 Tort Miś 212
Tort Miś 212łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny (średnica 26 cm): 6 jajek 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt jasny: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Partiami dosypujemy cukier aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodajemy po jednym
My simple kitchen Kostka jogurtowo-wiśniowa 227
Kostka jogurtowo-wiśniowa 227zamieniłam ogród na balkon ale czy to ważne gdzie? Ważnie z kim :) Ciasto na małą blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 1000 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub gęstego) 7 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny Frużelina wiśniowa: 750 g wydrylowanych wiśni(...)garnka i zasypać cukrem. Gotować aż wiśnie puszczą sok (można także rozdrobnić nieco owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków). Odlać pół szklanki soku i rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlać do garnka i gotować, aż nabierze konsystencji kisielu. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do gorącej (nie wrzącej!) masy. Dokładnie ze sobą połączyć
My simple kitchen Ciasto urodzinowe 6021
Ciasto urodzinowe 6021karmelowej. A całość zwieńczona jest polewą czekoladową :) Jest pyszne - w sam raz do po południowej kawki :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g masła 2 budynie waniliowe 700 ml mleka 4 łyżki cukru Dodatkowo(...)lśniąca beza. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w niepełnej łyżeczce wody i wlewamy do masy jajecznej. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz kakao. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze
My simple kitchen Wiśniowiec z kremem 203
Wiśniowiec z kremem 203samych wspaniałości :) Miłego dnia! :) Składniki na dużą blachę: Biszkopt: 6 łyżek ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni 3 galaretki wiśniowe Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru pudru 250 g masła(...)sztywno. Partiami wsypujemy cukier z cukrem waniliowym. Ubijamy, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku. Nadal mieszając wsypujemy po trochu mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewany na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasto lekko studzimy
My simple kitchen Drożdżówki z borówką amerykańską 373
Drożdżówki z borówką amerykańską 373suszonych - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - jajko + 1 łyżka mleka do smarowania Dodatkowo: - mrożona borówka amerykańska – ok.700g (szczytem marzeń będą świeże jagody) - 2 łyżki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - sok z cytryny * jako szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Drożdże suszone (nie mylić z instant), tak jak świeże wymagają zrobienia(...)Ciasto dzielimy na równe porcje. Ja zawsze używam wagi (jedna porcja to ok. 115 g). Porcję rozpłaszczamy na dłoni i nadziewamy owocami. Do zamrożonych borówek dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną – mieszamy. Drożdżówkom nadajemy kształt owalny i układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na ok. 23 °C i wstawiamy drożdżówki do napuszenia na 30 minut
mojewypiekiinietylko Ciasto czekoladowe przekładane 222
Ciasto czekoladowe przekładane 222cukru 1 słoik ciemnego dżemu 1,5 szklanki mleka Krem 0,75 l mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny Ponadto 0,5 puszki masy toffi 1 słoiczek dżemu porzeczkowego Wykonanie: Margarynę, cukier oraz jajka ucieramy. Mąkę, sodę i kakao mieszamy razem dobrze. Osobno łączymy mleko(...)upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na dwa blaty Krem Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dodajemy: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy, następnie ostawić do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy, dodając po trochu przestudzony budyń. Spód ciasta
kgwjanczewo Migdałowiec na krakersach bez pieczenia 393
Migdałowiec na krakersach bez pieczenia 393płatków migdałowych 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 25 dag dobrej jakości masła 1 szklanka mąki pszennej opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajo 1 puszka kajmaku, polecam zrobić kajmak samemu, bo jest smaczniejszy, a zrobienie zajmuje kilka minut, przepis znajdziecie TUTAJ 1. Na suchej patelni prażymy migdały na złoty kolor, studzimy. 2. W połowie(...)mleka roztrzepać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń i jajo. Drugą połowę mąki gotujemy z cukrem kryształem i waniliowym, gdy zacznie się gotować łączymy z mlekiem z mąką i gotujemy budyń. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie miksujemy z wystudzonym budyniem. 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, odstawiamy na 10-15 minut
Apetyczna babeczka Kilimandżaro 222
