ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:76/401)

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem, mięsem mielonym i sosem beszamel 313

doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową; cały czas mieszać i gotować, aż do utworzenia się gęstego sosu). Zapiekankę wstawić do piekarnika i piec w 195ºC przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia).  Układanie warstw zapiekanki: ziemniaki, brokuł, mięso mielone, ser i sos beszamel

Ugotować
Pieczona kiełbasa w cebuli, porach i ziemniakach 198

miski ziemniaki i obtaczamy je w oleju. Cebulę oprószamy solą i mieszamy. Szklane naczynie żaroodporne (średnica  ok. 20 cm) smarujemy olejem i wykładamy talarkami, dodajemy połowę cebuli i porów, kiełbasę, następnie pozostałą cebulę z porami i przykrywamy talarkami. Na wierz układamy mniejsze kawałki gałązki rozmarynu. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Moniki Smakołyki
Kaczka nadziewana limonkami 153

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/kaczka-nadziewana-limonkami.html z przepisu Okrasy   1 kaczka, umyta i osuszona 4 limonki, sparzone, wyszorowane 400 g młodych ziemniaków, umytych, przekrojonych na pół 400 g marchwi, obranej, pokrojonej pod skosem w plastry o szerokości 2-3 cm 7 ząbków czosnku (4 rozgniecione, 3 pokrojone w plastry) 100 g powideł śliwkowych 400 ml jasnego piwa 3 łyzki kolendry w ziarnach(...)przekładając przez nią kostkę od udek. Doprawiamy z zewnątrz odrobiną soli. Kaczkę wkładamy do naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut. Obraną i pokrojoną marchewkę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone ziemniaki. Do warzyw dodajemy 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli

w mojej kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem 168

siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni. Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kubeczek śmietany i połowę posiekanego(...)lekko popieprzone. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem. Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie, że są dobre, szczególnie

Zasmakuj Kuchni
Frytki z piekarnika 290

zbyt dobre dla naszego organizmu. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować alternatywę dla tak przygotowywanych frytek. Mianowicie proponujemy frytki z piekarnika, które się pieką, a nie smażą. Efekt jest zaskakujący, mamy bardzo smaczne chrupiące fryteczki, które można jeść kilogramami :) Składniki: 5,6 ziemniaków 2 łyżki oleju Ulubione przyprawy: u nas sól ziołowa, słodka papryka, odrobina oregano   Ziemniaki obieramy i płuczemy pod bieżącą(...)wszystkie oblepiły się przyprawami. Umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Frytki rozkładamy dość równomiernie. Jeśli nie mieszczą nam się na jednej blaszce to można piec na dwóch równolegle. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni Celsjusza na 20 minut (grzanie góra i dół). W między czasie możemy delikatnie przemieszać nasze frytki. Po tym czasie włączamy termoobieg, żeby się zarumieniły

Kolizje Smaków
Chleb żytni z ziemniakami 260

Dyspozycja była jasna - ma być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą, nie miałem wyjścia i wybrałem prosty chleb żytni z ziemniakami. Te ziemniaki to taka moja mała odrobina szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza(...)objętość. W zależności od temperatury może to zająć do kilku godzin.Nagrzej piekarnik do 230 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie delikatnie posmaruj ciasto odrobiną oliwy i posyp z góry płatkami owsianymi.Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 210 °C i piecz dalej

Grahamka, weka i kajzerka
Pałki kurczakowe w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej 151

łyżki oleju Warzywa • 3 duże marchewki • 6 ziemniaków Sos serowy • 200 g sera feta • 1 łyżka majonezu • 1 łyżka śmietany • 1/2 szklanki wody • 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: • Podudzia włożyć do worka do pieczenia, wlać olej, wsypać sól, pieprz, paprykę i wymieszać mocno wstrząsając workiem. • Piecpiekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut

To co kocham
Pizza z ziemniakami i mascarpone 138

wyrobić gładkie ciasto, przez ok 10 minut, odłożyć do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na ręczniku papierowym, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i wytrzeć z wody. Posolić i popieprzyć, polać oliwą i wymieszać. Ułożyć ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem- tak, żeby na siebie nie zachodziły. Piec 10 minut w 180 stopniach(...)minut do wyrośnięcia, Serek wyłożyć na ciasto, równo rozprowadzić po spodzie ciasta. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Na serek wyłożyć ziemniaki. Polać lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 230 stopni ( nagrzać też blachę) Blachę wyjąć, szybko przełożyć pizzę na papierze i wstawić do piekarnika. Piec ok 10-15 minut aż całość się dobrze upiecze

