ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:179/603)

Ziemniaczki po bengalsku 143

łyżeczki posiekanego imbiru 1 przeciśnięty ząbek czosnku świeża kolendra lub natka pietruszki kilka kropel soku z cytryny masło - najlepiej sklarowane, czyli ghee Do dzieła!!! Ziemniaki gotujemy w całości, najlepiej na parze. Lub pieczemy w piekarniku do miękkości. Następnie kroimy na ćwiartki (ja dodatkowo je obsmażyłam na chrupiąco). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy ziemniaki i dokładnie mieszamy, chwilę

sierotka maRysia w kuchni
Zupa krem z pieczonych pieczarek 318

przepis na najlepszą zupę pieczarkową jaką jadłam:). Dzięki temu, że pieczarki pieczemy z masłem a nie smażymy zyskujemy całkiem inny smak. 500g pieczarek 2 cebule 3 marchewki 3 duże ziemniaki 2 pietruszki 1/4 dużego selera 3 łyżki masła 50 ml śmietanki 30% sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, gałka muszkatołowa(...)podania/dekoracji: ser żółty cheddar, posiekana natka pietruszki 1. Pokrojone w ćwiartki pieczarki i posiekaną cebulę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch układamy masło, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 2. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 2 litrami wody, gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy upieczone pieczarki i cebulę wraz z powstałym sosem

Szefowa kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake 241

posyp startym serem. W małej misce wymieszaj mleko i masło. Ułóż ziemniaki na wierzchu i polej całość mlekiem z masłem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia i miękkości ziemniaków. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym posyp pietruszką i podawaj. Smacznego! English version Meat and mushroom potato bake

karmelowy
Czosnkowa zupa krem 168

robi piorunujące wrażenie, i nie mam tu ma myśli oddechu smoka, bo czosnek stracił swą moc przez pieczenie, ale aksamitność tej zupy przy jednoczesnym bogatym smaku i niewielkiej ilością kalorii. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki na 4 porcje: około 800 g ziemniaków- 6 średnich 5 główek czosnku łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej pół łyżeczki pieprzu ziołowego łyżeczka kminku(...)maksymalnie wykorzystać czas): Odetnij główki czosnku, tak aby odsłonić ząbki. Umieść je w naczyniu do pieczenia i delikatnie skrop olejem. Piecz w temp. 200 C przez 40 minut na środkowej półce piekarnika. W międzyczasie obierz ziemniaki, umyj i dokładnie osusz. Pokrój je w dosyć drobną kostkę. Rozgrzej w garnku olej i wrzuć ziemniaki. Cały czas mieszając podsmażaj je 5 minut

greenscarf
Schab zapiekany w porach 69

Youtube Schab pieczony w śmietanie z porami wystarczy tylko obsypać ulubionymi przyprawami i obsmażyć z obu stron do zarumienia. Mięso przekładamy następnie do naczynia, dodajemy por i zalewamy słodką śmietanką. Dzięki długiemu pieczeniu / duszeniu schab wychodzi bardzo miękki, kruchy i delikatny, na pewno Wam posmakuje. Plastry schabu pieczone w porach wspaniale smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem

Lekcje w kuchni
Steki z karkówki pieczone z warzywami w worku 109

Chcesz obiad zrobić smacznie i szybko? To proponuję karkówkę zapiekaną z warzywami. Obiad bez większego wysiłku a jaki smaczny! Wystarczy karkówka, warzywa i składniki na marynatę

Pieprzyć z Fantazją
Siekańce - kuchnia podkarpacka 316

główną zaletą dania. Tutaj liczy się przede wszystkim smak. Zapieczone kotlety z masy mięsno-kapuścianej mają delikatną, niemal kremową konsystencję, co podkreśla sos pomidorowy powstały podczas pieczenia. Siekańce równie dobrze smakują z ziemniakami, jak i z kaszą gryczaną, czy jęczmienną. Podaje się je na gorąco jako danie obiadowe lub na kolację. Przepis na siekańce Koła Gospodyń Wiejskich z Kniażyc znalazłam

Trzeci talerz
Wiejska zapiekanka 101

dowolnym sklepie za rogiem. Składniki na wiejską zapiekankę 1,5 kg ziemniaków 2 duże czerwone papryki 2 duże cebule 350 g kiełbasy 200 g żółtego sera 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku olej do smażenia masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki. Ugotować w osolonej wodzie, odlać(...)dodatkiem ziół oraz kiełbasę. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, na niej połowę cebuli, papryki oraz kiełbasy, ponownie ziemniaki oraz resztę warzyw i kiełbasy. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, na które zetrzeć żółty ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 o C przez 45 minut . Do wiejskiej zapiekanki można także dodać pokrojone

niecodziennikpary
GRATIN Z FIOLETOWYCH BATATÓW 156

plasterki batatów "na zakładkę", na zmianę z boczkiem z cebulką. Śmietankę mieszam z jajkiem oraz solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem. Zalewam mieszaniną ziemniaki. Wstawiam naczynie do piekarnika i piekę około 45 minut do chwili, aż śmietanka zostanie wchłonięta przez ziemniaczki. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń rzymska z bazylią 272

przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut. Gotowe! Pieczeń rzymska doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków i surówki

Dieta bez mleka
Serowa zupa z fasolką szparagową i makaronem 329

jarzynowa z fasolką szparagową i serkiem topionym. Smaczna, sycąca i rozgrzewająca, a dzięki pieczonemu kurczakowi nabiera szczególn ego smaku. 3 litry wody 1 udko pieczone z kurczaka 1 marchewka 2 ziemniaki 10 cm pora 200 g fasolki szparagowej 200 g serka topionego gouda 200 g makaronu wstążek sól pieprz czarny pieprz ziołowy Ugotować makaron w lekko osolonej

https:KKuchniaMniam
Prosta sałatka z pomidorów i papryki z czarną quinoą 178

idealną sałatkę na przełom lata i jesieni, super sprawdzi się na śniadanie do jajek, na obiad do szybko przygotowanej piersi z kurczaka, albo puree z ziemniaków, na kolację z kolację do pieczonej kiełbaski, lub placków z cukinii. :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czarnej quinoy pół zielonej papryki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 pomidor malinowy 1 żółty pomidor

Quinoa Raz!
Zapiekanka dla łasucha 154

masło roztopić na patelni, dodać mąkę. Wymieszać, nie czekać aż zbrązowieje. Następnie wlać wywar i zagotować. Dokładnie wymieszać i wylać na grzyby. Ostatnia warstwa to ziemniaki, rozłożyć je na całej powierzchni. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 230 C, i piec 20 minut. Serwować z surówką z warzyw, polecam. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Schab w sosie cebulowo-chrzanowym 159

płyn. Jeśli lubicie bardziej gęste sosy, należy w 1/4 szklanki zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki pszennej, wlać do mięsa i zagotować.  Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą.  Zobacz również: schab pieczony z grzybami

Kuchcik gotuje
Zrazy z porem i serem 163

lekko je obsmażyć. Muszą tylko zmięknąć, następnie wlać wodę i zagotować. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać wszystko na zrazy. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1,5 godziny. Podawać z ziemniakami. Polecam, smacznego

Kuchnia Pokoleń