Składniki: 5 udek kurczaka, 200 g zielonej fasolki szparagowej, 2 marchewki, 5 ziemniaków, 1 żółtka papryka, 1 cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 Kamis
Aga w kuchniNie zdarzało mi się robić zapiekanek ziemniaczanych, ponieważ zawsze przeszkadzały mi ziemniaki, w których brakowało mi chrupkości i smaku. Dlatego postanowiłam przygotować swoją wersję zapiekanki ze
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 1 cebula 1 pomidor 3 plastry gotowanej szynki 2 jajka 3 ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach i podzielone na ćwiartki
Moja smaczna kuchnialodówki...na kilka godzin..Pojechaliśmy do kościoła, a potem na cmentarz..w drodze powrotnej zajechaliśmy do rodziców.... tam zjedliśmy obiad...a w domu przecież kurczak się marynował..no, ale oczywiście się nie zmarnował..Był zjedzony ze smakiem..ale już bez ziemniaków...tylko z chlebkiem..Taki kurczak jest pyszny ..polecam..Ja co prawda nie piekłam w rękawie [ akurat nie miałam
Moje domowe kucharzeniebędzie nas zbytnio absorbował. Wystarczy zajrzeć do niego co 30 minut i polać sokami wypływającymi z mięsa. Właściwie obiad zrobi się sam ;). Tym razem do kurczaka podałam duszoną marchewkę i purée ziemniaczane, ale równie dobrze będzie smakował z pieczonym ziemniakami i mizerią albo Waszą ulubioną sałatką. Polecam! Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz marchewka duszona Składniki na 4 duże
Obiad za dychęSzybka zupka? Czemu nie. Polecam krem koperkowy. Składniki: 1 litr wody 4 większe ziemniaki duży pęczek koperku 1 cebulka 100 ml kwaśnej śmietany 100 ml śmietany
kolorowotorcikowowielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku lub białego barszczu. Śniadanie się przeciąga, pełnego obiadu nie ma bo wszyscy objedzeni, ale mały talerzyk barszczu każdemu się na koniec zmieści. Czasem robię żurek na zakwasie z żytniej mąki, ostatnio chętniej używam zakwasu na mące pszennej . Jest delikatniejszy niż ten z żytniej. Ale tak na prawdę tę zupę(...)uzupełnić dobrym wywarem mięsnym. składniki (6 - 8 porcji) 1 i 1/2 l wywaru w którym parzyła się wędzona szynka ewentualnie biała kiełbasa 1 średnia cebula 350 g ziemniaków 100 g boczku wędzonego (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku zakwas na barszcz - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności barszczu ( ja dodaję 1 - 2 szklanki) do doprawienia sól, pieprz
Stare GaryDlaczego najlepszy? Bo pysznie soczysty i delikatny, podany w towarzystwie doskonałego (moim zdaniem) sosu. Dla mnie stał się przełomowym odkryciem, dla P. powrotem do trochę już
Ratunku obiadfrancuskiej stronie. Jest to potrawa niesamowicie sycąca, a zarazem rozgrzewająca. Idealnie nadaje się na jednogarnkowy obiad , albo też danie na imprezę zamiast Gulaszu , Strogonowa czy też tak lubianego przez nas Leczo. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * świeży tuńczyk – 400 g * ziemniaki – 3 szt * pomidory – 3 szt * papryczka chili – 2 szt * cebula – 1 szt * czosnek
Ostra na Słodkoinnym jogurtowym sosem. Smacznego!!! A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii: Obiady: Złote placuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę Sałatka z cukinii i papryki Cukinia
Kuchnia domowa AniWitam Kochani dziś zapraszam na pyszne placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszna propozycja na obiad, która zasmakuje każdemu :) GULASZ -500g mięsa wieprzowego np łopatka, szynka -1 cebula -2 małe ząbki czosnku -0,5 małej cukinii -0,5 puszki kukurydzy (puszka 340g) -1 duża marchew lub 2 małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła -sól, pieprz do smaku -zioła(...)prowansalskie (płaska łyżeczka) -papryka słodka 1,5 łyżeczki -2 łyżki koncentratu pomidorowego PLACKI ZIEMNIACZANE -ok 1 kg ziemniaków zmielonych -2 jajka -sól, pieprz -mąka -olej do smażenia DODATKOWO -100g żółtego sera startego na dużych oczkach GULASZ Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w talarki oraz pokrojone w niewielka kostkę mięso. Całość podlewamy lekko wodą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutaką postacią mogę jeść bardzo często i to nie tylko na obiad ale i odgrzaną o każdej porze dnia. Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 5 dużych ziemniaków 20 - 25 pomidorków cherry’lub koktajlowych 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól pieprz
Mama Gotujenaczyniu żaroodpornym ,dodajemy marchewkę, ziemniaki, posypujemy koperkiem, dodajemy jeszcze czosnek, oliwę z oliwek, troszkę wody i przykrywamy liściem z kapusty, a następnie pokrywką. Liść z kapusty ma ogromne znaczenie, wszystko się nam sparuje elegancko. Wkładamy do piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy do miękkości żeberek. Podajemy z sałatką jaką chcemy. Obiad ma genialny smak , który zachowal się dzięki
Z Kuchni Do Kuchnismakowały mi lepiej niż wyżej wspomniane pierogi z tym nadzieniem. Bardzo polecam, nie tylko na piątkowy obiad :) Porcja dla 2-3 osób Naleśniki: 1 jajko 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2-2,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz: 600 g ziemniaków 250 g twarogu 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo: cebula masło Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Ziemniaki obieramy i gotujemy
My simple kitchenwielkim entuzjazmem przyjął informację, że jeszcze dużo zostało więc następnego dnia na obiad będzie to samo. Trzeciego dnia dostał już coś innego a czwartego pytał, kiedy znów będą byczki :) SKŁADNIKI: (ok 40 szt dość dużych byczków czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka (M) 1 płaska łyżeczka soli
Kto ugości moich gości?