Kluski śląskie to oznaka domowego obiadu. Podawane zwyczajowo z sosami pieczeniowymi, gulaszowymi czy po prostu z cukrem i masłem lecz nie tym razem. Tym razem podane
Mechanik w kuchninagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną - opcjonalnie. Mięso odgrzewać w sosie. Podawać z ziemniakami lub kluskami. Smacznego
Stare Garymojej Mamy to gotowane ziemniaki ze skwareczkami i koperkiem i botwinka do popicia. A o to mój wymarzony wiosenno - letni obiad z botwinką: młode ziemniaki gotowane w mundurkach, fasolka szparagowa z tartą bułką w maśle i "schabowy - drobiowy" :-) Botwinka - świeżynka, w ten piątek na targu zakupiona Smacznego
Kuchnia po mojemuodmiany. To sposób obróbki zmniejsza lub zwiększa ich kaloryczność. Gotowane kluski i pyzy mają zdecydowanie mniej kalorii niż purée z dodatkiem świeżego masła czy smażone w oleju placki ziemniaczane. Te frytki naprawdę Was nie zabiją. Ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco żelaza, wapnia, i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin — najwięcej jest w nich witaminy
Karo in the Kitchendyniowe. Przypadną do gustu każdemu ! Można je podać prosto z wody lub też odsmażyć. Moje ulubione – z dodatkiem masła szałwiowego, posypane dużą ilością grana padano. Skusicie się ? Składniki (4 porcje): 1 dynia hokkaido (około 1 kg) * 1/2 kg ziemniaków 1 niepełna szklanka mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki sera grana padano – drobno startego(...)łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 – 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 jajko 1 żółtko Masło szałwiowe: 3 czubate łyżki masła, kilka listków świeżej szałwii * waga po pozbyciu się nasion: 800 g Wykonanie: Przygotuj dynię: Umyj ją i pokrój na kilka kawałków. Pozbądź się nasion, skórkę zostaw. Dynię rozłóż na blasze
Moja pasja smakumaki poznańskiej typ 500, 5 łyżek jogurtu naturalnego 0%, 150 - 200 ml letniej wody, szczypta soli, farsz: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków, 250 g twarogu wielskiego lekkiego 0%, 2 średnie cebule, 1 płaska łyżeczka cukru, 50 g masła, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu zielonego świeżo zmielonego, ponadto: masło do polania, mąka do podsypania(...)zielony. Do ziemniaków dodajemy rozkruszony ser, podsmażoną cebulę, całość ugniatamy do połączenia się wszystkich składników, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, tak aby farsz był wyrazisty. Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi polewamy stopionym masłem i doprawiamy pieprzem zielonym
Moniki Smakołykiknedli) - 1 kg ziemniaków - 2 duże lub 3 mniejsze jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki soli - 30 śliwek - 15 łyżeczek cukru - masło do polania - cukier do posypania - mięta do dekoracji S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Ziemniaki(...)którą posypujemy 0,5 łyżeczki cukru i dokładnie zalepiamy, po czym formujemy kulkę. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z rozpuszczonym masłem, posypane cukrem i udekorowane miętą. Smacznego
Gocha gotuje!www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 cukinie - obrać i pokroić w kostkę. 2-3 cebule - obrać i pokroić w kostkę. 2-3 ziemniaki - obrać i pokroić w kostkę. 1 kostka rosołowa "ziarenko smaku" lub domowej roboty vegeta sól, pieprz, bazylia (świeża lub suszona) masło Do garnka wrzucić 2 łyżki masła, rozgrzać, po czym wrzucić cukinię i cebulę i doprawić przyprawami. Smażyć na maśle
Kuchnia smakówmiseczce. Wszystko razem tworzy niezwykle zgraną całość - polecam na te chłodne kwietniowe popołudnia. Krem z topinamburu z chipsami Składniki: (na 4 porcje) 250 g ziemniaków 200 g pasternaku 600 g topinamburu 1 cebula 1 łyżka masła 1 l bulionu sól pieprz biały chipsy: 150 g topinamburu dodatkowo: 1 cebulka dymka Topinambur na chipsy wyszorować, osuszyć. Pokroić w cieniutkie plasterki, ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 0,5 kg pieczarek 1 marchewka 3 ziemniaki 0,5 cebuli seler kawałek pietruszka kawałek 0,5 łyżki masła sól pieprz do smaku Przygotowanie:Pieczarki obrać z skórki, pokroić i odparować z nadmiaru wody. Warzywa oczyścić i pokroić. W garnku rozpuścić masło dodać
