Jakiś czas temu mój organizm zbuntował się i przestał tolerować mleko i wszelkie jego przetwory. Wiadomo, że z organizmem ciężko wygrać, bo jak się już na
365 dni dookoła kuchniKarnawał też do czegoś zobowiązuje więc moje klasyki sałatkowe będą się w czasie jego trwania pojawiały :). Dziś trzy kolory papryki upieczemy w piekarniku połączymy z włoskim
Kuchnia PROzdrowotnaGyros na PROzdrowotnej kuchni? Niemożliwe... a jednak!. Chciałbym odczarować tego potwora fast foodowego i pokazać wam że gyros to nie jest magia tureckiego mięsnego mistrza. Gyros
Kuchnia PROzdrowotnawielu osób jest to istny koszmar z dzieciństwa. Coś zielonego, bez smaku i niezbyt ciekawej konsystencji, a przecież dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny i bardzo zdrowy! Moje doświadczenia odnośnie szpinaku nie sięgają lat wczesnego dzieciństwa- nigdy nie byłam namawiana do jego spożywania, więc nie miałam żadnych niemiłych wspomnień z nim związanych, dlatego też, kiedy sama postanowiłam go w końcu spróbować(...)szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z anemią. Ponadto szpinak bogaty jest w witaminy C, E, K, B oraz betakaroten. Szpinak możemy spożywać przygotowany na wiele sposobów- w postaci koktajli, jako dodatek do sałatek, farsz do naleśników i pierogów czy w połączeniu z makaronem- na taką też kombinację otrzymacie ode mnie przepis- makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Pychota! SKŁADNIKI
peanutbuttermonsterCzasami mam tak, że coś bym zjadła, napiła się, a czasu mało. Może koktajl? Eee, mycie dzbanka, szklanek, nie chce się. Ja mam tak w sezonie wiosenno - letnim. Zwykle w tym czasie przygotowuję się do zawodów i intensywnie trenuję, do tego dziecko, praca. Wszystko szybko, wszystko w biegu, a do tego gorąco. Któregoś dnia firma Russell Hobbs zaproponowała współpracę(...)przygotowanie napoju to kilka chwil. Umycie nożyka pod bieżącą wodą i z butelką uciekasz gdzie chcesz! Moje wrażenia z przymrużeniem oka jako Blondynki: użycie kolorów białego i zielonego - biały pasuje mi do podłogi, zielony do mebli kuchennych :) posiada strzałki, wskazówki jak dla blondynki z dowcipów :) wkładamy w taki sposób, aby strzałka na nakrętce z nożykiem ma znajdować się tuż
Blondynka Gotujekolor już tak. Powinien być on złoto żółtawy, ale nie za bardzo gdyż owoc możne być już lekko przejrzała. Wiec ostry nóż, deska do krojenia i do dzieła. Odkroić zielona górna cześć owocu, odkroić dolna cześć. Postawić na desce i z góry na dół odkrajać boczne skorki i tak na około aż cały owoc będzie obrany. Nie róbcie tego(...)przechowuje takie ćwiartki w pudełku w lodowce i jak mam ochotę na kawałek ananasa to biorę cześć i kroje na mniejsze kosteczki. Można na przykład dodać ananasa do koktajlu albo owsianki czy jogurtu. Zdecydowanie polecam jeść go z jogurtem naturalnym zamiast kupować gotowe jogurty owocowe które maja dużo cukru. Spróbujcie świeżych ananasów i nie kupujcie już puszkowanych ananasów (adsbygoogle
Delusional Trinewarto z niego rezygnować z powodu wysokiego indeksu glikemicznego. Przed zjedzeniem dania z buraków zaleca się wypicie szklanki wody z cytryną lub zjedzenie chociażby sałatki, bądź odrobinę gotowanych, zielonych warzyw. Dlaczego? Produkty te, dzięki wysokiej zawartości błonnika, spowolnią trawienie węglowodanów i co za tym idzie - buraczki gwałtownie nie podniosą zbyt dużej ilości cukru w organizmie diabetyka. czerwone buraki(...)rodzaju buraka. W gotowego buraka łatwo wchodzi wykałaczka lub ostrze noża. Skórka też lżej odchodzi.) Po ostudzeniu i bezpośrednio przed spożyciem - buraczki należy obrać. Ja z nich przygotowuje koktajle i różnorodne sałatki. Przyznam, że uwielbiam je po prostu z odrobiną soli i wtedy nic więcej mi nie potrzeba. A ostatnio trafiłam na czarną sól - Kala Namak (do nabycia
