moją pieczenią, dodatkowo można polewać ją masłem podczas pieczenia, oraz piec w naczyniach z przykrywką, zabezpieczy to wyparowanie soków. Taką pieczeń w sosie własnym, można podać na ciepło, na obiad z ulubionymi dodatkami. Polecam serwować również na zimno ,,Pieczeń z łopatki cielęcej w rozmarynie” . Składniki na pieczeń: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku(...)jutowy Składniki na sos: 1 łyżka mąki pszennej woda pieprz sól Składniki na kluski śląskie (około 3 porcje): 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 0,5 kg ziemniaków 1 jajko sól Przygotowanie: PIECZEŃ Przepis na przyrządzenie pieczeni znajdziecie Tutaj. SOS Odcedzony płyn, który powstał podczas pieczenia mięsa przelać do rondla i zagotować. Łyżkę mąki rozprowadzić w wodzie, wlewać
KierunekuchniaPyszna i prosta surówka z groszkiem i porą zasmakuje całej rodzinie. Robi się ją szybko, dlatego może być zrobiona nawet dla niezapowiedzianych gości. Polecam, nawet na dzisiejszy obiad. Surówka z groszkiem i porą 1 seler 1 duża marchew pół puszki groszku konserwowego 10 dag sera żółtego 1 jabłko 1 por 4 łyżki majonezu sól, pieprz Najpierw wszystkie warzywa wymyć(...)tarce o grubych oczkach. Groszek odsączyć z wody, dodać połowę puszki do miski, pora pokroić w krążki. Wszystko razem połączyć posolić, popieprzyć dodać majonez dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami. Smacznego
Gotuję TestujęKolejne moje pichcenie wedle przepisów z LIDL’a , ale tym razem gotuję z Okrasą ;-) Składniki Podudzie kurczaka 2 podudzia (ja użyłam ćwiartkę kurczaka) Miód 4
Kulinarne Przebojewieprzowe, bo już nam się trochę przejadło. Wybieram wołowinę albo niezawodnego kurczaka. Tym razem poszalałam z dobrą marynatą i chciałam ją też wykorzystać do żeberek. Tak oto powstał pyszny obiad. Smacznego! Składniki : * kg żeberek wieprzowych * 2 cebule * ząbek czosnku * 2 łyżki miodu * łyżka musztardy sarepskiej * łyżka oliwy z oliwek * szczypta soli i pieprzu * łyżeczka czerwonej papryki mielonej Przygotowanie : Miód(...)dobrze obtoczyć w marynacie. Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Żeberka obsmażyć z obu stron, delikatnie podlać wodą i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami
Magiczne Życie Martykształt po ugotowaniu, jest lekko pieprzna w smaku i nie wymaga namaczania. Soczewica puy pasuje do większości warzyw, a dzisiaj postanowiłam ją ożenić ze szpinakiem. Lekkie danie na obiad Warzywny gulasz z soczewicy puy Składniki: 2- 3 porcje 100 g soczewicy puy 1 duża marchewka 1 łodyga naciowego selera, duża 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 400 ml bulionu(...)łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry w proszku sól i pieprz do smaku 100 g świeżego szpinaku Pokrój cebulę, marchewkę, ziemniaki i seler w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż warzywa do garnka, dodaj bulion, zioła, przyprawy i gotuj gulasz około 40 minut. Pod koniec gotowania dopraw gulasz solą i pieprzem. Dodaj
codojedzeniawłaśnie tegoroczne fajnie wyschły i są idealne do takich kombinacji. Zaczynamy więc od namoczenia fasoli dzień wcześniej. Potrzebne będą 3 szklanki fasoli. To ważne, bo musi zmięknąć przed gotowaniem. Obiad musicie zatem zaplanować przynajmniej dzień wcześniej. Cała reszta to łatwizna i poradzicie sobie bez trudu :) Kotlety są samodzielnym daniem, do którego robimy zazwyczaj wyłącznie surówkę i jakieś ciekawe sosy(...)ryż czy jakąś kaszę. Wybór należy do Was, co najlepiej będzie wam odpowiadało jako dodatek. Zabierajmy się zatem za tworzenie wspaniałych kotletów z fasoli. Kotlety z fasoli i ziemniaków (4 osoby) Składniki: 3 szklanki fasoli (wcześniej namoczonej) 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula 2 jajka otręby sezam bułka tarta olej ryżowy majeranek, pieprz, cayenne Namoczoną fasolę gotujemy w osolonej