Ala piecze i gotujeSkładniki: 400 g karkówki 1 cała średnia cebula 300 g ketchupu 150 ml wody 1 łyżka masła oliwa do smażenia sól pieprz papryka słodka papryka ostra Dodatkowo: sałata 4 rzodkiewki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz odrobina cukru śmietana oraz ziemniaki Przygotowanie: Karkówkę myjemy, kroimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostro. I najlepiej(...)Usmażone mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym przekładając plastrami cebuli. I tak układamy do końca. W misce mieszamy ketchup z wodą na jednolitą masę. Zalewamy mięso, dajemy 1 łyżkę masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. 40 minut. Sałata: Sałatę myjemy dokładnie, rwiemy na małe kawałki i umieszczamy w misce. Odcinamy końcówki
Gotuj z Mąkąszczaw mi wyjada :D Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 4-5 garści młodego szczawiu 2 małe marchewki kilka ziemniaków 1/4 małego selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 3-4 łyżki śmietany 12% 1 łyżka masła 82% 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy oregano ugotowane na twardo jajka Sposób przygotowania(...)ponownie zawrze wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Dodajemy posiekany (wcześniej dokładnie umyty) szczaw bez łodyg i chwilę gotujemy, w tym czasie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Do miski wlewamy śmietanę, łączymy z mąką. Dodajemy po trochu gotującej się zupy, by zahartować, a na koniec dodajemy masło. Całość wlewamy do zupy, cały czas mieszając
Kolorowy Przepisownikbądź oglądania zbyt często amerykańskich filmów. :P Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 małe kwaśne jabłko 3 ząbki czosnku 1 cebula pół puszki groszku konserwowego Przyprawy: 4 łyżki soku z cytryny 2 kostki rosołowe przyprawa warzywna, pieprz maggi 2 łyżki masła świeże grzanki chlebowe 1 litr wody Szpinak wkładamy do rondelka i rozmrażamy(...)bardzo niewielkim ogniu, by się nie przypalił. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek grubo siekamy. Podsmażamy je razem na maśle, aż cebula się zeszkli, po czym wrzucamy do nich rozmrożony szpinak i razem przesmażamy przez kilka minut. Ziemniaki i marchew obieramy, jabłko pozostawiamy ze skórką. Pokrojone warzywa i jabłko wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gdy się zagotuje wrzucamy kostki
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki : 2 udka z kurczaka ( a właściwie podudzia) 25 dag pieczarek plus kilka boczniaków, podgrzybków- u mnie suszone podgrzybki 2 ziemniaki, ale można nie dodawać 3 ząbki czosnku pokrojone tymianek, sól, pieprz szklanka białego wina 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Udka pozbawiłam kości, grzybki pokroiłam w plasterki, suszone pokruszyłam, kilka pieczarek zostawiłam, by ułożyć
Proste Potrawysól pieprz Sos do sałaty: ¼ szklanki oleju 2-3 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Cayenne pieprz czarny sól Dodatkowo: ziemniaki kilka plasterków żółtego sera 250 g pieczarek opakowanie dowolnej mieszanki sałat masło Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia marynaty do mięsa: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej, keczup, koncentrat, musztardę, sos sojowy, przyprawę do mięsa, sól i pieprz
MyCookBook.plNastępnie pokrojony boczek podsmażam na patelni, a pod koniec smażenia dodaję pokrojony szczypiorek i czosnek.Dodaję do zapiekanki.Na wierzch układam pozostałą część pokrojonych ziemniaków doprawiając je solą, pieprzem i chili oraz pokrojone w drobną kostkę masło.Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na jakieś 40 min. Po tym czasie można (choć nie koniecznie) posypać wierzch serem pomieszanym ze śmietaną. Zapiekam
UgotujmyTo.plziołami do pizzy. Następnie obsmażyć z obu stron na oliwie (lub oleju rzepakowym). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła i posiekany czosnek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić
Czerwień i błękit