Składniki: 1 kg szynki wieprzowej około 75ml sosu sojowego (ciemnego) około 5 łyżek ziół dalmatyńskich 2 ząbki czosnku olej do smażenia 5 brzoskwiń sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Szynkę myjemy i suszymy. Nacieramy ziołami, sosem sojowym i czosnkiem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę (najlepiej mięso przygotować dzień wcześniej wieczorem). W rondlu rozgrzewamy olej a następnie rumienimy(...)godziny. Po tym czasie brzoskwinie kroimy na ćwiartki a mięso w plastry i dalej razem dusimy przez około 20 minut. Gdy mięso zmięknie robimy sos. W szklance rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody. Zawiesinę wlewamy do wytworzonego podczas duszenia sosu i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia. Całość dosalamy do smaku
Qchnia po prostupudru 3 żółtek 1 łyżeczka mała proszku do pieczenia Dodatkowo szkl.malin Skladniki na bezę: 3 białek 1/3 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem ,dodajemy masło i żółtka .Wyrabiamy na jednolite ciasto.Walkujemy i wykrawamy szklanką kółka ,które wkladamy do papilotek i do formy babeczkowej.Pieczemy(...)temp. 160-165 C przez ok. 25-30 min. Studzimy .Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy powoli cukier i mąkę ziemniaczana , miksujemy ok. 2-3 min. Pod koniec dodajemy sok z pół cytryny i chwilę miksujemy. Do ostudzonych kółeczek wkladamy maliny Na wierzch wykładamy bezę, Pieczemy w temp. 160 C przez
w mojej kuchnijogurtu owocowego 4-5 łyżki cukru pudru (jeśli mamy kwaśne owoce możemy dać więcej) 3 białka 2 op budyniu śmietankowego - proszek ( takie po 40g) 300g owoców 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie : Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier , proszek do pieczenia , wymieszać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w kulę. Wyłożyć ciastem formę wyłożoną papierem(...)ubic na sztywną pianę. Jogurt wymieszać z cukrem , proszkiem budyniowym . Dodać pianę i delikatnie łyżką wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Owoce oczyścić , większe można rozdrobnić. Wymieszać je z mąką ziemniaczaną . Delikatnie wyłożyć je na masę jogurtową. Piec ok 1 godziny w 160'C. Po tym czasie wyłaczyć piekarnik , lekko uchylić drzwiczki . Ciasto wyjąc dopiero , gdy wystygnie. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaBardzo lubię placki ziemniaczane. Proste danie, ale jakże smaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek. Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej
Salonik smakówmałe jakieś, to zmieliłam i ugotowałam na parze. 400 gram filetów dorsza pęczek szczypiorku sól pieprz 1 łyżka sosu sojowego piana z 2 białek czubata łyżka mąki ziemniaczanej Rybę umyć, zmielić w malakserze. Wyjąć do miski dodać pocięty drobno szczypiorek, sól, sos sojowy i pieprz. Ubić pianę z 2 białek dodać do masy z mąką ziemniaczaną. Formować zgrabne kuleczki wielkości piłki golfowej. Ułożyć w koszyczku bambusowym nad parą, włożyć różyczki brokuła i parować 10 minut. Podawać z sosem sojowym i ciemnym ryżem
AZgotuj!Pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka. Możemy ją zmodyfikować i dodać np. kakao, wiórki kokosowe, bakalie lub ulubiony aromat. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 całe jajka 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ulubiony aromat Przygotowanie: Jajka należy utrzeć z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę(...)pszenną i ziemniaczaną. Następnie dodać olej i aromat, miksować do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą. Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. godzinę. Można polać lukrem lub dowolną polewą
The Sweet Damselzamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam ! źródło : piegusek1976 Beza : 4 białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone(...)opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne ulubione owoce Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, całość dokładnie mieszamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ubitą pianę z białek i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 20 min w 150st.C. Po upieczeniu zostawiamy
