ziemniaki na obiad - 8650 przepisów (strona:327/577)

Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi 483

moją pieczenią, dodatkowo można polewać ją masłem podczas pieczenia, oraz piec w naczyniach z przykrywką, zabezpieczy to wyparowanie soków. Taką pieczeń w sosie własnym, można podać na ciepło, na obiad z ulubionymi dodatkami. Polecam serwować również na zimno ,,Pieczeń z łopatki cielęcej w rozmarynie” . Składniki na pieczeń: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku(...)jutowy Składniki na sos: 1 łyżka mąki pszennej woda pieprz sól Składniki na kluski śląskie (około 3 porcje): 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 0,5 kg ziemniaków 1 jajko sól Przygotowanie: PIECZEŃ Przepis na przyrządzenie pieczeni znajdziecie Tutaj. SOS Odcedzony płyn, który powstał podczas pieczenia mięsa przelać do rondla i zagotować. Łyżkę mąki rozprowadzić w wodzie, wlewać

Kierunekuchnia
Surówka z groszkiem i porą 133

Pyszna i prosta surówka z groszkiem i porą zasmakuje całej rodzinie. Robi się ją szybko, dlatego może być zrobiona nawet dla niezapowiedzianych gości. Polecam, nawet na dzisiejszy obiad. Surówka z groszkiem i porą 1 seler 1 duża marchew pół puszki groszku konserwowego 10 dag sera żółtego 1 jabłko 1 por 4 łyżki majonezu sól, pieprz Najpierw wszystkie warzywa wymyć(...)tarce o grubych oczkach. Groszek odsączyć z wody, dodać połowę puszki do miski, pora pokroić w krążki. Wszystko razem połączyć posolić, popieprzyć dodać majonez dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami. Smacznego

Gotuję Testuję
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami wg Okrasy 200

Kolejne moje pichcenie wedle przepisów z LIDL’a , ale tym razem gotuję z Okrasą ;-) Składniki Podudzie kurczaka 2 podudzia (ja użyłam ćwiartkę kurczaka) Miód 4

Kulinarne Przeboje
Miodowo - musztardowe żeberka duszone 130

wieprzowe, bo już nam się trochę przejadło. Wybieram wołowinę albo niezawodnego kurczaka. Tym razem poszalałam z dobrą marynatą i chciałam ją też wykorzystać do żeberek. Tak oto powstał pyszny obiad. Smacznego! Składniki : * kg żeberek wieprzowych * 2 cebule * ząbek czosnku * 2 łyżki miodu * łyżka musztardy sarepskiej * łyżka oliwy z oliwek  * szczypta soli i pieprzu * łyżeczka czerwonej papryki mielonej Przygotowanie : Miód(...)dobrze obtoczyć w marynacie. Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Żeberka obsmażyć z obu stron, delikatnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Warzywny gulasz z soczewicy puy 135

kształt po ugotowaniu, jest lekko pieprzna w smaku i nie wymaga namaczania. Soczewica puy pasuje do większości warzyw, a dzisiaj postanowiłam ją ożenić ze szpinakiem. Lekkie danie na obiad Warzywny gulasz z soczewicy puy Składniki: 2- 3 porcje 100 g soczewicy puy 1 duża marchewka 1 łodyga naciowego selera, duża 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 400 ml bulionu(...)łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry w proszku sól i pieprz do smaku 100 g świeżego szpinaku Pokrój cebulę, marchewkę, ziemniaki i seler w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż warzywa do garnka, dodaj bulion, zioła, przyprawy i gotuj gulasz około 40 minut. Pod koniec gotowania dopraw gulasz solą i pieprzem. Dodaj

codojedzenia
Super kotlety z fasoli i ziemniaków. 169

właśnie tegoroczne fajnie wyschły i są idealne do takich kombinacji. Zaczynamy więc od namoczenia fasoli dzień wcześniej. Potrzebne będą 3 szklanki fasoli. To ważne, bo musi zmięknąć przed gotowaniem. Obiad musicie zatem zaplanować przynajmniej dzień wcześniej. Cała reszta to łatwizna i poradzicie sobie bez trudu :) Kotlety są samodzielnym daniem, do którego robimy zazwyczaj wyłącznie surówkę i jakieś ciekawe sosy(...)ryż czy jakąś kaszę. Wybór należy do Was, co najlepiej będzie wam odpowiadało jako dodatek. Zabierajmy się zatem za tworzenie wspaniałych kotletów z fasoli.   Kotlety z fasoli i ziemniaków (4 osoby) Składniki: 3 szklanki fasoli (wcześniej namoczonej) 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula 2 jajka otręby sezam bułka tarta olej ryżowy majeranek, pieprz, cayenne Namoczoną fasolę gotujemy w osolonej

