ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:160/603)

Frytki pieczone w ziołach 118

moim domu zawsze robimy frytki pieczone, są chrupiące i bardziej zdrowe. Składniki: Ziemniaki 1 kg Ziołowa przyprawa do ziemniaków Sól   Olej Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w frytki. Przyprawę do ziemniaków wymieszać z olejem, polać frytki i dokładnie wymieszać.Wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 168

zwykłych udek z ziemniakami. Dopiero w żeliwie pozwoliłam sobie na luksus nie podlewania kuraka odrobiną wody jak to zwykle czyniłam, żeby mięso nie przypiekło i nie przypaliło się do dna naczynia. Dzięki temu smak za każdym razem wychodzi taki.... skondensowany, że zwykłe ziemniaki smakowały tak wyraziście i nieziemsko, że aż głupio się tak zachwycać . Kurczak pieczony w całości był

Blondynka Gotuje
herbatniki ziemniaczane Bezglutenowe ciastka 180

puree z ziemniaka i wymieszać z cynamonem, syropem klonowym, sokiem pomarańczowym. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól,połączyć z zimnym masłem. Do mieszanki puree ziemniaczane dodać maślankę i jajko. Teraz połączyć mieszankę ziemniaczaną z mieszanką mączną . Blaszkę wyłożyć papierem i nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone

w mojej kuchni
Ziemniaczki na ciepło 186

Składniki: 5 średnich ziemniaków 15 dkg szynki 5 dkg sera żółtego 1 cebula kawałek białej kapusty 4 łyżki ostrego ketchupu Kotlin z piekła rodem olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować … Czytaj dalej Ziemniaczki na ciepło

czarrna od kuchni
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 255

osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym naczyniem lub przekładamy ugniecione ziemniaki łyżką. Całość posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, odstawiamy na bok żeby "odetchnęła" (na około 10 minut) i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem grillowanej papryki i cukini 153

uformować w walec, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika, aż zaczną się rumienić (około 15 minut). W międzyczasie na patelni grillowej (lub zwykłej teflonowej z minimalną ilością oliwy) zgrillować(...)pieczenia – w tym czasie stek nadal „dochodzi” w środku, więc pamiętajcie, żeby go nie przesmażyć. Ogólną zasadą jest także, że stek wypieczony dopieka się w piekarniku. Możecie także oczywiście posłużyć się setkami internetowych poradników na temat temperatury mięsa na danym stopniu wysmażenia i termometrem kulinarnym, jeśli takowy posiadacie. Stek ściągamy z patelni, zostawiamy, żeby odpoczął. Zrumienione ziemniaki

Pociąg Do Kuchni
PIEROGI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM , FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 1532

fantastycznym pomysłem na obiad. Do tego barszczyk czerwony i juz możemy oblizywac sie z zachwytu! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * ziemniaki – 250 g * mąka – ok. 0,5 szkl * masło – 1 łyżka * kasza manna – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * małe jajko – 1 szt * sól – do smaku FARSZ: * kurczak – ok. 100 g * suszone pomidory(...)ricotta – 50 g * sól , pieprz , papryka DO POSMAROWANIA: * małe żółtko – 1 szt * śmietana – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto

Ostra na Słodko
Domowe chipsy ziemniaczane 1287

wszystkie były nią pokryte. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ziemniaczane talarki jeden obok drugiego tak, by nie stykały się ze sobą. Ziemniaki posypujemy przyprawami zgodnie z naszym upodobaniem. Chipsy pieczemy w piekarniku (z termoobiegiem) nagrzanym do 190 C przez 15-20 min. Trzeba uważać, by chipsy ładnie się zarumieniły. Jeśli się przypalą, będą bardzo gorzkie – praktycznie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Frytki 225

obrała zdecydowanie za dużo ziemniaków na obiad, postanowiłam część z nich zostawić na frytki...takie zwykłe pieczone na oleju jak z dziecięcych lat :)Składniki:ziemniaki - dowolna ilośćolejSposób przygotowania:1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki (ja kroję na faliste frytki za pomocą blaszki-krajacza).2. Frytki dobrze osuszyć na papierowym ręczniku.3. Olej mocno rozgrzać, wrzucić frytki i smażyć(...)można też frytki namoczyć w wodzie z dodatkiem cukru - będą wtedy bardziej chrupiące.6. Podawać z solą lub wedle uznania.Smacznego!!!Krajacz do frytek karbowanychA ja zapraszam Was jeszcze na pieczone frytki, które są świetną alternatywą dla tych smażonych na tłuszczu. Wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie

Kuchnia domowa Ani
KOPYTKA 132

sklejają się i nie rozpadają po ugotowaniu.  Łatwe w wykonaniu, sycące i smaczne. Można je jeść jako samodzielne danie lub podać jako dodatek do pieczeni czy gulaszy.  Najlepiej, aby ziemniaki z których przygotowujemy kopytka były mączyste o sypkim miąższu po ugotowaniu. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i przechować w lodówce do następnego

cool and minty
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 169

prostu ochotę wypróbowywać nowe przepisy. Może dlatego, że we dwójkę nie zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak?Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach ziemniaki traktujemy dokładnie tłuczkiem, i taką papkę dodajemy do pozostałych składników. Brzmi(...)prosto i bezproblemowo. Ale... Ziemniaki? Do chleba...? Hmpf...Jako, że żyłka ryzykanta jest na swoim miejscu, zabrałam się za pieczenie chleba zaraz po tym, jak poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gofry ziemniaczane 157

OlejWielkopolski Składniki: 0,5 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, jajko, olej i przyprawy. Mieszamy na jednolitą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pierś faszerowania suszoną śliwką 187

Dzielę się z Wami moim dzisiejszym obiadem :) a bardziej zdjęciem jego części i oczywiście przepisem. Dzisiaj na naszym stole gościła pierś z kurczaka faszerowana suszoną śliwką pieczona w rękawie. Co ciekawe, pomysł znalazłam w jadłospisach Ewy Chodakowskiej ! Ja zrobiłam i podałam dzisiaj trochę na swój sposób, może trochę mniej FIT, ale można przecież kombinować :) Co do przepisu. Wybierając pierś(...)łyżkę oleju i łyżkę wody. Zamknęłam i wsadziłam do nagrzanego piekarnika na ok 180-200 st. Piekłam ok 30 min.  Wyszła krucha, soczysta. Pokrojoną w plastry podałam z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki oraz z ziemniakami. Kiedyś połączyłam ją też z pieczonym bakłażanem i kaszą jęczmienną. Zupełna dowolność, pasuje do wielu dań. Na zdjęciu z pomidorami

Justa próbuje gotować
Barszcz z pieczonych buraków 144

pieczonych buraków z nutką chrzanu.  Sycącą i niezwykle smaczną zupkę, a przy tym bardzo prostą w wykonaniu. Barszcz z pieczonych buraków Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 kg buraków 4-5 średniej wielkości ziemniaków 3/4 szklanki wody z ogórków kiszonych 2 łyżki tartego chrzanu 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe Sól i pieprz  Woda Przygotowanie(...)gęsty chcemy mieć barszcz, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, wodę z ogórków liście laurowe oraz chrzan. Całość zagotowujemy.  5. Do całości dodajmy ugotowane ziemniaki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Gotowe! Przepyszny barszczyk z pieczonych buraczków z nutką chrzanu skradnie Wasze podniebienia. Smacznego! :)     Maugo&Paszko

Bananowe Pole