Kilimandżaro 222rzadka, albo za mało słodka...), jednak tym razem na prawdę się udała. Przepis znalazłam na tym blogu , wprowadziłam kilka zmian. Biszkopt: 6 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka wody Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach(...)sproszkowane galaretki, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy, by lekko stężało. Wylewamy na pierwszy blat ciasta. Schładzamy. Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 250 g masła W 150 ml mleka rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Mieszamy, aż zgęstnieje
NA MOIM TALERZU Sernik bez tłuszczu 237
Sernik bez tłuszczu 237sera :) Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny :D Składniki: 1 kg twarogu 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy lub 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej(...)mleka Wykonanie: Białka ubijam na sztywno i odstawiam do lodówki. Żółtka ucieram z cukrem do białości. Twaróg mielę trzykrotnie. Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwór "Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 278
"Sernik" jaglany z truskawkami, Wayward Pines 278warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki zimnej wody 0,3 szklanki oleju roślinnego Wymieszaj suche składniki. Następnie dodaj
Qlinarnie i Qlinarnie Placki z buraków i cukinii - 88 kcal 262
Placki z buraków i cukinii - 88 kcal 262były najgorsze, ale do ideału sporo im brakowało. Trochę smutne, wątłe, beż życia, mało chrupiące. Zaczęłam więc kombinować, wzbogacać przepis aż doszłam do tego… buraki + cukinia, dodatkowo mąka ziemniaczana i pestki mające za zadanie nadać odrobiny chrupkości. Wyszło świetnie, polecam każdemu komu znudziły się zwykłe placki z cukinii. Jedna sztuka to 88 kcal i spora dawka witamin i minerałów(...)buraków 2 duże cukinie 1 drobno posiekana cebula 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka M 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Łyżeczka oleju kokosowego do smażenia – może być inny, akurat taki miałam pod ręką Sól, pieprz, ewentualnie świeży tymianek do dekoracji Przygotowanie: 1.Cukinie umyj
Powiedz dietom nie Ciasto ziemniaczane z serem i papryką 357
Ciasto ziemniaczane z serem i papryką 357oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 4. Masę ziemniaczaną przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wyrównuję. 5. Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch ciasta posypuję startym na tarce o dużych otworach serem żółtym. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasi Truskawkowa chmurka 1609
Truskawkowa chmurka 1609śmietanki 36% 160 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii Składniki na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 30 g płatków migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN+ chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Zanim zaczniemy, na kawałku papieru do pieczenia odrysowujemy górną krawędź formy na tartę o średnicy(...)truskawki, całość polewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną. Ubite białka wykładamy na wcześniej przygotowany papier do pieczenia z odrysowaną formą. Całość posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 60 minut, następnie studzimy przy uchylonych drzwiach
My Culinary Art Ciasto kokosowo - truskawkowe (bez glutenu) 276
Ciasto kokosowo - truskawkowe (bez glutenu) 276podkreślenia smaku kokosa :))) Zachęcam Was do wypróbowania tegoż idealnego w smaku połączenia! :) Kokosowy biszkopt: * wiórki kokosowe- 60 g (lub gotowa mąka kokosowa) * cukier- 60 g * jajka- 3 szt. * mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka Krem kokosowy: * mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) * * mascarpone- 3 czubate * wiórki kokosowe- 3 łyżki * cukier- 1 łyżeczka Dodatkowo: * truskawki- około 100 g * likier kokosowy Malibu(...)łyżki Kokosowy biszkopt: Piekarnik nagrzać na 160 stopni. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę i połączyć z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. Z żółtek i cukru utrzeć jasną masę, dodać mąkę kokosową i wymieszać. Białka delikatnie połączyć z masą jajeczno-kokosową i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 20 minut
Kraina Miodem Płynąca Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą 189
Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą 189szklanki cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Białka ubić na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, cukier puder. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wylać mus, na wierzchu wyłożyć pianę z białek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-160 stopni i piec przez 40-50 minut, aż beza zarumieni
Codzienna kuchnia niecodzienna