Smaczny zeszyt
Kartoflanka z pieczonym jabłkiem i fenkułem 187

Zaskakująco smaczna zupa ziemniaczana z pieczonym jabłkiem, fenkułem i czosnkiem, przygotowana według przepisu zwyciężczyni programu „MasterChef” – Dominiki Wójciak. Dla miłośników ziemniaków prawdziwa petarda J SKŁADNIKI: 2 winne jabłka 1 bulwa kopru włoskiego 2 duże ząbki czosnku olej sól kolorowy świeżo mielony pieprz suszony tymianek 1 mała cebula 6 średnich ziemniaków liść laurowy do podania skwarki z wędzonego boczku WYKONANIE(...)fenkuł i czosnek w łupince ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać olejem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przemieszać plasterki kopru włoskiego. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondelku zeszklić cebulę na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dodać ziemniaki

Kuchenne zapiski Edyty
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 243

pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała.   Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej, 6 średniej wielkości ziemniaków(...)ćwiartki, a cukinię w średniej wielkości kostkę. Warzywa mieszamy z pozostałą oliwą i posypujemy solą.   Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak to na nim wieszamy mięso. Pieczemy ok. 40 min.. Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia

Moniki Smakołyki
PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI 236

Pyszny, zdrowy i niedrogi obiad dla całej rodziny:) Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem, tymiankiem i sokiem z cytryny, ułożony na kolorowych warzywach. Danie nie jest pracochłonne, wystarczy pokroić warzywa, skropić je oliwą z oliwek i posypać przyprawami, zapiec 25 minut w piekarniku, a następnie położyć na nie "nadzianą" rybkę i znowu zapiec 20 minut. Bez stosów brudnych naczyń, szybko(...)pomarańczowej papryki3 małe czerwone cebulki6 ząbków czosnkukilka gałązek tymianku (może być suszony)sólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:WARZYWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową.Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą. Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę.Na blachę przełoż kawałki

Słodko-Słony Świat Ilony
KACZKA CONFIT 208

DODATKOWO :  sok z 1 pomarańczy 100 ml wywaru z pieczenia udek odrobina zasmażki wiśnie w sosie 1 pietruszka 2 fioletowe ziemniaki roszponka pomidorki koktajlowe                                                            PRZYGOTOWANIE :  Udka kacze nacieramy(...)dodajemy przyprawy, cebulę i czosnek, wlewamy olej i przykrywamy naczynie. Pieczemy kaczkę w piekarniku 2 godziny aż będzie bardzo miękka. Z ud ściągamy skórę a mięsko rozdrabniamy widelcem. Do garnka wlewamy sok oraz wywar z kaczki, zagotowujemy i zagęszczamy odrobiną zasmażki.  Z pietruszki i ziemniaka pieczemy na oleju chipsy. Na talerz nakładamy sos wiśniowy oraz pomarańczowy, porcję kaczki, chipsy

Kulinarne Fantazje Marioli
Ziemniaki zapiekane w śmietanie 123

votes ) Ziemniaki zapiekane w śmietanie Ziemniaki zapiekane w śmietanie , ten przepis na pewno nie jest najzdrowszy ani odchudzający , ale z cała pewnością jest przepyszny . Raz na jakiś czas trzeba sobie odpuścić , bo jak przesadzimy, można pęknąć jak balon w którym zbierze się za dużo powietrza Tak więc dziś sobie odpuściłam i zrobiłam te pyszne ziemniaczki Uwierzcie na słowo(...)końca dogotowane . Śmietanę mieszamy z gałką muszkatołową, czosnkiem , cukrem , solą i pieprzem do smaku . Cebulę siekamy najdrobniej jak to tylko możliwe . Ziemniaki układamy warstwowo w formie do pieczenia , każdą warstwę przesypując cebulą . Całość zalewamy śmietanowym miksem . Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180 C , przez około 1,5 godziny . Wierzch można lekko przysłonić jeśli zbytnio się przypieka Serwujemy

Ogrodnik w podróży
Pyszna sałatka ze słodkimi ziemniakami, granatem, orzechami nerkowca oraz sosem musztardowym. Bogactwo przeciwutleniaczy. 180

oleju, słodkiej papryce i chilli. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut w 180 º C. Musztardę wymieszaj z miodem a następnie z jogurtem naturalnym. Na koniec dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem. Liście sałaty ułóż na talerzu, polej wcześniej przygotowanym sosem musztardowym. Na wierzch ułóż pieczone słodkie ziemniaki, ziarenka granatu oraz posyp nerkowcami

wysmienity