. Posypać pokrojonymi chili oraz suszonym majerankiem i solą. Wlać do formy 50 ml wody. Na wierzchu ułożyć plastry żółtego sera. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C. ----- Podobne: Bliniarz - ciasto ziemniaczane Figi pieczone z serem

Weekendy w domu i ogrodzie
Warzywa z piekarnika 329

Uwielbiamy warzywa w każdej postaci. Dziś zapraszamy na ucztę z warzyw z piekarnika.         Składniki można dopasować według potrzeb i upodobań a u nas: -1/2 kg fasolki szparagowej -średni kalafior -papryka -2 marchewki -3 duże ziemniaki -sól, pieprz ziołowy, słodka papryka -olej Kalafiora i fasolkę i paprykę oczyszczamy. Obieramy ziemniaki i marchew. W dobrze osolonej wodzie

Maminek kulinarny
Naleśniki z ruskim farszem 184

podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 3. Naleśniki napełniamy gotowym farszem. Przed podaniem możemy zapiec w piekarniku z serem lub podgrzać na suchej patelni

Szefowa kuchni
kalafiorowo ziemniaczana zapiekanka z podwędzanym boczkiem i serem 465

oraz pokrojoną w paski paprykę. Warzywa solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i mieszamy. Następnie pomiędzy ziemniaki i cebulę układamy kalafiora podzielonego na różyczki. Teraz na całość rozkładamy przesmażony boczek i   wkładamy nasze naczynie, na 20-25 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Na pięć minut przed końcem pieczenia na wierzch zapiekanych warzyw układamy plastry żółtego

Miód i pieprz
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 220

papierem do pieczenia. Na każdej roladce układamy po małym kawałku cytryny, oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 30 minut. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim można podać jako danie obiadowe z ziemniakami lub ryżem oraz sezonową surówką. Wspaniale też sprawdzą się na kolację, przystawkę – na ciepło lub na zimno. Gorąco

mojewypiekiinietylko
Ziemniaki z piekarnika, pyszne i soczyste. 564

Zapraszam na pyszne ziemniaczki z piekarnika. Te ziemniaczki są dodatkiem, lub samodzielną przekąską. Aromatyczne dzięki pewnym dodatkom i chrupiące przede wszystkim. To wspaniały dodatek do wszystkiego. Składniki -kilka ziemniaków curry i pietruszka  PROECO vinaigrette classico z octem balsamicznym z Modeny oliwa z oliwek najwyższej jakości sól i pieprz do smaku Zimniaki obierz, umyj , pokrój na cząstki. Wsyp do miski

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak pieczony z cytryną i lawendą 209

wymieszać. Kurczaka włożyć do worka i zalać marynatą. Odstawić na minimum 30 minut do 4 h. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Kurczaka przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Doprawić solą. W połowie pieczenie kurczaka przełożyć. Piec 45 minut.  Podawać z ziemniakami lub ryżem

Humanistka w kuchni
Udziec indyka z papryką czerwoną 295

Mięso ciasno zwinąć i związać sznurkiem bawełnianym. Włożyć do rękawa do pieczenia i położyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjąć mięso i odczekać 10min, zanim pokroimy. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) Mięso krojone na ciepło. Zimne po rozkrojeniu jest bardziej zwarte. Szeroki wybór superfood m.in. kurkumę

https:KKuchniaMniam
Karkówka zapiekana w kapuście w garnku rzymskim 400

której mięso się marynowało. Tak przygotowany garnek przykryć i wstawić do zimnego piekarnika , ustawić temp 220 st . Kiedy piekarnik się nagrzeje do tej temperatury , wtedy zmniejszyć do 200 i piec 15 min pod przykryciem i 15 min bez przykrycia. Podawać z ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 262

dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, wycieramy papierowym ręcznikiem, następnie w łupinkach owijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i pieczemy do względnej miękkości – dość długo, 90-150 minut – patrz uwagi we wprowadzeniu. Upieczone i przestudzone ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy w grubą (kilka cm) kostkę. Cebuli najlepiej nie obierać, ale koniecznie ją nacinamy

Kulinarna Pokusa
BABKA ZIEMNIACZANA Z TWAROGIEM 250

dodając je do warstwy ziemniaczanej. Teraz wystarczy nasmarować formę lub szklane naczynie tłuszczem i  układać warstwami ziemniaki i ser. Najpierw masa ziemniaczana. Teraz masa twarogowa. I na wierzch ponownie warstwa ziemniaczana z dodatkiem posiekanej mięty. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni.   Można podawać z sosem śmietanowym lub kwaśną śmietaną. Ja podałam

potrawyregionalne
Prosta zapiekanka ziemniaczana 181

naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy po wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagranym do 200 stopni przez około 40 minut, do godziny. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 352

kiełbasy i posypujemy cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą. Jajko roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym serem. Polewamy zapiekankę. Naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut ser powinien być rozpuszczony

Kolorowy Przepisownik
Kurczak w czerwonym winie zapiekany pod ziemniakami 222

dolewamy do zapiekanki. Całość doprawiamy jeszcze raz solą, pieprzem, szczyptą cukru, dokładamy przecier pomidorowy oraz liść laurowy. Ziemniaki kroimy w paski i zalewamy śmietaną. Doprawiamy nieco pieprzem i delikatnie mieszamy. Układamy w sposób dowolny na wierzchu zapiekanki. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180st. Na około 40 minut. Smacznego

