Skrzydełka czosnkowe 172pomysł że zrobię mojej rodzinie takie czosnkowe i trafiłam w smaki ,bardzo fajnie smakują z sosem czosnkowy i grzankami ziołowymi , można także takie skrzydełka zrobić na grillu z ziemniakami z masłem czosnkowym .Wszystko czosnkowe ach , ale kto komu zabrani :) Składniki 1 kg skrzydełek(...)składników dodajemy 2 łyżki oleju i dokładnie wszystko mieszamy aby składniki się dobrze połączyły i przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki . Na następny dzień pieczemy skrzydełka w piekarniku około 55 minut na 160 stopni ,zerkając co jakiś czas sprawdzając aby się nie za mocno przypiekły
Mój Smak
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami 242otoczeniu najbliższych, z pysznym żarełkiem pod nosem :D Zachęcam do przygotowania szaszłyków, które można upiec w piekarniku lub, jeśli ktoś woli, na grillu. Jako dodatek do szaszłyków przygotowałam ziemniaki po szwedzku . Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula pieczarki cukinia sól, pieprz rozmaryn przyprawa do grilla Pierś z kurczaka kroimy w dosyć dużą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie(...)paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki dokładnie myjemy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian mięso i warzywa. Układamy na blasze lub kratce z piekarnika. Posypujemy przyprawą do grilla. *Pamiętajcie, że podczas pieczenia, z warzyw wycieknie trochę wody. Ja ułożyłam swoje szaszłyki na kratce z piekarnika, a pod spód podłożyłam dużą blachę z wyposażenia piekarnika, aby woda miała gdzie
Czerwona Porzeczka
Bułeczki z ziemniakami 198ziemniaków 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży złoty len Skworcu do posypania bułek Obie mąki i drożdże razem wymieszać.Mleko i masło podgrzać ,dodać sól i wlać do ziemniaków.Wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Jak masa będzie letnia to dodać do wymieszanych mąk. Wyrobić ciasto, pozostawić pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia. Podczas wyrastania należy dwukrotnie wyjąć(...)Następnie ciasto lekko zagnieść i podzielić na części [10 -16], ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypaną mąką. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Bułki przykryć i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki spryskać wodą,posypać np.złotym lnem . Piec bułki 20-25 minut, aż się zarumienią
Moje domowe kucharzenie
Drobiowe szaszłyki. 282Chcąc sobie przypomnieć lato i grillowanie na ogrodzie, robię na obiad szaszłyki ( w piekarniku ). Składniki: 2 x cukinia, czerwona i żółta papryka, 500g piersi z kurczaka, kilka średnich cebul, 400g pieczarek, gotowa przyprawa do szaszłyków, patyczki do szaszłyków, oliwa(...)doprawić ją osobno aby się nie rozwalała podczas mieszania z innymi składnikami). Nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ja piekę pod folią w 200stopniach. Gdy warzywa zmiękną, ściągam folię i jeszcze chwilkę piekę. Robiąc szaszłyki na obiad lubię upiec do nich ziemniaki. Ziemniaki posypuję lekko wegetą i zawijam pojedynczo w folię aluminiową. Piekę ok.1h - sprawdzam wykałaczką czy są miękkie. Masełko mieszam
W kuchni u Moniki
Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto z orzechów nerkowca 546lodówki na 1-2 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180°C wraz z blachą do pieczenia wyłożoną papierem. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju i gdy się nagrzeje wkładamy roladki. Smażymy z każdej strony po 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Roladki przekładamy prosto z patelni na nagrzaną blachę. Polewamy tłuszczem z patelni i pieczemy ok. 10-12 minut (w zależności(...)Można na każdej roladce ułożyć garść świeżego tymianku. Wyciągamy roladki z pieca i okrywamy folią aluminiową. Zostawiamy przykryte, aby odpoczęły min. 5 minut. Kroimy w plastry i przekładamy na talerze. Podajemy np. z ziemniakami puree i gotowaną marchewką lub z Salsą z mango i chilli. The post Pieczone roladki z piersi kurczaka w szynce parmeńskiej z pesto
Moja Delicja
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 247wszystko jest gotowe do gotowania rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania.Ziemniaki obrać, pokroić je cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić(...)mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso i warzywa na wierzchu ziemniaków, przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę na ziemniaki. Jeśli płyn nie przykrywa ziemniaków, dodać więcej wina lub wody , tak aby ziemniaki były zakryte.Przykryć garnek. Umieścić naczynie w piecu i piec , aż mięso będzie bardzo miękkie , ok 3 i1 /2 godz . Na ostatnie pół
Stare Gary
Polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami 378folię spożywczą i wkładamy do lodówki.PTYSIE:Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem.Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtko. Mieszamy z solą , pieprzem , papryką i posiekanym drobniutko szczypiorkiem. Przygotowaną masą napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką.Wyciskamy niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną oleju rzepakowego.Przygotowane ptysie smarujemy roztrzepanym białkiem.Posmarowanie białkiem sprawi, że skórka(...)PTYSIE:Filety wyjmujemy z marynaty i układamy na kawałkach folii aluminiowej posmarowanej olejem rzepakowym.Smarujemy marynatą i zawijamy w folię.Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na górną półkę.Na dolną półkę wsuwamy ptysie ziemniaczane.Pieczemy ok. 25 – 30 minut.Mięso musi być ładnie upieczone a ptysie zrumienione na złoto.Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso
Ostra na Słodko
