ziemniaczana - 4539 przepisów (strona:33/303)

Gulasz owocowy z indykiem (bez glutenu, jajek i mleka) 201

jabłkowy  1 szklanka sól, pieprz, papryka olej do smażeniaPrzygotowanie: do smaku Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Skropić sosem sojowym, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Podsmażyć do lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa(...)wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony pieprz, paprykę. Jesli ktoś lubi, smak można podkreślić dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia.Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung lub tapioki

głodny alergik
PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z JOGURTOWYM SOSEM 619

Moja rodzinka uwielbia ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Były już placuszki z cukinii, były z cukinii i bakłażana, dziś wykombinowałam z cukinii i ziemniaków. Wyszły przepyszne, chrupiące (tak jak placki ziemniaczane). Może i nie są bardzo zdrowe ale za to baaardzo smaczne. Nadmiar tłuszczu odsączyłam na papierowym ręczniku, więc nie jest aż tak źle. Polecam bardzo gorąco, może komuś przyda(...)placuszki:- 2 mniejsze cukinie (ok.-300-350g każda)- 5 większych ziemniaków (ok.0,5kg po obraniu)- 2 jajka- 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 60g skrobi (mąki)ziemniaczanej- 1 płaska łyżeczka soli- olej kokosowy (bezzapachowy) do smażeniaSkładniki sosu jogurtowo-czosnkowego:- 400g jogurtu greckiego- 1 łyżka majonezu (nie trzeba)- 2 ząbki czosnku- 1/2 pęczka koperku- sól i pieprz

Smaczne Zdrowe
Tarta cytrynowa - prosta i baaardzo smaczna 185

cytryn i skórka starta 125 ml wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 g cukru 100 g masła 3 żółtka beza: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Spód:  Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały  oraz resztę składników. Wszystkie dokładnie zagniatam tak aby stworzyły jednolite ciasto. Gotowe wykładamy na okrągłą blaszkę nie zapominając(...)podczas pieczenia. masa cytrynowa: Cytryny dokładnie parzymy w wrzątku a następnie na tarce na małych oczkach ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok z cytryn przez sitko. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, wszystko razem mieszamy i zagotowujemy an piecu ( ostrożnie mieszać tak aby się nie przypaliło) Gdy nasza masa ma konsystencje kisielu ściągamy ją z pieca i dodajemy  małe kawałki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kluski na szybką kolację 383

Kluseczki ziemniaczane można przygotować na różne sposoby.  W wersji podstawowej kluski robi się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Inny sposób na kluseczki to zastąpienie mąki ziemniaczanej zwykłą mąką pszenną. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka  łyżka soli Proporcja ziemniaków do mąki to 4 do 1 czyli na 4 szklanki ziemniaków potrzebujemy 1 szklankę mąki

prawdziwe jedzenie
Nadział babę na pisiorka 231

ponieść się fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z  http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html .  Jednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę(...)podłużne ruloniki i każdy panierujemy w mieszance meksykańskiej. Tak przygotowane szpadki przekładamy do naczynia żaroodpornego (z dodatkiem oliwy) i pieczemy w 150st. przez ok. 40- 50 min.  Babka ziemniaczana najlepiej smakuje ze śmietaną. Ja przygotowałam sos z papryką i bazylią.  Smacznego!!!  Dinner- potetos and minced meal. The first impression is chops with boiled potetos. That

bastalena
Pani Walewska 273

szklanki cukru pudru ·         1 łyżeczka octu ·         1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: ·         2,5  szklanki mleka ·         200 g masła(...)łyżki mąki pszennej ·         2 łyżki cukru ·         3 łyżki mąki ziemniaczanej ·         2 żółtka ·         łyżka likieru amaretto ·         pół łyżeczki aromatu migdałowego

Mania Gotowania
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6886

sezamowego  1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) Marynata: 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne (opcjonalnie) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) 1 łyżka wódki lub wina ryżowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki pieprzy cytrynowego 1/4 łyżeczki imbiru Panierka: 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta przyprawy 5 smaków Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki.   Mieszamy wszystkie składniki panierki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki sosu również łączymy ze sobą. Grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy

Mania Gotowania
Torcikowa szkoła: Biszkopt idealny i biszkopty smakowe 506

szkl. mąki ziemniaczanej1/4 szkl. mąki pszennej1/2 szkl, mielonych orzechów/ migdałów/ lub wiórki kokosowePrzygotowujemy jak biszkopt podstawowy. ***********************************************************************************************************************Możecie upiec też biszkopt smakowy, z kisielem. W tym wypadku mąkę ziemniaczaną, zastępujecie kisielem o wybranym smaku. BISZKOPT SMAKOWY z kisielem ( do tortów ) 5 jaj3/4 szkl. drobnego cukru3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. kisielu o dowolnym smakuWykonujemy jak biszkopt podstawowy.UWAGA - taki

kolorowotorcikowo
Sernik prawie krakowski 204

cukru pudruMasa serowa:1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy( u mnie marki President) 5 jajek - osobno białka i żółtka230 g cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina)cukier waniliowy100 ml śmietany kremówki100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonuCiasto:Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy(...)masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez 10 minut.  Masło ucieramy mikserem, dodajemy kolejno żółtka. Następnie dodajemy powoli cukier puder, wanilię, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kaszą manną i ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie

Mia Cucina Sofieta
Tarta cytrynowa 215

popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowaskladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie:Make mieszamy z cukrem i sola. Dodajemy miekkie maslo pokrojone na kawaleczki i opuszkami palcow laczymy skladniki. Dodajemy wode i szybko zagniatamy(...)ciasto. Gdy jest taka koniecznosc dodajemy wiecej wody lub maki.Ciasto owijamy w folie spozywcza i odkladamy do lodowki na 1 godzine.Make ziemniaczana rozrabiamy w 3 lyzkach wody.Jajka ubijamy z cukrem na puszysta mase. Dodajemy stopione i przestudzone maslo, otarta skorke z 3 cytryn oraz wycisniety z nich sok. Na koncu dodajemy rozrobiona make ziemniaczane. Wszystko mieszamy.Na foremke

Przysmaki Karolki
Tort bezowy z bitą śmietaną i malinami na I urodziny bloga 323

Białka ubić w misce na sztywno. Do białek dodawać stopniowo cukier za każdym razem ubijając dokładnie. Kiedy białka z  cukrem będą już dobrze ubite, dodać mąkę ziemniaczaną, sodę, sok z cytryny  i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Dodanie kwasu do bezy sprawi, że będzie ona krucha z wierzchu i ciągnąca w środku(...)kolei dodanie mąki ziemniaczanej ustabilizuje pianę z białek. Wyłożyć masę na papier  do pieczenia, w formie koła (wielkość płaskiego, obiadowego talerza) i przy pomocy łyżki uformować bezę tak, aby w środku było zagłębienie, a boki były podniesione. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec około 1,5 godziny. Po tym czasie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
herbatniki ziemniaczane Bezglutenowe ciastka 207

wymieszać z cynamonem, syropem klonowym, sokiem pomarańczowym. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól,połączyć z zimnym masłem. Do mieszanki puree ziemniaczane dodać maślankę i jajko. Teraz połączyć mieszankę ziemniaczaną z mieszanką mączną . Blaszkę wyłożyć papierem i nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone w 180 stopniach C --. Pieczemy

w mojej kuchni
Podwójna Pavlova z nektarynami i śmietaną 199

jest ciut więcej, ale dla tego smaku warto go przygotować :) Składniki : 4 białka (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 220 g cukru łyżeczka soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 400 g śmietany 2 łyżki cukru pudru 3-6 nektaryn (liczba zależy od wielkości owoców) Przygotować dwie formy do pieczenia bezy (użyłam kratki i dużej formy z piekarnikowego zestawu(...)Ciągle ubijając, dodawać po łyżce cukru. Miksować do rozpuszczenia cukru i uzyskania lśniącej piany (będzie się naprawdę błyszczała). Do piany, ciągle miksując, dodać sok z cytryny, a następnie mąkę ziemniaczaną. Trzeba zwrócić uwagę, by mąka była bez grudek. Jeśli widać grudki, przesiać przez sitko. Masę rozdzielić na dwie w miarę równe części i wyłożyć na papiery do pieczenia. Uformować

Weekendy w domu i ogrodzie
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 223

wyciśnięty z 3 pomarańczy, dopełnić resztę mlekiem tak aby było w sumie 600 ml skórka otarta z 3 wyszorowanych i wyparzonych pomarańczy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku 3 jajka Beziki 3 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Składniki na spód przełożyć(...)wyciśnięty z 3 pomarańczy, dopełnić resztę mlekiem tak aby było w sumie 600 ml skórka otarta z 3 wyszorowanych i wyparzonych pomarańczy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku 3 jajka Beziki 3 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru'; document.write

moj przepis na