Kolizje Smaków
Zapiekanka ziemniaczana. 1497

pokrojoną w talarki cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy na 160 stopni C pieczemy ok 1 godzinę. Smacznego

kgwjanczewo
Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken 423

dzięki natarciu go masłem z przyprawami także pod skórą i bardzo aromatyczny dzięki plasterkom cytryny. Dodatkowo dorzuciłam kilka ziemniaków, które piekły się wraz z kurczakiem i tak powstał kompletny obiad prawie bez wysiłku. Zrobiłam tylko jeden błąd, otóż umieściłam kurczaka w piekarniku na najniższej półce, w związku z czym jak widać troszkę mi się od góry za bardzo spiekł. Następnym

karmelowy
Quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem 294

boczku. Na ciasto wykładamy 2/3 zesmażonego boczku, większość cebuli (3/4), a na wierzchu układamy pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki i posypujemy je resztą boczku. Składniki zalewy mieszamy z pozostałą cebulą. Zalewą polewamy przygotowany placek i pieczemy ok 50 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy wierzch quiche się zarumieni, to znak że nasz wypiek jest gotowy. Smacznego

Taste Of My Day
Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną 234

lodówki na około godzinę/półtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny.  Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z ulubioną surówką/sałatą i frytkami - albo pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i ziołami.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczone placki z młodych ziemniaczków 293

poza olejem) wrzucamy do blendera. Miksujemy na w miarę gładką masę. Jeżeli nie mamy blendera, cebulę, czosnek i ziemniaki ucieramy na tarce i dokładnie mieszamy z resztą składników. Przekładamy na sitko i dokładnie odsączamy (ja pomagałam sobie łyżką, mocno dociskając). 2. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Na blasze układamy papier do pieczenia i smarujemy go dokładnie pędzelkiem. Z masy tworzymy

My Culinary Art
Barszcz ukraiński 235

ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych ok. 150 g dobrej kiełbasy 1 łyżka klarowanego masła kilka listków lubczyku 1 szklanka zakwasu z buraków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 goździk 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól Sposób przygotowania: Buraki umyć i wstawić do piekarnika(...)ziele angielskie, grzyby i 1 nieobraną cebulę z w bitym goździkiem. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Mięso wyjąć, przestudzić, oskubać i ponownie dodać do zupy. Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującego się mięsa. Na patelni rozgrzać klarowane masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustkę dość grubo poszatkować, kiełbasę pokroić

W SMAK
Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem 294

podobnego sera 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki tymianku 3/4 płaskiej łyżeczki cząbru 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki oleju rzepakowego Do podania pieczone ziemniaki (najlepiej z dodatkiem rozmarynu) konfitura z żurawin świeży rozmaryn Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy w ewentualnych pozostałości kości, chrząstek i tłuszczu. Nacieramy je dokładnie solą, cząbrem i tymiankiem. Pozostawiamy(...)brytfannę, przykrywamy plastrami wędzonego boczku (najlepiej ukośnie / w poprzek) i natychmiast wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Filety z boczkiem zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut. Na 3-4 minuty przed końcem zapiekania przykrywamy je dodatkowo plastrami sera. Równolegle do kurczaka przygotowujemy również pieczone ziemniaki – zgodnie z naszymi instrukcjami na ten temat. Powinny być gotowe mniej więcej

Kulinarna Pokusa
Briami, czyli warzywa z pieca po grecku 593

Dzisiaj klimaty greckie. Briami, czyli warzywa zapiekane w piekarniku. Ta grecka potrawa jest niezwykle prosta do zrobienia, aromatyczna i bardzo dobra. Briami może stanowić samodzielne danie. Można je również podać z bagietką. Kamienie, które widać w tle zdjęcia przywiozłam z greckiej plaży :) Składniki (2 porcje): 2 małe cukinie 5 małych ziemniaków 5 ząbków czosnku 2 pomidory 1/5 szklanki oliwy(...)grubości 0,5 cm. Ziemniak obieramy i również kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę, oregano oraz doprawiamy dość mocno pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Briami zapiekamy godzinę

Smak mojego domu
Pieczony schab z gruszką i puree ziemniaczanym 151

gałązka oregano • olej do smażenia Gruszki • 4 gruszki • odrobina soli • laska cynamonu • 1 łyżka cukru Puree z ziemniaków z cebulą i gorczycą • 1 kg ziemniaków • 1 mała cebula • 3 łyżki masła • 3 łyżki śmietany 22% • 2 łyżeczki nasion gorczycy Wykonanie: • Polędwicę wieprzową oczyścić, obsmażyć na oliwie i przełożyć do formy do pieczenia(...)godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160 st.C. • Podawaj pokrojony w plastry z dżemem morelowym. Gruszki • Gruszki ze skórką pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. • Zagotować je w garnku z odrobiną wody, cukru, soli i cynamonem, a następnie dusić przez moment na wolnym ogniu. ZiemniakiZiemniaki obrać, ugotować

To co kocham
Pierś z kaczki ze smażonymi jabłkami i puree 256

puree – przepis Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie. Mogą się delikatnie rozgotować :) Pierś z kaczki myjemy i dokładnie osuszamy. Nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Następnie smażymy ją na rozgrzanej patelni przez 3 minuty z góry i dołu zaczynając od smażenia od strony ze skórą. Następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!