SERNIKOWY TORT KOKOSOWO-MALINOWY 1360żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier.Nie przerywając ubijania dodaj po jednym żółtku, na koniec wlej olej i zamieszaj jeszcze całość.Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiej przez sitko i wsyp delikatnie do ubitych jajek. Wymieszaj ostrożnie drewnianą łyżką lub szpatułką.Przełóż bardzo delikatnie gotową masę do tortownicy i piecz biszkopt około
Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE 500spód i boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm.Wstaw formę ze spodem do lodówki.MASA DYNIOWA:W malakserze umieść puree z dyni, mascarpone, ricottę, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową i zmiksuj krótko na gładką masę.Przełóż powstałą masę na schłodzony spód ciasteczkowy i piecz tartę 35 minut, aż wierzch będzie
Słodko-Słony Świat Ilony
SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z CYNAMONOWĄ BEZĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 493stopni C.Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać łyżka po łyżce cukier. Miksuj dokładnie po każdym dodaniu. Musi powstać sztywna, lśniąca piana.Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną , cynamon oraz ocet i zmiksuj wszystko krótko.Żeby nie połamać bezy przy jej wyjmowaniu z blachy po upieczeniu, neleży piec bezę na blasze odwróconej do góry nogami
Słodko-Słony Świat Ilony
TORT Z NUTELLĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 528pudru2 łyżeczki soku z cytrynyDODATKOWO:10 wafelków do lodow1 słoiczek (280 g dżemu pożeczkowego)WYKONANIE:BISZKOPT:Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski.Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłoż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków. Białka oddziel od żółtek
Słodko-Słony Świat Ilony
SERNIK OREO 371czas przygotowywania masy sernikowej.MASA SERNIKOWA:Wszystkie składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej.Do miski wrzuć wszystkie składniki na masę, czyli ser mielony, mascarpone, mleko skondensowane, białka, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt i zmiksuj całość krótko, ale dokładnie.Ciastka Oreo pokrusz na mniejsze kawałki i wsyp do masy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.Masę przełóż na schłodzony spód, przykryj lekko górę
Słodko-Słony Świat Ilony
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 300podawane w sklepie i koniecznie zaserwujcie je z którymś z tych dodatków. Ja polecam Wam żurawinę firmy Łowicz, w małym, okrągłym słoiczku. Klopsiki podałam z moim ukochanym puree ziemniaczanym i jednym z najlepszych sosów ever:)))) Bulion wołowy, maślana zasmażka, gęsta kremówka i odrobina sosu sojowego i powstał mi świetny sos! Co tu dużo pisac?:) Bierzcie się do roboty, pyyyyyssszny(...)bulion i cały czas mieszaj sos rózgą kuchenną, aż zgęstnieje.Dodaj do niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę.Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony
Szarlotka z kruszonką 271cukier waniliowy 250 g masła (może być margaryna) 3 żółtka 1 całe jajko Masa jabłkowa:1 budyń o smaku waniliowym 2 kg jabłek sok z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g KASI 50 g cukru przyprawa do szarlotkirodzynki Składniki na kruszonkę:200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru Do posypania:cukier trzcinowyNajpierw należy przygotować(...)drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10-15 min. z 50 g KASI, 50 g cukru, przyprawą do szarlotki i rodzynkami. Zagęścić budyniem (proszkiem) i mąką ziemniaczaną (fot.1). Blaszkę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie) (fot.2). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała
Świat Ciasta
Keks 279waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakaliiZagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę i rozpuścić(...)ostygnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka (fot.1). Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2). Piec około 55-60 minut
Świat Ciasta
Nocne bułeczki 170Składniki na około 12 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki olejuDodatkowo:100 ml mleka1 jajko do posypania mak, sezam, siemię lnianeTen przepis dostępny jest na wielu kuchennych portalach. Ale wydał mi się na tyle ciekawy(...)wieczorem, a rano zostaje nam tylko formowanie i pieczenie. I w ten oto magiczny sposób robimy wrażenie na wszystkich domownikach. Wieczorem należy przesiać do miski obie mąki - pszenną i ziemniaczaną. W małej miseczce rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Rozgnieść je delikatnie łyżeczką, aż do momentu, kiedy zrobią się płynne. Do mąki dosypać łyżeczkę soli, wlać mleko, wodę, olej
Świat Ciasta
Świąteczne ciasto z karmelizowanymi jabłkami 350minut. Odstawić do wystygnięcia.Teraz czas na masę serową. Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, stopniowo dodać twaróg sernikowy, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz sok z 1/2 cytryny.Namoczone rodzynki odcedzić, osuszyć i prószyć mąką, następnie dodać do masy sernikowej. Masę wylać na ostudzony spód ciasta. Wyrównać (fot.2
Świat Ciasta
Kora orzechowa 253kubeczka, w którym rozpuścimy proszek budyniowy i obie mąki. Resztę mleka z sokiem zagotować. W kubeczku rozpuścić proszek budyniowy z obu opakowań, cukier, cukier waniliowy, mąkę tortową i ziemniaczaną. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego zawartość kubka, mieszając energicznie, żeby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń, uważając, żeby go nie przypalić. Zdjąć z ognia. Po kilku minutach dodać
Świat Ciasta
Devolay z masłem i serem 211Devolay z masłem i serem(z puree ziemniaczane)Skłądniki:(na dwie porcje)Devolay(...)duże piersi z kurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)- jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła Sposób przygotowania:1.Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj
Gotuj Z Muzyką
Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym 234Wpadłem na pomysł, że zrobię jej mały torcik (wyszedł większy niż planowałem).Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;) Składniki:Beza:- 6 białek- ok. 300 g cukru pudru-2 łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli Krem:- duże opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4l mleka) - 100 g masła-3/4 szklanki makuJabłka:- 4 duże jabłka- małe opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego(...)cynamonu - 100 ml soku jabłkowego lub wodySposób przygotowania:1.Beza:Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami cukier dalej miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Blachę obłożyć papierem do pieczenia , lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ja zrobiłem 4-piętrowy torcik , lecz polecam zrobić 3-piętrowy. Masę bezową wyłożyć
Gotuj Z Muzyką
Placuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym 314byłem zmuszony zrobić je telefonem. I efekty tego są jakie są.Składniki:(na około 10 placuszków)Placuszki:- 100 g kaszy jaglanej- 1 jajko- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)Sos:- 1 pomarańcza- pół cytryny- 4 łyżki cukru- 1/4 szklanki wody- łyżeczka masła- 2 łyżeczki mąki pszennejPrzygotowanie:1.Placuszki Kasze opłukujemy wodą. Do rondelka wlewamy ok. 3 szklanki wody
Gotuj Z Muzyką
Kotlety makaronowe z porem 266sól – do smaku– pieprz – do smaku– tymianek – do smaku– jajko – 2 szt– mąka ziemniaczana – 1 łyżka– bułka tarta – ok. 150 g- cebula – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy(...)według przepisu a następnie drobno siekamy.Pory oczyszczamy i bardzo drobniutko kroimy.Podsmażamy razem z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z makaronem. Do masy wbijamy jajka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 bułki tartej. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem, mieszamy. Z powstałej masy formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w reszcie bułki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju uważając , by się
Ostra na Słodko