ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:184/603)

Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 305

prostu zakochałam się w nich! Naprawdę warto wypróbować!  SKŁADNIKI: (mi wyszło 24 szt)   250 g ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia) 125 g cukru pudru (niepełna szklanka) 2 jajka 60 g masła 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Dodatkowo: 1 białko ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy(...)czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier   1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.  2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą podsypać lekko mąką, rozwałkować

Kto ugości moich gości?
Pieczone tymiankowe ziemniaczki 138

zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać musi być mocno ciepły. Piekarnik nastawić 180st C na grill, do żaroodpornego naczynia przełożyć ziemniaki, polać zagrzaną oliwą i do pieca, aż się zrumienią. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować ) W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone

Gaździnka warzy
Sharma z frytkami 349

osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Wybieramy nasze ulubione przyprawy do frytek: sól, zioła :) Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie z ziemniakami. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy nasze frytki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Sharmę można podawać też z wszelkimi surówkami na bazie kapusty

Lawendowe Niebo
Kurczak w panierce z orzechów włoskich 135

już z parmezanem, z "oszukanym" parmezanem, a nawet z goudą i, ku memu zaskoczeniu, zawsze jest tak samo dobry. Przepyszny, rzekłabym. Możecie podać go z pieczonymi ziemniaczkami lub z mashem z ziemniaków ze śmietanką i masłem. Do dzieła! KURCZAK W ORZECHOWO-SEROWEJ PANIERCE Składniki (dla 2 osób):2 mniejsze piersi z kurczaka lub 1 duża4 łyżki drobno

Gotowanie to kochanie
Ziemniaczki Zdzisia 189

musi być wyrazisty, więc pieprz i sól.   Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały.Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami.  Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia,  smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem delikatu do mięs......i do piekarnika na 20 minut w temp. 160 st. C.Gotowe i pachnące.   Bardzo dobrze smakują

Maminek kulinarny
Tarta farmerska 168

cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tart. Ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem.Na ciasto wyłożyć farsz kapuściano - kiełbasiany i zalać masą śmietanowo-jajeczną.Na wierzch ułożyć plasterki ziemniaków i posmarować je olejem.Tartę piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 35 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku tymianku można zrezygnować.Ciasto dość ciężko

Gospodyni Miejska
Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie i zupie cebulowej 375

śmietanę, mieszamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika i poruszamy mięsem, by zapobiec niedopieczeniu. Do pieczeni pasuje zarówno ryż, jak i ziemniaki; szpinak, mizeria, marchewka z groszkiem

Taste Of My Day
Kociołek na grillu. 185

PAPRYKI KOLOROWE - 600 g PIECZAREK - GARŚĆ PODGRZYBKÓW SUSZONYCH - ZIOŁA: ŚWIEŻY MAJERANEK, PRZYPRAWA DO GRILLA, SÓL, PIEPRZ, LIŚCIE LAUROWE NACZYNIE WYSMARUJ TŁUSZCZEM, UKŁADAJ NAPRZEMIENNIE, NA SAMEJ GÓRZE ZIEMNIAKI, POSYP OBFICIE MAJERANKIEM I SOLĄ.  PIECZEMY MINIMUM 2 GODZINY NAJLEPIEJ 3 GODZINY.  SMACZNEGO! POZDRAWIAM

SMYKWKUCHNI
"Kuchnia Tajska" -Christine France wyd. Firma Księgarska Olesiejuk; kilka słów o książce 150

proste. Mi pozycja przypadła do gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym. Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku.Serdecznie polecam ;-) W ramach akcji

SMYKWKUCHNI
Topinambur na rumiano 171

Tominambur czyli słonecznik bulwiasty - roślina z rodziny astrowatych. Rośnie w zasadzie jak chwast. Jadalna na surowo , gotowana, smażona i pieczona .W zasadzie topinambur przygotowujemy jak ziemniaki ( no po za wersją na surowo- bo wtedy to jak rzodkiewkę czy kalarepkę ). Surowy jest chrupiący , o delikatnym smaku tak jak by głąba kapusty. Zawiera wiele witamin, wpływa na pracę nerek, obniża zły

