porcje filetów z łososia otarta skórka z 1 cytryny + sok z 2 cytryn 1 łyżka oliwy kilka gałązek świeżego tymianku sól dodatkowo pieczone ziemniaczki : kilka ziemniaków (u mnie po 4 małe na głowę:)) 1 łyżka oliwy kilka gałązek świeżego tymianku (z braku świeżego rozmarynu) otarta skórka z ½ cytryny
cucinareTakie burgery idealnie sprawdzą się jako wkładka do bułek z warzywami. Sprawdza się również jako danie główne z ziemniaczkami. Danie podałam na talerzyku od Porcelana Bogucice 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Pęczek natki pietruszki 1 duża cebula Sól Pieprz Do miski przekładamy mielone mięso, jajko, bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy. Cebulkę kroimy
VioletoweKucharzeniedań z drobiem czy polędwiczki wieprzowej. Połączenie brzoskwini , kapusty pekińskiej i sosu curry jest strzałem w dziesiątkę. Zróbcie do tego pyszne mięsko np kurczaka w orzechowej panierce (przepis) , ziemniaczki i obiad gotowy. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka brzoskwiń 2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny 2 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka z czubkiem curry 1 płaska
O kuchni z uczuciemSałatka z ziemniaków czyli po sałatka ziemniaczana. W Poznaniu po prostu pyrki z pyrkami ;) Najlepsza jest latem, kiedy bez problemu można kupić młode ziemniaczki i tylko dobrze je wyszorować, bez obierania. Do tego świeży pachnący koperek. Zimą do sałatki należy wykorzystać „kleistą” odmianę ziemniaków, żeby ładnie się trzymały po pokrojeniu i nie kruszyły. Sałatka jest świetna na przyjęcia
Pociąg Do Kuchnimenu. Powodów jest kilka, po pierwsze lubimy dobrze i smacznie zjeść, i od czasu do czasu mamy po prostu ochotę na coś mało zdrowego i tradycyjnego (np. mielone z ziemniaczkami i buraczkami lub kawałek ciasta) :) Po drugie razem z Mężem i 4-letnią córeczką nie jesteśmy alergikami i nie mamy żadnych przeciwwskazań lekarskich (przynajmniej na razie) i nie musimy stosować
Moja Delicjadobra grucha! A jeszcze w towarzystwie dorodnego ziemniaczka, to już bajka z happy-endem. Ważna jest jakość naszego jadła. Tak jak to ma miejsce w przypadku Czerwonego Kogucika - Roter Hahn , czyli Związku Farmerów Południowego Tyrolu. Sielsko i swojsko - tak jak lubię! Składniki na ciasto 400g ziemniaków 180g mąki orkiszowej 50g masła 4 łyżki kaszy manny 3 jajka sól Składniki
Karczma HonoriettyKalafiorowa z tego przepisu jest delikatna w smaku, a dzięki dodatkowi mięsa z kurczaka bardzo pożywna. Doskonała również dla dzieci. Potrzebne nam: - kalafior - 2 marchewki - 5-6 małych ziemniaczków - 250 g mięsa z piersi kurczaka - por (biała część) - kawałek selera - 2 małe pietruszki - 3 kostki bulionowe - śmietana 18% (4-5 łyżek) - sól - pieprz - maggi - pieprz kajeński - koperek Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjiprzez 25-35 minut. Łososia nie trzeba polewać dodatkowym tłuszczem, świetnie wytapia się tłuszczyk z boczku i to on nadaje świetnego aromatu. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, które możesz upiec w tym samym czasie :) Smacznego
Niezły Młynekmarnuje smak wysokiej jakości mięsa. Moja mama na sam widok "różowego" zaczyna się krzywić, a brat patrzy na talerz, jakby leżał tam małpi móżdżek czy żywe robale. A ziemniaczki? Jak to pieczone warzywo tego typu - znajdzie wielu amatorów. Czosnek, zioła - pycha! WOŁOWINA I ZIEMNIAKI NACINANE Z PIECA ZE SKORUPKĄ CZOSNKOWO-ZIOŁOWĄ Składniki na wołowinę: - dobry kawałek wołowiny - sól - pieprz
Życie zamknięte w smakuZiemniaki, to my, Polacy, uwielbiamy. Jadamy je na wiele sposobów. Tym razem więc coś, co pozwoli nieco przełamać rutynę tradycyjnych, tłuczonych ziemniaków. SZPINAKOWE ZIEMNIACZKI Składniki: - 4 ziemniaki - ½ opakowania mrożonego szpinaku - 2 łyżki masła - 3 ząbki czosnku - pieprz - sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Szpinak odparowujemy na patelni, dodajemy masło, czosnek, sól i pieprz. Ziemniaki rozgniatamy i dodajemy do szpinaku
Życie zamknięte w smakuudek z korpusem ( sos będzie swobodnie odpływał ) i przykrywamy folią aluminiową i od tego momentu pieczemy tylko pod folią. ( kurczaki nie będą suche ). Warto pod koniec pieczenia dołożyć ziemniaczki i upiec je w sosie z kurczaka ( ok.30 minut, zależy od ziemniaków, warto w trakcie sprawdzać ) . SMACZNEGO
Smaki EwyDzisiaj proponuję zapiekane ziemniaczki z kolendrą. Warto wypróbować ten przepis gdy na obiad podajemy potrawę bez sosu typu: smażona ryba, kotlety schabowe. Propozycja prosta w wykonaniu a ziemniaki odmienione. Składniki: Dowolna ilość ziemniaków Olej Ziarna kolendry czosnek Masło Sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy na połówki. Układamy w naczyniu do zapiekania. Każdego ziemniaka smarujemy olejem i posypujemy
Smaki Ewyklarowanym z obu stron aż skórka będzie przyrumieniona. Ważne jest aby użyć masła klarowanego gdyż ma wysoki próg dymienia i nie będzie się przypalać na patelni. Usmażonego podajemy z ziemniaczkami i surówkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewysezon na młodą kapustę, dokładnie właśnie tak jest a i kapusta coraz dorodniejsza. Dzisiaj więc ponownie proponuję młodą kapustę w moim wykonaniu, bardziej pożywną. Prawie jak danie jednogarnkowe, ale ziemniaczki ugotowałam oddzielnie. Było smacznie. Składniki: 500 gram karkówki ( plastry ) 150 gram boczku wędzonego 1 główka młodej, sporej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora ( około 15 cm ) Pęczek
Smaki Ewy