 Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru 517
Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru 517Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu (w proszku) Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki (około 1 cm), a następnie zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na około 6 godzin, by puścił sok (niestety tego(...)minut w 180 ⁰ C. Po upływie 10 minut ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniowego proszku. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim równomiernie bezę, po czym na wierzch trzemy na grubych oczkach tarki resztę ciasta. Ciasto wkładamy jeszcze raz do piekarnika
Smakowy Raj Prosty biszkopt czekoladowy 357
Prosty biszkopt czekoladowy 357podane składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik
Ciastkozercy Kruche z budyniem , rabarbarem i pianką 198
Kruche z budyniem , rabarbarem i pianką 198budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki 4 łyżki cukru Pianka : 7 białek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę(...)Rabarbar umyć i obrać z nitek , pokroić na cm kawałki. Posypać 1/2 szklanką cukru. Pianka : Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny , wymieszać. Warstwy ciasta : 1.Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do dużej tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chili Placki ziemniaczane 246
Placki ziemniaczane 246jagodzianka" Placki ziemniaczane mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do niego (zamiast ziemniaków). Najlepsze są zrobione z ziemniaków mącznych odmian … Przeczytaj cały artykuł Post Placki ziemniaczane pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Pierś w płatkach migdałowych 371
Pierś w płatkach migdałowych 371migdałach Składniki: Marynata (3 łyżki musztardy, 3 łyżki jasnego miodu, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka białego pieprzu) 300 g piersi kurczaka jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100 ml ciemnego piwa mąka do panierowania 150 g płatków migdałowych sklarowane masło (masło ghee) lub olej rzepakowy do smażenia(...)minut. Kurczaka w tym czasie pokroiłam na plastry, nie rozbijałam. Plastry pokryłam marynatą, odstawiłam na 1h do lodówki. Rozrobiłam w miseczce jajko z ciemnym piwem i łyżeczką mąki ziemniaczanej (dzięki temu płatki migdałów nie odpadają od smażonego mięsa, to naprawdę działa! Mnie odpadły z panierki 6-u kotletów tylko 4 płatki!:))) Nastawiłam piekarnik
Kuchnia Prezydentowej Sernik ze śliwkami 212
Sernik ze śliwkami 212roztopionego masła 500 g chudego mielonego twarożku 120 g cukru 3 jajka 120 g słodkiej śmietanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 40 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki (od siebie dałam, bo mi się wydawało za rzadkie, w przepisie nie było) Skórkę kandyzowaną zalać wódką, moczyć ok. 30 minut, śliwki wydrylować, podzielić każdą(...)Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24-26 cm i ułożyć równomiernie połowę śliwek ze skórką pomarańczową. Ser wymieszać mikserem z jajkami, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną (i pszenną, jeśli też ktoś dodaje) i śmietanką. Krótko zmiksować i wylać do formy. Na wierzch ułożyć pozostałe śliwki ze skórką. Piec w temperaturze
Kuchnia Prezydentowej Żabie udka z kurczaka 428
Żabie udka z kurczaka 428łyżki przyprawy do kurczaka -gotowej mieszanki lub czerwonego "Delikatu", 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki śmietany, świeżo mielony pieprz czarny) 1 jajko 3 łyżki wody gazowanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna (tyle, żeby zagęścić ciasto) szczypta soli 3/4 szklanki oliwy lub oleju do smażenia Pierś kurczaka kroję na "żabie udka", jakby trójkątne, długie kawałki; na jednym końcu-podstawie(...)śmietany dodaję resztę składników marynaty, mieszam dokładnie i pokrywam nią dokładnie kawałki kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki. Jajko rozrabiam z wodą, solą i mąką ziemniaczaną, następnie dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję trochę gęściejszą od ciasta naleśnikowego. Każde żabie udko maczam w cieście i wkładam na gorący tłuszcz, smażę z każdej strony kilka
Kuchnia Prezydentowej Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 272
Kurczak cytrynowy (Lemon Chicken) 272białego (lub 4 jeżeli nie mamy syropu ani jasnej melasy) 2 łyżki jasnej melasy (lub syropu glukozowego) 2 łyżki brązowego cukru sok z połowy limonki 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej -ewentualnie kilka łyżek wody - ewentualnie 1 . Kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej - pokrojonego w podłużne kawałki natrzeć solą, cukrem, wymieszać z plastrami limonki i zalać sokiem z limonki. 2 . Zrobić(...)rozpuścić na niewielkiej patelni cukier biały i brązowy, melasę, plastry kiszonej cytryny i lekko gotować 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Jeśli jednak będzie rzadkie, zagęścić mąką ziemniaczaną, wymieszaną z wodą. Powinno mieć konsystencję rzadkiego kisielu. Przykryć patelnię i zestawić z ognia. 3 . Zdjąć plasterki limonki z mięsa i odłożyć, kawałki mięsa wymieszać w woreczku lub misce z roztrzepanym jajkiem