Buniabaje w kuchni
Jak zrobić najlepsze domowe frytki ? Smażone na oleju rzepakowym. 2782

kilka razy do roku smażę najlepsze frytki. Można zjeść je tylko z dodatkiem ketchupu czy innego, ulubionego sosu. Mogą też być dodatkiem do obiadu, zamiast ziemniaków gotowanych.Zobacz przepis na Frytki pieczone z pasternaku ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka brokuła i liści rzodkiewki z pieczonymi ziemniakami 128

liście rzodkiewki (z 4 sztuk) pestki dyni (2 łyżki) oliwa z oliwek (1 łyżeczka) ziemniak (1 duży) sól Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Ziemniaka kroimy w kostkę. Polecam nie obierać. Pieczemy w temperaturze 220 C. Najlepiej bez tłuszczu na papierze. Wyjmujemy kiedy będzie rumiany. Seler i liście rzodkiewki myjemy i kroimy. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy

Weganka gotuje
Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą 66

przygotować wiejską zapiekankę ziemniaczaną Do jej przygotowania będzie potrzebne kilka naczyń, nie jest to więc tzw. danie jednogarnkowe. Należy osobno podgotować ziemniaki i kapustę, a kiełbasę z cebulą podsmażyć na patelni. Następnie wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez pół godziny. Cały proces przygotowania zajmuje około godziny, ale nie jest szczególnie skomplikowany.   Składnik na wiejską zapiekankę(...)Ziemniaki kroimy w plastry i połowę z nich układamy na dnie naczynia do zapiekania. Na ziemniakach rozkładamy kiełbasę w cebulą. Posypujemy solą, pieprzami i papryką. Posypujemy groszkiem. Układamy drugą warstwę ziemniaków. Na niech układamy kapustę wraz z płynem, w który, się dusiła. Całość posypujemy serem żółtym, papryką i suszonymi pomidorami. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak na butelce 348

Składniki : kurczak około 1,5 kg przyprawy do kurczaka; u mnie papryka, sól, pieprz, szałwia, papryka, czubryca butelka jasnego piwa 3-4 ząbki czosnku ewentualnie warzywa; u mnie cebula, ziemniaki, kapusta włoska, marchew Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą po wierzchu i w środku, czosnek i suche zioła zmieszać z olejem- wysmarować mięso podobnie jak solą 2 ząbki pokrojonego(...)pieczenia polewamy ostrożnie mięsko z wierzchu pozostawionym piwem Ja do naczynia dodałam również cienko pokrojoną marchew, a w trakcie gdy polewałam mięso piwem dodałam również ziemniaki, cebulę i kapustę włoską w plastrach (w trakcie pieczenia można je przemieszać kilka razy, ostrożnie, bo kurczak gorący ). Moje uwagi : Kurczak nie powinien być większy niż 1,5 kg, inaczej jest problem z jego

Proste Potrawy
KRUPNIK 139

Zupa staje się wtedy bardziej treściwa. Ja postanowiłam tym razem przygotować ją bez mięsa, wykorzystałam natomiast galaretkę z pieczeni. Powiem,że smakowała wyśmienicie. Idealnie rozgrzewa i syci.Polecam!   Składniki: 2 litry wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek pora 3-4 ziemniaki pół małego selera pół lub jedna mała cebula 100 g kaszy jęczmiennej pęczak firmy KUPIEC 3 szt. suszonych(...)pokroić warzywa w drobną kostkę. Podsmażyłam warzywa na maśle. Dodałam również do nich galaretkę z pieczeni. Nie jest to konieczne, ale została mi z pieczenia i nadała smaku warzywom.  Przełożyłam je do garnka.  Po około 5 minutach dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiłam solą i gotowałam przez kolejne 5 minut.  Kolej na kaszę.  Mieszałam

potrawyregionalne