GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 233Delikatne cielęce mięso (u mnie udziec), z dodatkiem tymianku, w pysznym śmietanowym sosie (bez dodatku mąki), z aromatem białego wina. Niby niewiele a smak
Smaczne Zdrowe
Kopytka z batatów 208Kopytka z batatów Kopytka pamiętam z dzieciństwa, gdy babcia robiła je na stolnicy wielkości stołu i podawała z gulaszem lub ewentualnie cukrem. W wersji wytrawnej jednak
Blendman
Placek po węgiersku 293Inspiracją do przepisu był pyszny placek z gulaszem mojej Mamy, a ja jak zwykle wszystko zrobiłam po swojemu. Nic nowego prawda? :P Placki ziemniaczane to jedno
Cooking Monster
Wołowe zrazy z pastą z suszonych prawdziwków 276W Internecie istnieje wiele przepisów na zrazy wołowe. Dziś zmieniamy trochę tradycyjny przepis i dodajemy pastę z suszonych prawdziwków,które dodadzą potrawie niesamowitego smaku i aromatu
Niezły Młynek
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 249miejsca - przygotowali dla Was pyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny! Zdobywycy II miejsca - Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga na cukinii z sosem buerre blanc(...)beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler, śmietana, masło, sól Sposób wykonania: Ryba: Oczyszczony z łusek filet pstrąga przyprawić solą i wyciąć dwa równe romby. Na średnio rozgrzanej
Plate of Joy
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 283Dziś bardzo dotkliwie odczułam pewna swą kulinarną ułomność - ciągłe poszukiwanie nowości. Nawet jak ugotuję coś naprawdę pysznego to przepis ten w mej głowie - nawet aby nie
sierotka maRysia w kuchni
Wiosenny rubin czyli botwinka 190Dziś dla Was przepis na wiosenną zupę, którą chyba każdy zna, czyli na botwinkę. Niby prosta zupa, niby znana, oklepana ... Ale ... Zwykle staram się nie rozprawiać
Garniec Magalie
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 229Dziś przepis autorski wspomagany marchewkami przepisu Gordona Ramsaya - mojego mistrza! :) Polędwica wieprzowa to naprawdę szlachetne mięso, nie jadam go często, ale uważam, że gdy już pojawi
Cooking Monster
Kotlety jajeczne z kalafiorem 323Pyszne wegetariańskie kotleciki z kalafiorem, marchewką oraz koperkiem. Na pewno wielu z was pamięta ich smak z czasów dzieciństwa. Ja niestety nie, ale wiem że wielu
Kuchnia Ellie
MAKARON Z KURKAMI 276Tegoroczny sezon kurkowy uważam za otwarty. My delektowaliśmy się nimi już dwukrotnie. Cała Rodzinka uwielbia grzyby na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiejsze były w dwóch
Smaczne Zdrowe
Wołowina z warzywami w sosie pomidorowym 235W ostatnim czasie moje gotowanie było ograniczone do minimum, ponieważ choroby jak i nadmiar pracy zawodowej spowodował, że nie byłam w stanie regularnie dodawać postów na
Ugotować
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 188używają szefowie kuchni na całym świecie. To marka sama w sobie. Ale marka to nie wszystko, marką sobie obiadu nie zrobimy. To przede wszystkim funkcjonalność i jakość. Bo niby obiad można w czymkolwiek ugotować. Niby garnek za 10 zł też spełni swoją funkcję. Niby… A właściwie nie do końca. Bo ważne jest uzyskanie pełni smaku z każdego dania, wyciągnięcie(...)pochodzi z książki "Kociołkowanie po polsku") 1 kg wołowiny (najlepiej zadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte papryki 1 pomidor 0,5 kg ziemniaków makaron typu zacierki 4 łyżki suszonej papryki słodkiej lub pasty paprykowej sól, pieprz Kociołek możemy przygotować zarówno w plenerze jak i w kuchni. Jeżeli wybieramy kociołkowanie plenerowe to najpierw musimy
Marder&Marder Manufacture
Pieczeń mięsna 213Mięso mielone w sam raz nadaje się nie tylko na pulpety czy sznycle. Pieczeń mięsna Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajka gotowanego. To moja dzisiejsza
mecooks
Schab na zielono z tymiankowymi jabłkami 163Witam moich kucharzy! Znowu dłuższa chwila bez przepisu. Musicie mi wybaczyć, mam sporo na głowie, ale ugotowałem dla was coś bagatelnie prostego, patrząc na składniki, lecz
Kuba Gotuje
Barszczyk z botwinki z ziemniakami i koperkiem 204Piękne krajobrazy, malownicze scenerie, rzeka przecinająca małe, urocze miasteczko i przede wszystkim winnice wypełniające wzgórza skąpane w słońcu. Wydawałoby się, że to idealny opis francuskiej wsi
Moja Mama Gotuje