Spakowaliśmy do kapuścianych liści mięso, ziemniaki, kiszoną kapustę i w ten sposób w jednym liściu mamy cały obiad. Składniki: -główka włoskiej kapusty -ok. 80 dkg mielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu, kiedy(...)niej porcję mięsa a na niej plasterek ziemniaka. Zwijamy liście tak, jak gołąbki. Posypujemy słodką papryką i przyprawą do bigosu. Delikatnie podsmażamy na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy plasterki marchewki, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 45 minut. Obiad gotowy. Smacznego
Maminek kulinarnyweekendowy rodzinny obiad proponuj ę Wam pyszne pieczone roladki z piersi kurczaka z farszem z marchewki oraz żółtej i czerwonej papryki. Do roladek podałam ziemniaki w formie wachlarzyków oraz pieczone warzywa: cukini ę , pomidorki , paprykę i szalotkę . Całość przyprawiłam świeżym rozmarynem, szałwią(...)oregano. Ca ł e danie przygotowałam w jednej formie, co dodatkowo skraca nam czas pieczenia i ułatwia przygotowywanie obiadu a zapachy cudownie łącz ą si ę ze sobą . Smacznego :) **** Per una cena di un weekend in famiglia, vi consiglio dei deliziosi involtini di petto di pollo farcito con carote e peperoni
La grande e la piccola cuocaDo głowy wpadł mi pomysł na taką zupę-krem i jestem zadowolona ze smaku! Bataty kupiłam po raz pierwszy i fajnie zmieniają smak zupy. Młody jęczmień
Kolorowy PrzepisownikWartości Odżywcze 1 Porcji : 125 g Mięsa, 125 g Brokułów, 250 g ziemniaków Przepis : CZYTAJ DALEJj >>>
Sylwetka Od Kuchniwcale nie problem. Ziemniaki dorzucamy do garnka z gulaszem, mieszamy i następnego dnia odgrzewamy razem. Ja nawet zrobiłam tak specjalnie i miałam super dwudniowy obiad :) PS2. Jeśli nie chcecie brudzić tak wielu naczyń, ziemniaki można ugotować w gulaszu, a nie osobno. Po prostu po 1,5 godz. duszenia dorzucamy do gulaszu surowe, pokrojone w kosteczkę ziemniaki i czekamy, aż wszystko
Ratunku obiadplacki urzekły mnie w Białce Tatrzańskiej. Zapytałam jak się je robi, a przepis podaję Składniki: 0,5 kilograma ziemniaków (pani powiedziała, że mogą być z resztek z obiadu) szklanka mąki pół szklanki maślanki 1 jajko sól i pieprz do smaku masło Lurpak bryndza Przygotowanie: 1. Ugotuj ziemniaki, przepuść przez praskę. Wystudź. 2. Do zimnych
AZgotuj!Teraz gdy młode ziemniaki są już tanie, proponuję dodawać je do każdego obiadu. Idealnie sprawdzą się do chłodnika czy kotletów mielonych Możemy je także podawać z gołąbkami Korzystajmy! Składniki : * kg młodych ziemniaków, najlepiej mniejszych * sporo świeżego koperku * opcjonalnie masło Przygotowanie : Ziemniaki namoczyć, wyszorować, można obrać. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Posypać świeżo posiekanym koperkiem
Magiczne Życie Martywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowane ziemniaczki smakują rewelacyjnie. (Po mimo, że nie jestem fanką ziemniaczanych potraw...) Idealnie pasują do obiadu, ale w wersji solo znikają jeszcze szyyybciej. Proporcje należy dostosować do własnych preferencji/potrzeb. 9 młodych ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 4 plastry wędzonego boczku czarnuszka (zamiast pieprzu) olej (użyłam czosnkowego; możecie sami go zrobić - klik ) Opcjonalnie: dowolne przyprawy
Di gotujePyszny, lekki i sycący krem z kabaczka, ziemniaków i marchewki. Danie idealne na jesienny obiad. Taki krem możecie podać z ugotowanym makaronem jak i domowymi grzankami. Jeżeli jesteście fanami zup-kremów to na pewno połączenie kabaczka i innych warzyw przypadnie Wam do gustu. Składniki na 3-4 porcje: 1 l wywaru warzywnego 1 kabaczek (waga przed obraniem
UgotowaćLubię szybkie, proste i jednogarnkowe obiady. Kilka tygodni temu przygotowałam pieczone kawałki kurczaka z ziemniakami . Postanowiłam przepis lekko zmienić i do zapiekanki dodałam marchewkę, a udka/podudzia z kurczaka zastąpiłam drobiowymi skrzydełkami. Poniższe danie jest warte wypróbowania - szybkie, proste i naprawdę smaczne. Według mnie, najlepiej wykorzystać ziemniaki do pieczenia, ponieważ inne odmiany mogą się nie sprawdzić (ziemniaki pomimo pieczenia mogą być
UgotowaćPyszna i prosta sałatka z młodych ziemniaków, koperku i ogórków gruntowych. Idealna na grilla czy lekki wiosenny obiad. Przepis jest szybki i mało skomplikowany. Składniki na sałatkę: 7-8 małych młodych ziemniaków cebula czerwona 4 ogórki gruntowe pęczek koperku Sos: łyżka octu winnego 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka musztardy łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki oskrobujemy ze skórki lub czyścimy
e-PrzepisyKulinarneTaki obiad jest idealny dla tych co nie mają zbyt dużo czasu. Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Jak są większe ziemniaki to przekroić na pół po ugotowaniu. W tym samym czasie ugotować marchewki i fasolkę. Mogą być inne ulubione warzywa. Po ugotowaniu odcedzić W miedzy czasie przygotować boczek z cebulką. Patelnię rozgrzać i wrzucić pokrojony
Kuchnia Pokoleńcieszą się u nas niesłabnącym zainteresowaniem. Choć na ziemniaki gotowane amatorów zbyt dużo u nas nie ma (no chyba, że gotowane w mundurkach, to i owszem...), to już smażone, pieczone, zapiekane, chętnych do konsumpcji znajdą zawsze. Te są wyjątkowe, pełne aromatycznych ziół, podane z dodatkiem naszego ulubionego sosu czosnkowego....Mmmm... bajeczny obiad. Takie danie nie potrzebuje już innego towarzystwa(...)zawartości skrzyneczki z ziołami, u nas bywają przeważnie z dodatkiem tymianku, ale były już także z oregano, z rozmarynem. Upieczony czosnek znalazł u nas również swoich amatorów... :-) Składniki: - nieduże ziemniaki (bez kiełków), u mnie ok. 1,5-2kg - pęczek świeżych ziół (najczęściej tymianek) - cała główka czosnku + 1-2 ząbki dodatkowo (nie trzeba) - kilka łyżek oliwy z oliwek - sól
Smaczne ZdroweSkładniki 2-3 filety z kurczaka estragon, lubczyk, sól, pieprz 2-3 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 450 g mrożonego szpinaku mąka ziemniaczana Przygotowanie Mięso opłukać
Gaździnka warzyziemniaków, ja zrywałam młody koperek i wybierało się kapustę, która miała największą ,,związaną,, główkę. W domu zawsze było zsiadłe mleko i swoje masło do ziemniaków.....rety jak to smakowało!, jakie to były obiady!. Składniki: - 1 główka młodej kapusty - 1 pęczek koperku - 3 łyżki octu - sól - pieprz Zasmażka: - 3 łyżki smalcu lub masła - 2 łyżki mąki Dodatkowo
Apetyczna babeczka