Pizza na ziemniaczanym spodzie 243którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na mięsne nadzienie(...)smażenia mięsa wlewamy odłożony tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy oregano i bazylią, dusimy jeszcze 3-4 minuty. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni razem z blaszką na której będziemy piec. Len zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Przekładamy na kawałek papieru do pieczenia
My Culinary Art
Święta BożegoNarodzenia. Co podać na świąteczny obiad? 287Święta już dosłownie za chwilę i wydaje mi się, że menu wigilijne wszyscy mają ustalone. Ale co ze świątecznym obiadem? My się nigdzie dalej nie wybieramy
Smaczna Pyza
Cukiniowo-ziemniaczany kuku z szafranem 148łyżeczki proszku do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Obieramy i podgotowujemy ziemniaki (ok. 15 minut gotowania), a następnie odcedzamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski wbijamy 12 jajek. Cebulę kroimy w kostkę, szczypiorek szatkujemy, a ostudzone ziemniaki oraz cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Teraz już tylko mieszamy wszystkie składniki: najpierw dodajemy ziemniaki, cukinię, cebulę(...)odstępu od górnej krawędzi, ponieważ nasza masa urośnie i może wykipieć. Jeżeli decydujemy się na pieczenie w blaszce, warto wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia i/lub natłuścić. Kuku pieczemy przez 30–45 minut (w zależności od głębokości masy) w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Pod koniec pieczenia możemy rozkroić nasz wypiek, by temperatura zdołała dotrzeć do głębiej położonych partii
Proste-przepisy.pl
Gratin ziemniaczany przepełniony łososiem 200sera żółtego sól do smaku 'kawior': 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraków 2 łyżeczki agaru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka oleju rzepakowego/ryżowego mała strzykawka Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie około 2 mm plasterki. Cukinię pokroić w plastry. Śmietankę wymieszać z chrzanem. Dno formy żaroodpornej wysmarować olejem i na spód wyłożyć po 2 warstwy plastrów ziemniaczanych(...)warstwy plastrów cukinii, 2 warstwy ziemniaczane (plus szczypta soli), 4 plastry łososia i ponownie po 2 warstwy ziemniaczane. Na wierzch wylać śmietankę. Szczelnie zakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 50 minut, następnie odkryć, posypać startym serem i zapiekać około 15 minut, aż wierzch się leciutko zarumieni. Podawać z kawiorem buraczkowym. Olej przelać do plastikowego/silikonowego naczynia
Kraina Miodem Płynąca
Pieczone warzywa korzeniowe z gzikiem 166zrobi się prawie sam. W dodatku chcemy, żeby było to coś zdrowego, pożywnego no i wiadomo - smacznego. Dzisiaj więc ograniczamy się do pokrojenia warzyw i włożenia ich do piekarnika. Jeszcze tylko kilka minut na przygotowanie dodatku do warzyw i obiad gotowy :) O tej porze często najlepszą opcją okazują się warzywa korzeniowe. Warzywa typu pomidor czy ogórki o tej porze najczęściej(...)cieplejsze czasy zadowalam się tymi typowymi dla zimowego okresu. W dzisiejszym przepisie królują zatem ziemniaki, bataty, marchewki i buraki. Do warzyw przygotowałam gzik, czyli twaróg wymieszany z jogurtem, cebulą i przyprawami. Takie proste rozwiązania często okazują się najlepszą opcją :) PIECZONE WARZYWA Z GZIKIEM Warzywa w proporcjach według uznania - ziemniaki, bataty, buraki, marchewka Pół kostki twarogu półtłustego
HealthyCreations
Zapiekanka warzywna z kiełbasą 409młodej cebuli ze szczypiorkiem 350 g kiełbasy 6 jajek 50 ml mleka 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 350 g mozzarella 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka oleju Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię, posól, posyp rozmarynem i zrumień. Przełóż do miski. Na tą samą patelnię wrzuć oczyszczone grzyby. Smaż aż odparują z nadmiaru wody, lekko(...)misce rozmąć jajka z mlekiem, lekko posól, przypraw pieprzem i chili. Wlej do dużej miski i wymieszaj. Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem, napełnij zapiekanką i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Spara Spara The post Zapiekanka warzywna z kiełbasą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia
Faszerowane podudzia kurczaka w boczku, z fasolką szparagową - z jednej patelni 259ucieszył się mąż ;) jedliśmy z ziemniakami, drugiego dnia z ryżem - obie wersje smakowały super, trudno mi nawet określić, czy któraś bardziej. Podudzia z kurczaka owinęłam boczkiem z dwóch powodów - po pierwsze, by mięso zachowało soczystość, a po drugie, bo na tłuszczu wytopionym z boczku całość smakowała dużo lepiej. Owijanie ma większe znaczenie przy mięsie pieczonym - by go nie wysuszyć(...)uduszony obiad smakował wybornie, mięso było soczyste i kruche, całość bardzo aromatyczna. W zasadzie podobny efekt można uzyskać piekąc to samo na blasze lub naczyniu żaroodpornym w piekarniku. W takim wypadku radzę przykryć naczynie. Ja zdecydowałam się na patelnię, by na bieżąco kontrolować sytuację i dlatego, że mam tak dużą i mi się to zmieściło :D Danie polecam na niedzielny
Kolorowy Przepisownik
Kurczak w sosie marchewkowym 224moja propozycja na obiad. Koniecznie musicie spróbować. Danie wymaga od nas trochę pracy, smażenie, miksowanie, pieczenie.... Jednak smak wynagrodzi Wam trud przygotowania. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kaszą. Jeśli macie ochotę na inne przepisy z mięsem w roli głównej to zapraszam tutaj Składniki 6 udek z kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Sos 2 łyżki masła klarowanego(...)kminu rzymskiego sól pieprz Na patelni rozgrzać masło. Udka oprószyć solą i pieprzem, a następnie przyrumienić z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać startą marchewkę i pokrojony seler naciowy. Smażyć mieszając, a następnie
O kuchni z uczuciem