charlotte gotujeświeżych drożdży 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 ml letniego mleka 100 g masła 1 jajko 3 żółtka dodatkowo: 300 g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko lukier: 115 g cukru pudru 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami mleka. Odstawić(...)masło. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. W tym czasie truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, a następnie pokroić w kosteczkę. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować wałeczek. Każdy z nich rozwałkować, na środku ułożyć paseke z truskawek, zawinąć i skleić brzegi. Zawiązać luźny supeł, podwijając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporzeczki czarne i czerwone, jeżyny, czereśnie, a także rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser nie wyszedł mdły. Najczęściej kisiel zagęszcza się odrobiną mąki ziemniaczanej, ale widywałam też wersje bez zagęszczania, taką owocową zupę. W ogóle, w języku duńskim słowo grød odnosi się do różnego rodzaju deserów i nie tylko. Jest to więc taki(...)Składniki: (na 4 porcje) 300 g rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Rabarbar pokroić na 1centymetrowe kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, a czereśnie wydrylować i przekroić na połówki. Do garnka włożyć rabarbar, wsypać cukier, zalać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodka i słona i peeeeełłłłnaaaaa truskawek :) SKŁADNIKI: 800g truskawek 4 szklanki wody pół laski wanilii 3 łyżki cukru kisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody) lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli makaron o dowolnym kształcie WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy(...)garnku i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól oraz miąższ i wydrążoną laskę wanilii. Trzymamy na palniku do zagotowania. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel lub mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Zupę serwujemy na zimno z dodatkiem
Pyry na Gazznaleziony na Kwestii Smaku , z moimi małymi modyfikacjami. Piekłam w ciemnej tortownicy o śr. 24cm. Składniki: spód: - 100g mąki pszennej (dałam 110g mąki orkiszowej typ750+10g ziemniaczanej) - 60g zimnego masła - 2 łyżki ksylitolu - pół jajka (pominęłam) masa serowa: - 500g sera twarogowego (dałam firmy Juliko- b.gęsty) - 250g mascarpone lub ricotty - 130g ksylitolu (lub cukru) - budyń śmietankowy(...)mąki ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 jajko (dałam 2 mniejsze, ze względu na gęsty ser) dodatkowo: - 400g jagód Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę (i), ksylitol i zagnieść kruche ciasto. Gotowym ciastem wykleić dokładnie dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kilka razy nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok.15 minut. Schłodzoną
Smaczne Zdroweoczywiście z domowym makaronem. Dobrze smakuje na gorąco, jak i na zimno. Składniki: -1/2 kg jagód -1,5 l wody -cukier do smaku -łyżka mąki ziemniaczanej -domowy(...)makaron Makaron domowy przygotowujemy według przepisu z naszego bloga. Wodę zagotowujemy i studzimy. Dosypujemy oczyszczone jagody. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Do 1/2 szklanki zimnej wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i dolewamy do jagód. Zagotowujemy i dosładzamy według uznania. Dodajemy ugotowany makaron i zupa gotowa. Można dodać słodką śmietanę. Smacznego
Maminek kulinarnyDzisiaj mam dla Was łatwy przepis na zapiekane placki ziemniaczane z fasolką szparagową. Możemy je podać z ulubionym sosem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 30 dag fasolki szparagowej, 5 plastrów żółtego sera, sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko(...)mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układam plasterek sera. Placki układam
Tradycyjna kuchnia Kasiwysokości 12 cm) 6 jajek z wolnego wybiegu (polecam od kur zielononóżek) 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki wody 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 litr śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 śmietan fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop(...)tort 22 cm średnicy i ok.10 cm wysokości wyjdzie z takich proporcji: 4 jajka 1szklanka cukru 2 łyżeczki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kulinarne Inspiracjeszklanki mleka; – 2 łyżki cukru; – 2 jajka; – szczypta soli; Dodatkowo: – 40 dag truskawek; – 2 łodygi rabarbaru; – 1 łyżka cukru – 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej; Kruszonka: – 100 g mąki pszennej – 75 g masła; – 1/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Rabarbar pokroić, truskawki odszypułkować i umyć, odstawić do odsączenia. Składniki na kruszonkę wymieszać(...)rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto włożyć do formy (u mnie 20×20 cm, dlatego jest stosunkowo wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia. Do truskawek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, ułożyć na cieście, wszystko posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.pl