dwoje, rodzinną biesiadę i na super prywatkę. Przygotowanie raclette jest bardzo proste, a efekt końcowy gwarantowany. Ser jest podstawą potrawy Raclette – lekko rozpuszczony podaje się razem z gotowanymi ziemniakami lub jako zakąskę. Ser raclette po podgrzaniu w tradycyjnym piecyku lub raclette z łopatkami nakładany jest na talerz. Jest to niezapomniane przeżycie i atrakcja kulinarna kreująca wspaniały klimat zabawy i wspólnego
Kulinarny karnet Christopheratemp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro
Kulinarny karnet Christopherapewno . Inspiracją mojej zupy była zupa z cukinii z jabłkiem na blogu "Ala piecze i gotuje" - http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/zupa-z-cukini-z-jabkiem.html Składniki: 0,5 kg kabaczka 0,25 kg ziemniaków 0,30kg cebuli 1 winne jabłko 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 plaster selera 1 kawałek kalafiora 2 łyżki oleju +2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżego imbiru
Kulinarny karnet Christopheragóralskiej kuchni dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była posiłkiem postnym dominowały dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka
Kulinarny karnet Christopheraposypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki z wędzonego łososia z suszonym pomidorkiem. Hiszpanie zawsze znajdują czas na para pikar – czyli coś do przekąszenia, w barach jesteśmy witani przez camarero szerokim uśmiechem
Kulinarny karnet Christopheraprzełożyć do naczynia w którym będziemy piec w piekarniku. Na kapuście ułożyć obsmażone roladki i piec 40 minut w temp. 180 oC. Na wierzchu, dookoła można położyć małe ziemniaki posypane przyprawami i skropione oliwą
Kulinarny karnet Christopherabułce tartej. Obsmażyć z każdej strony na patelni. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić na 8 minut do nagrzanego 190oC piekarnika. Podawać z młodą kapusta zasmażaną i młodymi ziemniakami z koperkiem. Młoda kapusta z pomidorami i boczkiem. Składniki. 1 młoda kapusta 1,5 szt. cebula 15 dag boczek wędzony 2 pomidory 5 dag masło 1 p. koperek przyprawa
Kulinarny karnet Christopherawyjąć z formy. Ja polewam przez chwilkę, formę z zewnątrz gorącą wodą i galaretka pięknie wychodzi. Podaję na liściach sałaty z zielonym sosem. Powyższa galaretka doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami, ale może stanowić samodzielne danie
Kulinarny karnet Christopheragrillem 30 min,w temp. 190 stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką wody. Chrupiące żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą. Marynata z miodem i ziołami nadaje żeberkom niepowtarzalny smak
Kulinarny karnet Christopheraparze, polany sosem chrzanowym, posiada wyjątkowy smak. Danie szybkie warto wypróbować. SKŁADNIKI ok 1/2 kg. łososia -filet sól , pieprz warzywa rożne- typu marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy) pół cebuli szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu olej WYKONANIE Warzywa kroimy na drobne, łososia również dzielimy na dwa trzy kawałki, przyprawiamy. Wkładamy do garnka , do gotowania
W kuchennym oknie EwyDziś szpinak ( w liściach krojonych ) smażony na maśle , ziemniaki puree i sadzone jajko- wg mnie pychotka. Nowego przepisu nie będzie do wyboru propozycje Szpinak w dziugasowym koszyczku Szpinakna rumianym maśle z jajkiem w koszulce Szpinakna skwareczkach Szpinakjak w przedszkolu wg Buni
Buniabaje w kuchnitrzeba porzucić myśli o wegetarianiźmie i uzupełnić niedobory żelaza. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są wątróbki. Tutaj w wersji z cebulką szalotką i leśnymi grzybami. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: wątróbki drobiowe 0,5 kg cebula szalotka 1 pęczek grzyby (użyłam podgrzybków, mogą być pieczarki) kilka szt. majeranek, pieprz olej do smażenia sól
głodny alergikKluski nadziewane owocami Składniki: 1 kg ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieprzygotowaniu, gdy wszystkie smaki już się przegryzą, jednak można ją podać również od razu. Smacznego! Inne wersje: Zamiast brązowego ryżu można dodać kuskus lub ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Natomiast zamiast oleju/oliwy - jogurt naturalny. PS. Zdjęcia niestety robiłam na szybko i tuż przed wyjściem do pracy, ale obiecuję, że je podmienię, jak tylko znów zrobię dzisiejszą sałatkę
Ratunku obiad