ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:328/603)

Papryka faszerowana ziemniaczanym puree 160

szczypty gałki muszkatołowej.  2. Cebulę smażymy, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy do zarumienienia. Mieszamy z ziemniakami, 1/2 sera i całość chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z papryki odcinamy kapelusze, wydrążamy gniazda nasienne. W środku smarujemy olejem. Napełniamy farszem, pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy pozostałym serem

Szefowa kuchni
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 215

łyżeczki słodkiej czerwona papryki 0,5 łyżeczki curry Odrobina imbiru Pieprz Sól Babeczki:  Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut. Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę

VioletoweKucharzenie
Karkówka po flisacku 274

rumiano na rozgrzanej patelni. Mięso układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę

VioletoweKucharzenie
Stripsy z frytkami i chipsami z jarmużu. 208

dół z termoobiegiem). FRYTKI SKŁADNIKI: 6 ziemniaków szczypta soli świeżo mielony pieprz szczypta nasion chilli PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki umyć, nie obierać. Pokroić na kawałki (paski) takie o grubości 1 cm. Wyłożyć na blaszce, na tej samej co do chipsów jarmużowych. Doprawić. Nie dodaję oliwy. Piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni

ClauditteMissCooking
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 238

quiche na cieście kruchym, ale na gotowym cieście francuskim. Na dno kładzie się gotowane w mundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się masą jajeczno-śmietanową i piecze. Proste, szybkie i w ciągu godziny sprzedane co do kawałeczka! Klienci po prostu to uwielbiają. Zrobiłam bardzo

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z młodych ziemniaków i boczku 257

surowego pęczek szczypiorku mała cebulaSos 2 łyżki jogurtu 2 łyżeczki musztardy papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i kroimy w dość dużą kostkę. Boczek kroimy w cienkie paseczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w temp 180 C. Szczypiorek i cebulę siekamy. Fasolkę płuczemy

e-PrzepisyKulinarne
Pomarańczowy kurczak z parowaru 245

powinna być dość gęsta, tak, żeby nie spływała z kurczaka. Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale ja zostawiam zazwyczaj mięso na co najmniej 12 godzin. Włożyć do parowaru na tacce do sosu. Parować około 40 - 45 minut. Podawać z warzywami lub ziemniakami polanymi sosem, który powstanie z marynaty i mięsa. Przed podaniem udekorować skórką pomarańczową

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak z selerem naciowym, imbirem i cytryną 253

naciowy-pokrojony na trzy części i cytrynę. Wszystko skropić olejem i sosem sojowym, włożyć do pieca nagrzanego do 160-170 st C na półtorej godziny.   Kiedy cebula i seler zmięknie włożyć pod kurczaka i często podlewać powstałym sosem. Ja podałam z pietruszkowymi ziemniakami i mizerią....... Smacznego

Gaździnka warzy
Zapiekanka z wątróbką, ziemniakami i groszkiem (385 kcal) 193

zmielony olej Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i podsmażamy z cebulką pokrojoną w piórka na łyżce oleju. Ziemniaki i jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy z jogurtem i przyprawami. Następnie wkładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temp 200 C około 35 minut

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem 236

rosołu lub bulionu Sól , pieprz cayenne Dynię obieramy, wydrążamy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na małe kawałki. Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. W żeliwnym garnku układamy warzywa, doprawiamy solą, pieprzem cayenne, dodajemy kilka gałązek rozmarynu i skrapiamy wszystko oliwą. Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni o. 45 minut, pod koniec pieczenia dodajemy smażony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka po królewsku 348

kawałki karkówki, posypujemy bazylią, przykrywamy plastrami żółtego sera. Na wierzchu można rozsmarować 2 łyżki majonezu.6. Pieczemy w piekarniku do czasu, aż mięso będzie miękkie, w temperaturze 200 st. Warto w pewnym momencie odkryć naczynie, bądź nie przykrywać wcale.Ja podałam karkówkę z ziemniakami i ćwikłą, choć jej na zdjęciu nie widać

Pasja Smaku
Knedle z truskawkami na musie truskawkowym 237

U mnie nadal truskawkowo. Dzisiaj zapraszam na knedle z dodatkiem twarogu nadziewane truskawką. Podane na musie truskawkowym i polane masełkiem z dodatkiem bułki tartej. Pyszności. Składniki

Ala piecze i gotuje
Indyjskie placuszki faszerowane kalafiorem i ziemniakami 226

garam masala pół łyżeczki kurkumy łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju (użyłam rydzowego, może być arachidowy lub inny roślinny jaki macie pod ręką) pęczek świeżej kolendry   Przygotowanie: Farsz : ziemniaki utłucz na idealnie gładką masę, dodaj bardzo drobno posiekany kalafior, posiekaną kolendre, rozgnieciony czosnek, olej i przyprawy. Wymieszaj.   Placuszki: z podanych składników zagnieć ciasto, jeżeli będzie zbyt klejące dodaj(...)Zrobiłam je na te dwa sposoby, czyli smażyłam po obu stronach przez 3 minuty każda, i upiekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temp. 180. Jedne i drugie mi smakowały, ale opcja pieczona jednak wygrała. Te aromatyczne placuszki proponuję podać z mizerią! Tak, tak to się idealnie komponuje. Mój przepis ma wegańską mizerię to mleko

greenscarf
Pstrąg w warzywach 193

rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy łyżkę oleju. Smażymy ziemniaki i cukinię aż do zarumienienia (ok. 7-9 minut). Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego, dodajemy obraną cebulę i szalotki pokrojone w ćwiartki. Na wierzch kładziemy pstrągi. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół). Pieczemy 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, dokładamy

gutfut
Zupa pieczarkowa 133

Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Dobra zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Czas przygotowania:   45 minut Ilość porcji

karolgotuje