Kuchnia Prezydentowej Pierogi leniwe - przepis podstawowy 275
Pierogi leniwe - przepis podstawowy 275sera białego półtłustego 1 duże żółtko lub 2 małe 1 łyżka cukru (daję trzcinowy, ale można jakikolwiek) 1 duża szczypta soli 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do gotowania pierogów - 2 łyżki oleju + łyżeczka soli Do polania pierożków: 1/4 kostki masła 2-3 płaskie łyżki bułki tartej cukier brązowy lub biały cynamon lub cukier waniliowy (ewentualnie(...)Ugotowane ziemniaki wraz z serem mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy do większej miski, dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną, sól, cukier i połowę mąki pszennej. Zagniatamy szybko ciasto, a gdyby było zbyt mokre dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki, mąki nie powinno być za dużo! Gotowe ciasto nie klei się do rąk i wygląda
Kuchnia Prezydentowej Crema catalana (Krem kataloński) 216
Crema catalana (Krem kataloński) 216kokilek: 500 ml mleka 3,5%-3,8% 1 dojrzała cytryna niewoskowana o ładnej skórce 4 żółtka 100 g cukru brązowego 1 łyżka skrobii lub mąki ziemniaczanej (lub tradycyjnie kukurydzianej, jednak z nią nie jest tak aksamitny, acz ciekawy w smaku) 1. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, sparzamy, obieramy cienko skórkę, nożykiem do jarzyn, jak z jabłka(...)misce ucieramy żółtka z mąką ziemniaczaną i 2 łyżeczkami cukru, tak długo, aż cukier się rozpuści. 3. Do garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny, 2 łyżki cukru i krótko zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i mieszamy, żeby nie tworzył się kożuch. Miksując żółtka małymi porcjami (ja dodawałam po dużej łyżce) stopniowo i powoli wlewamy mleko. Cały czas miksujemy
Kuchnia Prezydentowej Kotlety ze świeżych grzybów 194
Kotlety ze świeżych grzybów 194Kotlety nietypowo- z grzybów zamiast mięsa. Składniki: 70 dag świeżych grzybów leśnych ½ szklanki mleka 2 czerstwe bułki 1 cebula 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej 2 jaja sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, poszatkować i udusić na maśle, do odparowania wody. Bułki(...)namoczyć w mleku, wycisnąć i zmielić razem z grzybami i cebulą. Przyprawić do smaku, wsypać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki i jaja. Dokładnie wymieszać składniki, formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać polane dowolnym sosem z ziemniakami i surówką
Tradycyjna Kuchnia Crème patissière z truskawkami 257
Crème patissière z truskawkami 257krowy, bo różnica w smaku jest. Crème patissière z truskawkami składniki: 400 ml mleka (u mnie ryżowe) 2 żółtka 3 łyżki cukru (u mnie trzcinowy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki esencji waniliowej kilka truskawek wykonanie: Żółtka ubijamy z cukrem. Do puszystej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i 4 łyżki zimnego mleka. Ubijamy jeszcze przez chwilę i odstawiamy
Przysmaki Karolki Krokiety ziemniaczane z jajkami 6230
Krokiety ziemniaczane z jajkami 6230Ostatnio mam fazę na kluski i pierogi. Dzisiaj też podobnie. Zrobiłam krokiety ziemniaczane z nadzieniem jajecznym. Bardzo smaczne, a zarazem można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z dnia poprzedniego. Składniki: Ciasto 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki masła 5 łyżek mąki sól Nadzienie: 4 ugotowane jajka na twardo 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól(...)bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do zarumienienia. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące z surówkami. Krokiety ziemniaczane z jajkami
O kuchni z uczuciem Delicja makowa 463
Delicja makowa 463się robi, że już jej nie ma. Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Nasączenie: sok z 3 limonek Przełożenie: 1 słoiczek 230 g żurawiny (do mięs i serów) Masa kawowa(...)łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 1-2 minuty aż białka będą gęste i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypać mak i wlać ekstrakt migdałowy. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera do połączenia się składników na jednolitą masę. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez
wcinaj to MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 222
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 222gustu ;) MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO /własny;/ dla 2 osób 300g świeżych truskawek 2 łyżki ksylitolu 2/3 szklanki mleka roślinnego 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej szczypta soli i pieprzu 1/3 łyżeczki cynamonu 100g suchego makaronu + sól + woda do gotowania Truskawki pozbawiam szypułek i kroję w plastry. Na patelni rozgrzewam i roztapiam ksylitol, wrzucam pokrojone owoce(...)Kiedy się zeszklą i puszczą sok, dodaję mleko roślinne, szczyptę soli i pieprzu. Gdy zawartość patelni zacznie bulgotać, mieszam z nią mąkę ziemniaczaną i podgrzewam do chwili, aż sos nieco zgęstnieje. Dodaję cynamon. Wrzucam makaron do osolonego wrzątku i gotuję wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzam, kiedy jest już gotowy i podaję z gorącym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki