ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:45/303)

Zrób to sam. Cebulka prażona. Cebulowa posypka i przyprawa do potraw 1485

wykorzystuję w kuchni do wielu dań. Lubią posypać sobie nią zupę ziemniaczaną na talerzu albo przygotowane w domu hamburgery. Można jej użyć do wzbogacenia smaku kotletów warzywnych np. ziemniaczanych czy dodać do ciasta chlebowego . Doskonale nadaje się do doprawiania dań duszonych, sosów a nawet do sałatek czy kanapek. Ma ciekawy smak a do tego jako posypka dodaje potrawie

Smaczna Pyza
Knedle ze śliwkami 209

robione właśnie z ziemniaków gniecionych tłuczkiem, a nie praską). Odstawiamy je teraz do przestygnięcia. Można je ugotować dnia poprzedniego, a całą resztę zrobić na chwilkę przed obiadem.  Puree ziemniaczane dociskamy do dna garnka w taki sposób aby utworzyła nam się w miarę równa powierzchnia. Dzielimy na 3 części (można narysować znaczek Mercedesa ;) i jedną z tych części wyjmujemy(...)miejsca. W tą dziurę wsypujemy mąkę (oto i powód dla którego ciężko określić ile tego jest. Po prostu ma być jej tyle aby zajmowała objętościowo tyle co 1/3 masy ziemniaczanej). Oczywiście tą 1/3 ziemniaków co wyciągnęliśmy również używamy przy zagniataniu ciasta (żeby nikt przypadkiem nie uznał, że to wyrzucam! Broń Boże! :)  Dodajemy 2 jajka  i wszystko

Jedzeniomania
Knedle ze śliwkami 241

ugniatania, międlenia i przeciskania przez palce. Rodzinne spędzanie czasu i sensoryczna zabawa, czegóż chcieć więcej :) Knedle ze śliwkami 1kg ziemniaków ~330g mąki pszennej jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (tylko do młodych ziemniaków) ~30 średnich śliwek cynamon + ew. cukier kokosowy śmietana 18% syrop klonowy (jeśli ktoś lubi słodsze) Ziemniaki obrać i ugotować (gotować mnie więcej 30 minut). Przecedzić, rozgnieść(...)problem z podaniem mi proporcji, na razie udało mi się na własnym poletku wymierzyć, że potrzeba mniej więcej 1/3 kilograma mąki na kilogram ziemniaków). Dodać jajko i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (tylko przy młodych ziemniakach, ponieważ mają mniej skrobi niż późniejsze, jesienne ziemniaki i potrzebują odrobiny pomocy), zagnieść ciasto. I tutaj czeka przed nami największe wyzwanie i to, co powoduje

Przepysznik - BLW i nie tylko
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 216

przygotowuję z ksylitolu z dodatkiem trzcinowego) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - szczypta soli Dodatkowo: - ok.500g jabłek prażonych ze słoika (lub musu jabłkowego) - 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej - cynamon (opcjonalnie) Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ700 lub 110g typ 750, lub 100g(...)każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek. Na każdy kawałek wykładamy pełną łyżeczkę jabłek wymieszanych ze skrobią ziemniaczaną, posypujemy delikatnie cynamonem (gdy dajemy) i kruszonką. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.10 minut, na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia boczków. Odstawiamy na kratkę

Smaczne Zdrowe
Ciasto "Pochmurne niebo" 554

migdałami (składniki x2, bo potrzebne są dwa takie same biszkopty) 3 jajka 4 łyżki cukru 36 łyżki kakao ciemnego 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30g płatków migdałowych     Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Żółtka oddzielić od białek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać(...)migdałowymi i upiec do "suchego patyczka" ok. 15-20 min.   Tak samo zrobić drugi biszkopt.   Krem budyniowo- śmietankowy: 300 ml mleka 2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy lub ziarenka z wnętrza laski wanilii 15 dkg masła lub margaryny 250 ml śmietanki 36 % 2 łyżeczki żelatyny Połowę mleka zagotować

Maślane ciasteczko
Ciastka pieczarki 198

potrzeb dzieci i voila! Pyszne,rozpływające się w ustach, mięciutkie ciasteczka, o nieco piaskowej konsystencji. Większość zniknęła zanim zdążyłam zrobić zdjęcia.  2 żółtka 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny bezmlecznej 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao  dodatkowo butelka po wodzie mineralnej Margarynę z cukrem pudrem i żółtkami(...)ucierać przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę dodać do margaryny i wszystko wymieszać. Z ciasta formować małe kulki. Do miseczki wsypać kakao, maczać w nim gwint od butelki, a następnie wcisnąć go w kulkę ciasta. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
MALINOWA CHMURKA 269

Krem wykładamy na schłodzoną masę malinową i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki. Beza z migdałami: - 3 białka (schłodzone) - 150g drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego białego) - 2 płaskie łyżeczki skrobi (mąki) ziemniaczanej - 50g płatków migdałów Białka umieścić w misie miksera i ubijać do otrzymania sztywnej pianki. Następnie dodajemy łyżkami cukier trzcinowy, po każdej dodanej łyżce, dokładnie ubijamy, aż do wyczerpania całego(...)cukru. Ubijamy całość do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Pod koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wym.33x23 odwracamy do góry dnem. Spód smarujemy masłem, przyklejamy papier do pieczenia i wykładamy na niego masę bezową, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów. Blaszkę wstawiamy delikatnie do piekarnika nagrzanego do 140'C i pieczemy ok.60 minut, na termoobiegu. Beza powinna chrupka

Smaczne Zdrowe
Domowy kisiel jeżynowy i malinowy bez cukru z jogurtową bitą śmietaną light 203

przepis na kisiel jeżynowy i maliny, a dodatkowo na pyszną jogurtową bitą śmietanę light! Kisiel jeżynowy Składniki: - 250g jeżyn (pudełko) - 200ml wody + 50ml do rozpuszczenia mąki - 20g mąki/skrobi ziemniaczanej *opcjonalnie: 1 łyżeczka ksylitolu Jeżyny płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w rondelku wraz z 200ml wody, zagotowujemy. Do ciepłej już wody wsypujemy ksylitol, o ile zdecydowaliśmy się(...)porcje, każda po ok. 170g = 60kcal. Smacznego!     Kisiel malinowy z jogurtową bitą śmietaną light Składniki: - 250g malin - 200ml wody + 50ml do rozpuszczenia mąki - 20g mąki/skrobi ziemniaczanej *opcjonalnie: 1 łyżeczka ksylitolu Maliny płuczemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w rondelku wraz z 200ml wody, zagotowujemy. Do ciepłej już wody wsypujemy ksylitol, o ile zdecydowaliśmy się go użyć

Be Fit Be Strong
Szwedzkie klopsiki w sosie 268

sól, świeżo mielony pieprz Sos do klopsików: 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki borówki lub żurawiny do mięs Puree ziemniaczane: 1 kg mączystych ziemniaków 1/4 – 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)borówkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietanę. Gdyby sos miał grudki można go przelać przez sitko. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, jeśli są duże kroimy na połówki lub ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (20-25 minut). Następnie rozbijamy tłuczkiem dodając stopniowo mleko. Dodajemy masło i chwilę

Poezja smaku
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI 193

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka maki krupczatki  250 g margaryny 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia  1 /2 kg śliwek (najlepiej mniejszych) około 1 łyżeczki cynamony 2 łyżki cukru pudru + do dekoracji Przygotowanie: Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Posypka(...)łyżeczka cynamonu wymieszać z 2 łyżkami przesianego cukru pudru. Ciasto mąkę: pszenną, ziemniaczaną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać roztopioną margarynę - wymieszać. Dodać przesiane maki z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przełożyć do formy o średnicy

Ciastka - domowe słodkości
jagodowa zupa mojej babci 157

jagodowa mojej babci Te danie to coś więcej niż smaczna zupa, to jest po prostu smak mojego dzieciństwa. Składniki  dla czterech osób 250 g jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z ćwiartki cytryny 3 łyżki cukru sól Dodatkowo na kluski lane 1 jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy(...)mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty

Miód i pieprz
Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką 226

Placki ziemniaczane z jabłkiem charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Z wątróbką z cebulką stworzyły bardzo zgrany duet. Obiad podałam na talerzu od  PORCELANA BOGUCICE Na placki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 cebula 1 jajko 3 łyżki(...)mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego + 50 ml wody Sól Pieprz Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach. Jabłko oraz cebulę również obieramy i ścieramy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie

VioletoweKucharzenie
Sos słodko-kwaśny z ananasem 216

łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory spażyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę a marchewkę w półplastry. Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać też sól(...)pokroić w kostkę, sok z zalewy zostawić. Po godzinie gotowania dodać pokrojoną paprykę, czosnek i anansa, kukurydzę, cukier, ocet, olej i przyprawy. Wymieszać i gotować kolejne pół godziny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w soku z ananasa i wlewać powoli do sosu cały czas mieszając. Sos jeszcze chwilę gotować aby zgęstniał. Gorący przełożyć do słoików. Słoiczki dobrze zakręcić i odstawić

Monia miesza i gotuje
Pavlova z jagodami. 181

wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło również bardzo dobre), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Ponadto: dwie duże śmietany 30%, masło do posmarowania blaszki, niepełne dwie szklanki jagód. Przygotowanie : Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać powoli cukier(...)puder. Gdy masa jest szklista, bez grudek dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę miksować. Blaszkę posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Odrysować okrąg o średnicy minimum 22 cm.Wyłożyć masę i uformować. Można zrobić troszkę większy okrąg (24cm), wtedy beza będzie bardziej płaska (ja tym razem tak zrobiłam).Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180stopni, po 5min

W kuchni u Moniki
Placki ziemniaczane. 194

Placki ziemniaczane można jeść na słodko i na słono.  Składniki: (z tej ilości składników wyjdzie 6 dużych placków ziemniaczanych) 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie:   Ziemniaki obrać i umyć. Cebule obrać.  Ziemniaki i cebule zetrzeć, dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać tłuszcz i smażyć

W kuchni u Moniki