dzień wcześniej wystarczy zrobić tę marynatę, później wstawiamy do lodówki. Następnego dnia wstawiamy do piekarnika, wstawiamy ziemniaki, która nota bene można też obrać dzień wcześniej i…obiad gotowy ;) Serio, zajmuje to (z ziemniakami) nie więcej niż 6 min (dzień przed ofkors). Świetny pomysł nie tylko dla tych, którzy pracują na rano. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki śmietany
R'n'G KitchenLatem nie gotuję wyszukanych potraw dla mnie to czas prostoty w kuchni. Wystarczy ugotować młode ziemniaki, kalafiora, fasolkę i obiad oraz kolacja gotowe. Na obiad zajadam ciepłe warzywa z dodatkiem masła lub oleju lnianego. Z tego co pozostaje niezjedzone po obiedzie robię sałatkę na kolację lub lunch do pracy. Dziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi dodatkami
Codziennik Kuchennydodatków. Sos z dzisiejszego przepisu jest nieziemski – pikantny i wyrazisty, ale nie ostry, z każdym smakiem mocno wyczuwalnym i odróżnialnym. Syte, lekkie i wytrawne danie na obiad czy ciepłą kolację. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę – drobniej niż do zupy. Szpinak zostawiamy w całości – jeśli to starsze listki, można je ewentualnie porwać na pół. Cebule i czosnek z grubsza siekamy
Karo in the KitchenZiemniaki jako dodatek do obiadu nie muszą być nudne. U mnie dziś w wersji orientalnej. Składniki: 1 ½ kg ziemniaków, 5 ząbków czosnku, 4 łyżeczki cynamonu, 5 łyżek kminku, 1 łyżeczka chili, natka pietruszki, sól do smaku, mielony imbir do smaku, 4 łyżki oleju, 5 dag masła. Wykonanie: Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i ugotować w łupinach (lecz nie rozgotować
Tradycyjna Kuchniazrobi się miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach lub obrane w kawałkach nie robi to wyczuwalnej różnicy w smaku. Można też użyć ziemniaków pozostałych po wczorajszym obiedzie. Gdy kapusta już się ugotuje odsączmy ją i dodajemy do niej smalec. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy (jeżeli gotowaliśmy je w mundurkach najpierw należy obrać) i dodajemy do kapusty. Solimy
Kulinarna Patilogiawykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu. Proponuję bardzo smaczne kotlety ziemniaczane panierowane w płatkach kukurydzianych. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki 2 kiełbasy śląskie sól pieprz płatki kukurydziane do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane ziemniaki skręcić przez maszynkę lub zblendować. Wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Doprawić solą
O kuchni z uczuciembardzo jesienna. Chce się jeść treściwsze i ciepłe dania. Do barszczu można podać chrupiące rożki z ciasta francuskiego nadziewane ziemniakami i pieczarkami. To danie można przygotować z ziemniakami, które zostały z obiadu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze
Przepisy Aleksandrywspomnienie z dzieciństwa , pieczone ziemniaki z kefirem lub maślanką- uwielbiam! Myśle że raz na jakiś czas warto się skusić na tak wykwintny I kaloryczny obiad. Pycha, polecam :) Zaczynamy: Składniki: ok 2 kg ziemniaków 6-7 ząbków czosnku 200 ml śmietany 3 łyżki masła tymianek 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 100 gr sera żółtego- miękkiego
Smaki EdytyZupa ogórkowa to moja ulubiona! Ale przygotowuję w różny sposób - na kościach, z mięsem drobiowym lub bezmięsną. W zależności od ochoty, a zawsze smakuje super! Moja
Kolorowy PrzepisownikPlacuszki z batatów i ziemniaków to szybki pomysł na obiad – możecie podawać je ze śmietaną, na słono lub posypane cukrem, na słodko, podobnie jak placki ziemniaczane. Również doskonale będą smakować w towarzystwie polędwiczki w kremowym sosie własnym czy też prostego gulaszu z wieprzowiny . Zachęcam Was do ich przygotowania. Smacznego! Zobacz też: Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z kalafiora
Kuchnia Bazyliiprzygotowania możemy użyć ulubionych ziół (najlepiej świeżych) i przypraw. Sposób podania także daje wielkie pole do popisu, mogą służyć jako dodatek do obiadu, świetnie sprawdzą się także jako samodzielne danie z dodatkiem ulubionego sosu. Do dzieła! Składniki: - ziemniaki (równe, o podłużnym kształcie,ilość taka, jakiej potrzebujecie) - 2 łyżki masła (na każde 6 ziemniaków) - kilka ząbków czosnku - kilka gałązek rozmarynu - sól
Cook&LovePlacki dyniowo-ziemniaczane Placuszki z dyni i ziemniaków to chyba jedno z ulubionych dań właśnie z dyni :) można do nich użyć dyni w sezonie lub mrożonej
Aromatyczne PodróżeZiemniaki są najpopularniejszym składnikiem obiadów. Można je gotować,smażyć, piec albo...zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam
potrawyregionalneZapewne nieraz zdarzyło się Wam, że po obiedzie zostało sporo ugotowanych ziemniaków, prawda? U mnie również się to zdarza, rzadko- bo ziemniaki jem sporadycznie, ale dzisiaj ich nadmiar wykorzystałam do pizzy, a konkretnie do spodu :) Ziemniaczany spód jest chrupiący z wierzchu, a miękki- ale zwarty- w środku i dosyć sztywny. Jeżeli chodzi o dodatki do pizzy, to komponujemy według własnych
Kraina Miodem PłynącaSzybkie, smakowite i chrupiące danie na obiad. Doskonałe z mięsem jak i jako potrawa wegetariańskia. Składniki : kilka ziemniaków 3 cebule ćwiarka białej kapusty papryka sól, pieprz, majeranek koperek lub szczypiorek, rzeżucha olej Na oleju podsmażam poszatkowaną kapustę, cebule i paprykę. Dodaję łyżeczkę soli, majeranku i sporą szczyptę pieprzu. W tym czasie podgotowuję ziemniaki (ok.10 minut). Ziemniaki odlewam, chwilę odparowuję
prawdziwe jedzenie