vegetanie
Wegańskie KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM 132

bardzo, bardzooooo!". Cóż, do czego są zdolne matki wszyscy wiedzą. Skoro reszta obiadu gotuje się sama, to można w międzyczasie zrobić te kilka klusek i tym sposobem na obiad były i ziemniaczki, i kluuuuskiiiii :) Kluski śląskie zazwyczaj robi się z jajkiem. Okazuje się, że bez jajka też wychodzą a nawet smakują! Jak zrobić kluski chyba każdy wie ale jeśli jakiś(...)Wegańskie kluski śląskie - ugotować ziemniaczki (u mnie nowe, wyszorowane, ugotowane w skórkach - w niczym to nie przeszkadza kluskom; oczywiście jak najbardziej można gotować obrane ;)) (robię tak tylko z młodymi ziemniakami oczywiście) - jeszcze gorące pognieść dobrze na gładką masę - podzielić ziemniaki na 4 części, wyjąć 1 ćwiartkę, wsypać w to miejsce tyle samo mąki ziemniaczanej - NIE DODAWAĆ JAJKA :)) (nie wiem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wiosenna krucha tarta z warzywami i owczym serem (bez glutenu) 180

Bardzo lubię wiosnę w kuchni, jest inspirująca. Robi się zielono, kolorowo, pojawiają się soczyste młode warzywa, a te które jeszcze nie zdążyły wyrosnąć można dodać mrożone

Quinoa Raz!
Krem z zielonych szparagów 188

Na dcho dzi wielkimi krokami koniec sezonu szparagowego. Korzystam zatem z szansy na zapamiętanie tego smaku na kolejny rok :) W moim domu królują zupy - kremy, także

ChilliJemy
Kapuśniak wegetariański 181

Jesienno-zimowy kapuśniak wegetariański. Smak najlepszej kiszonej kapusty idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak wędzona papryka i kminek. Bardzo pożywny i smaczny pomysł na chłodniejszy

Moja Mama Gotuje
Ryba w ziemniaczanej panierce. 127

Już kilka razy słyszałam, że taka ryba jest bardzo dobra, a i panierka ciakawa! Dziś nadszedł czas, aby spróbować jej smaku. W internecie widziałam mnóstwo przepisów

Kuchnia Beaty
Knedle z serem, gałką muszkatołową i miętą 147

Dziś knedle z serem:) Kto ich nie lubi.. Można dowoli przyprawiać i faszerować te uniwersalne i smaczne kulki ziemniaczane. Troszkę je urozmaiciłam  dorzucając

Zasmakuj Kuchni
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i sosem kebab-gyros 225

Dziś zapraszam Was na pyszną propozycję obiadową. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i łagodnym sosem kebab-gyros

Słodkie okruszki
Czerwony Kapusniak ala Rumcajs 166

Bez zbędnego gadania, kapuśniak zna każdy. Kapuśniak jaki jest, każdy widzi. Znany w każdym domu, zupa z kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla

Gotuj z Rumcajsem
Placek ziemniaczany z gulaszem 240

Szczerze mówiąc w moim otoczeniu nie ma osoby, która nie zajadałaby się z apetytem plackiem po węgiersku. Choć danie jest bardzo kaloryczne i wymaga sporego nakładu

Nie tylko w kuchni
Kotleciki z łososia 162

ok 350 g filetów z łososia ok 500 g (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) mały pęczek posiekanej natki

Atlas Smaków
Brokułowe kopytka z masłem i parmezanem 170

Brokuła jadam ugotowanego al'dente, inny mi nie smakuje. Dlatego kiedy ostatnio z lekka o nim zapomniałam i za długo pozostał na palniku, nie byłam

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczone udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym 237

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe

Marta Gotuje
Duszona cukinia i boczuś, czyli obiad w 30 minut 172

Uwielbiam cukinię, zwłaszcza, gdy jeszcze nie jest  przerośnięta, bo wtedy nie trzeba jej obierać ze skórki, w której jest mnóstwo witamin. Dzisiaj polecam jej wersję

Gosia gotuje
Bazyliowe naleśniki z ciekawym farszem 148

Składniki na naleśniki: 5 jajek 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody 5 listków bazylii - drobno posiekanej 1 pełna szklanka mąki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta

ClauditteMissCooking
Pyzy z kurkami 151

  W lodówce mam trochę kurek, tak więc zrobiłam pyszne pyzy z kurkami :) Resztę kurek muszę zamrozić... a powiedzcie mi, kurki przed mrożeniem gotujecie?   Zawszę

Aga w kuchni