ziemniaki z masłem - 500 przepisów (strona:15/34)

Ruskie pierogi na cieście jogurtowym 0% z pieprzem zielonym 172

maki poznańskiej typ 500, 5 łyżek jogurtu naturalnego 0%, 150 - 200 ml letniej wody, szczypta soli, farsz: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, 250 g twarogu wielskiego lekkiego 0%, 2 średnie cebule, 1 płaska łyżeczka cukru, 50 g masła, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego świeżo zmielonego, ponadto: masło do polania, mąka do podsypania(...)zielony. Do ziemniaków dodajemy rozkruszony ser, podsmażoną cebulę, całość ugniatamy do połączenia się wszystkich składników, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, tak  aby farsz był wyrazisty. Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz  i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi polewamy stopionym masłem i doprawiamy pieprzem zielonym

Moniki Smakołyki
Knedle ze śliwkami 116

knedli) - 1 kg ziemniaków - 2 duże lub 3 mniejsze jajka - 2 szklanki mąki pszennej  - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki soli - 30 śliwek - 15 łyżeczek cukru - masło do polania  - cukier do posypania - mięta do dekoracji S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a: Ziemniaki(...)którą posypujemy 0,5 łyżeczki cukru i dokładnie zalepiamy, po czym formujemy kulkę. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z rozpuszczonym masłem, posypane cukrem i udekorowane miętą. Smacznego

Gocha gotuje!
Zupa - krem z cukinii. 189

www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 cukinie - obrać i pokroić w kostkę. 2-3 cebule - obrać i pokroić w kostkę. 2-3 ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę. 1 kostka rosołowa "ziarenko smaku" lub domowej roboty vegeta sól, pieprz, bazylia (świeża lub suszona) masło Do garnka wrzucić 2 łyżki masła, rozgrzać, po czym wrzucić cukinię i cebulę i doprawić przyprawami. Smażyć na maśle

Kuchnia smaków
Topinambur w zupie 164

miseczce. Wszystko razem tworzy niezwykle zgraną całość - polecam na te chłodne kwietniowe popołudnia. Krem z topinamburu z chipsami Składniki: (na 4 porcje) 250 g ziemniaków 200 g pasternaku 600 g topinamburu 1 cebula 1 łyżka masła 1 l bulionu sól pieprz biały chipsy: 150 g topinamburu dodatkowo: 1 cebulka dymka Topinambur na chipsy wyszorować, osuszyć. Pokroić w cieniutkie plasterki, ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z pieczarek 217

ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 0,5 kg pieczarek 1 marchewka 3 ziemniaki 0,5 cebuli seler kawałek pietruszka kawałek 0,5 łyżki masła sól pieprz do smaku Przygotowanie:Pieczarki obrać z skórki, pokroić i odparować z nadmiaru wody. Warzywa oczyścić i pokroić. W garnku rozpuścić masło dodać

Ala piecze i gotuje
Karkówka pieczona w ketchupie - idealna na obiad 286

Składniki: 400 g karkówki 1 cała średnia cebula 300 g ketchupu 150 ml wody 1 łyżka masła oliwa do smażenia sól  pieprz papryka słodka papryka ostra Dodatkowo: sałata 4 rzodkiewki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz odrobina cukru śmietana  oraz ziemniaki Przygotowanie: Karkówkę myjemy, kroimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostro. I najlepiej(...)Usmażone mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym przekładając plastrami cebuli. I tak układamy do końca. W misce mieszamy ketchup z wodą na jednolitą masę. Zalewamy mięso, dajemy 1 łyżkę masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. 40 minut. Sałata: Sałatę myjemy dokładnie, rwiemy na małe kawałki i umieszczamy w misce. Odcinamy końcówki

Gotuj z Mąką
Zupa szczawiowa z czosnkiem niedźwiedzim 139

szczaw mi wyjada :D Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 4-5 garści młodego szczawiu 2 małe marchewki kilka ziemniaków 1/4 małego selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 3-4 łyżki śmietany 12% 1 łyżka masła 82% 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy oregano ugotowane na twardo jajka Sposób przygotowania(...)ponownie zawrze wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekany (wcześniej dokładnie umyty) szczaw bez łodyg i chwilę gotujemy, w tym czasie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Do miski wlewamy śmietanę, łączymy z mąką. Dodajemy po trochu gotującej się zupy, by zahartować, a na koniec dodajemy masło. Całość wlewamy do zupy, cały czas mieszając