vegetaniebardzo, bardzooooo!". Cóż, do czego są zdolne matki wszyscy wiedzą. Skoro reszta obiadu gotuje się sama, to można w międzyczasie zrobić te kilka klusek i tym sposobem na obiad były i ziemniaczki, i kluuuuskiiiii :) Kluski śląskie zazwyczaj robi się z jajkiem. Okazuje się, że bez jajka też wychodzą a nawet smakują! Jak zrobić kluski chyba każdy wie ale jeśli jakiś(...)Wegańskie kluski śląskie - ugotować ziemniaczki (u mnie nowe, wyszorowane, ugotowane w skórkach - w niczym to nie przeszkadza kluskom; oczywiście jak najbardziej można gotować obrane ;)) (robię tak tylko z młodymi ziemniakami oczywiście) - jeszcze gorące pognieść dobrze na gładką masę - podzielić ziemniaki na 4 części, wyjąć 1 ćwiartkę, wsypać w to miejsce tyle samo mąki ziemniaczanej - NIE DODAWAĆ JAJKA :)) (nie wiem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBardzo lubię wiosnę w kuchni, jest inspirująca. Robi się zielono, kolorowo, pojawiają się soczyste młode warzywa, a te które jeszcze nie zdążyły wyrosnąć można dodać mrożone
Quinoa Raz!Na dcho dzi wielkimi krokami koniec sezonu szparagowego. Korzystam zatem z szansy na zapamiętanie tego smaku na kolejny rok :) W moim domu królują zupy - kremy, także
ChilliJemyJesienno-zimowy kapuśniak wegetariański. Smak najlepszej kiszonej kapusty idealnie komponuje się z przyprawami takimi jak wędzona papryka i kminek. Bardzo pożywny i smaczny pomysł na chłodniejszy
Moja Mama GotujeJuż kilka razy słyszałam, że taka ryba jest bardzo dobra, a i panierka ciakawa! Dziś nadszedł czas, aby spróbować jej smaku. W internecie widziałam mnóstwo przepisów
Kuchnia BeatyDziś knedle z serem:) Kto ich nie lubi.. Można dowoli przyprawiać i faszerować te uniwersalne i smaczne kulki ziemniaczane. Troszkę je urozmaiciłam dorzucając
Zasmakuj KuchniDziś zapraszam Was na pyszną propozycję obiadową. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z szybką surówką i łagodnym sosem kebab-gyros
Słodkie okruszkiBez zbędnego gadania, kapuśniak zna każdy. Kapuśniak jaki jest, każdy widzi. Znany w każdym domu, zupa z kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla
Gotuj z RumcajsemSzczerze mówiąc w moim otoczeniu nie ma osoby, która nie zajadałaby się z apetytem plackiem po węgiersku. Choć danie jest bardzo kaloryczne i wymaga sporego nakładu
Nie tylko w kuchniok 350 g filetów z łososia ok 500 g (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) mały pęczek posiekanej natki
Atlas SmakówBrokuła jadam ugotowanego al'dente, inny mi nie smakuje. Dlatego kiedy ostatnio z lekka o nim zapomniałam i za długo pozostał na palniku, nie byłam
Kuchenne zapiski EdytyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe
Marta GotujeUwielbiam cukinię, zwłaszcza, gdy jeszcze nie jest przerośnięta, bo wtedy nie trzeba jej obierać ze skórki, w której jest mnóstwo witamin. Dzisiaj polecam jej wersję
Gosia gotujeSkładniki na naleśniki: 5 jajek 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody 5 listków bazylii - drobno posiekanej 1 pełna szklanka mąki 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta
ClauditteMissCookingW lodówce mam trochę kurek, tak więc zrobiłam pyszne pyzy z kurkami :) Resztę kurek muszę zamrozić... a powiedzcie mi, kurki przed mrożeniem gotujecie? Zawszę
Aga w kuchni