Kolorowy Przepisownik
Zupa krem ze szpinaku 134

bądź oglądania zbyt często amerykańskich filmów. :P Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 małe kwaśne jabłko 3 ząbki czosnku 1 cebula pół puszki groszku konserwowego Przyprawy: 4 łyżki soku z cytryny 2 kostki rosołowe przyprawa warzywna, pieprz maggi 2 łyżki masła świeże grzanki chlebowe 1 litr wody Szpinak wkładamy do rondelka i rozmrażamy(...)bardzo niewielkim ogniu, by się nie przypalił. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek grubo siekamy. Podsmażamy je razem na maśle, aż cebula się zeszkli, po czym wrzucamy do nich rozmrożony szpinak i razem przesmażamy przez kilka minut. Ziemniaki i marchew obieramy, jabłko pozostawiamy ze skórką. Pokrojone warzywa i jabłko wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gdy się zagotuje wrzucamy kostki

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak z pieczarkami wg J. Oliwera 352

Składniki : 2 udka z kurczaka ( a właściwie podudzia) 25 dag pieczarek plus kilka  boczniaków, podgrzybków- u mnie suszone podgrzybki 2 ziemniaki, ale można nie dodawać 3 ząbki czosnku pokrojone tymianek, sól, pieprz szklanka białego wina 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Udka pozbawiłam kości, grzybki pokroiłam w plasterki, suszone pokruszyłam, kilka pieczarek zostawiłam, by ułożyć

Proste Potrawy
Pieczona karkówka pod pierzynką z żółtego sera i pieczarek 178

sól pieprz Sos do sałaty: ¼ szklanki oleju 2-3 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Cayenne pieprz czarny sól Dodatkowo: ziemniaki kilka plasterków żółtego sera 250 g pieczarek opakowanie dowolnej mieszanki sałat masło Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty do mięsa: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej, keczup, koncentrat, musztardę, sos sojowy, przyprawę do mięsa, sól i pieprz

MyCookBook.pl
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 900

Następnie pokrojony boczek podsmażam na patelni, a pod koniec smażenia dodaję pokrojony szczypiorek i czosnek.Dodaję do zapiekanki.Na wierzch układam pozostałą część pokrojonych ziemniaków doprawiając je solą, pieprzem i chili oraz pokrojone w drobną kostkę masło.Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na jakieś 40 min. Po tym czasie można (choć nie koniecznie) posypać wierzch serem pomieszanym ze śmietaną. Zapiekam

UgotujmyTo.pl
Grecka Musaka 229

mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku 4 pomidory natka pietruszki ser feta 200g sera żółtego czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa do ziemniaków papryka ostra przyprawa do wieprzowiny lub mięsa mielonego (opcjonalnie) olej do smażenia Wykonanie: Bakłażany myjemy, kroimy w plastry(...)odsączamy do sucha na papierowym ręczniku.  Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najpierw 7 minut z jednej strony, potem 7 z drugiej, pilnując by się nie przypalił. Sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy cały czas

Czerwona Porzeczka
KURCZAK W SOSIE BANANOWYM Z PIECZONYMI BATATAMI 207

piersi kurczaka, 4 banany, 2 mniejsze pory, łyżka masła, curry, majeranek suszony, sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,  około 120 ml wody, 200 ml śmietany 30%, świeży majeranek, marynata do mięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa Składniki na ziemniaki: 2-3 łyżki oliwy, spora szczypta tymianku, 3 ząbki czosnku(...)pieprz. Przygotowania: Przygotowuję marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i posiekanej papryczki chili, zalewam nią pokrojonego w kostkę kurczaka odkładam do lodówki. Pora kroję w cienkie plastry, podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po chwili dodaję kurczaka, razem smażę, aż mięso będzie soczyste. Całość zalewam wodą i śmietanką, dodaję przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem około

JejKuchnia
Na Festiwal Dyni kopytka. 228

rozrasta się więc z każdym rokiem. Kopytka dyniowo-ziemniaczane składniki: 400g miąższu z dyni 2 duże ziemniaki 1 jajko 20g tartego parmezanu 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna - ilość taka by wyrobić ciasto, ja potrzebowałam 1,5 szklanki sól dodatkowo 1 łyżka masła 2 plastry boczku wędzonego parmezan w płatkach wykonanie: Dynie kroimy na kawałki, pozbawiamy ją pestek i łupiny(...)Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczona dynie miksujemy na puree blenderem. W tym czasie gotujemy ziemniaki, odsączamy z wody, przepuszczamy przez praskę. Łączymy dynie z ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym

Przysmaki Karolki
Ryba po indiańsku 203

przepisy z rybami takie jak zapiekane, smażone, itp (tutaj) Inspiracja: prl-kuchniadanusi.blogspot.com Składniki 800 g filetów z dorsza 5 średnich ziemniaków 1 czerwona papryka 1 papryka chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 puszka pomidorów bez skóry 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 liść laurowy sól pieprz W rondlu rozgrzać masło klarowane

O kuchni z uczuciem