Di gotujeRodzinka chce deseru,a ty myślisz co tu dziś im zrobić żeby byli zadowoleni i w dodatku było smaczne. Wiec otwieram lodówkę i patrze co też
Różowa kuchniaDruga odsłona wiśni na blogu :) Tym razem w bardzo prostej do zrobienia mrożonej herbacie. Dość popularna marka herbat gotowych do spożycia ARIZONA zyskuje coraz to więcej
Kuchnia PROzdrowotnaBlossom łączy w sobie tak wiele piękna: smak, wygląd oraz właściwości! Składa się z aromatycznych składników, takich jak jabłko, papaja, trawa cytrynowa, jeżyna i malina. Superfoods, takie jak zielona herbata, imbir, figi i płatki róży sprawią, że rozkwitnie w Tobie piękno: wiele naturalnych składników może mieć pozytywny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Królowa piękności wśród herbatek jest teraz(...)sproszkowanego białka z dodatkiem wanilii, czekolady czy innych składników. Każdy wybiera swoją ulubioną dietę, możecie kupić je razem z shakerem dzięki któremu pyszny koktajl możecie zabrać ze sobą i wypić go w każdym miejscu. Takie zestawy białkowe możecie kupić TUTAJ Jeśli planujecie przejść na dietę te produkty pomogą Wam w tym, dostarczą
Radość kipiąca uśmiechem.Jak zadbać o zdrowie? Moją odpowiedzią są smoothie i woda fiji. W naszym jadłospisie nigdy nie brakuje warzyw i owoców oraz dużej ilości wody. Nie ma
Słodkie okruszkiskładnikach, a do tego skomponowane tak, by miały wysoką wartość odżywczą i w każdym daniu znalazły się elementy korzystnie wpływające na układ krwionośny. Przepisy są podzielone: na odżywcze koktajle, śniadania, zupy, dania główne oraz desery. Jest kolorowo, lekko, sycąco i smacznie. Nie znajdziecie tutaj kaloryczności dań, autorzy mówią, że jeśli zastąpicie dietę tradycyjną, na pewno stracicie zbędne(...)tylko przeczytałam pierwsze zdania ze wstępu i wyobraziłam sobie te wszystkie dobrodziejstwa jakich autorzy kosztowali podczas pobytu na Krecie, ten wstęp mnie wprost porwał do gajów oliwnych i zielonego bogactwa greckich smaków. Zdecydowanie polecam książkę wszystkim, bo zdrowie zaczyna się w kuchni i jeśli tylko zmienimy nasze nawyki, nie będziemy musieli spędzać godzin w kolejce u lekarza i wzbogacać
Cynamonowe szczęścienaszego województwa. Jednak, jak to przy każdym otwarciu - na brak zainteresowania nie można było narzekać. W strefie food court otwarto również RedBerry - stoisko z mrożonymi jogurtami, sałatkami owocowymi czy koktajlami. Wśród tłumów w końcu udało mi się dostać do stoiska, a tam... oczywiście mnóstwo osób. Zarówno stojących w kolejce, jak i kręcących się dookoła. Szybko poznałam powód - zaledwie kilka(...)zakupach może okazać się całkiem dobrą opcją. Cena średniego deseru to 8,90 zł i możemy zamówić do jogurtu dwa dodatki. Na drogę wybrałam jeszcze porcję dużego zielonego soku. Zdecydowałam się na mix: pietruszka, pomarańcza, banan i imbir. Cena dużego soku to 15,90 zł. Myślałam jeszcze o zamówieniu trzeciego produktu, ale niestety nie dałabym rady więcej
Pasja SmakuSeler naciowy Seler naciowy – kilka ciekawostek. Seler naciowy Seler przybył do nas z Europy i Azji, obecnie jest uprawiany w rejonach nadmorskich. W momencie zbioru seler naciowy jest zielony, ale może też łodyga mieć kolor czerwony lub żółty. Dawniej przechowywano go w ciemności, by uległ wybieleniu. Obecnie nie pozwala się roślinie na zachowanie jej naturalnego koloru, ponieważ wtedy traci(...)doskonale smakuje z rusztu. Suszone nasionka rośliny, aromatyczne i lekko gorzkawe w smaku mają zastosowanie jako przyprawa. Seler jest coraz bardziej popularny w naszej kuchni, dodajemy go do zup, koktajli i sałatek. Polecany jest osobą, które są na diecie odchudzającej, gdyż wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Działa oczyszczająco na nasz organizm, usuwając z niego zbędne produkty przemiany materii. Posiada też
Pomysłowa kuchniasił witalnych. Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że granat to owoc życia. Rubinowy nektar wyciśnięty z granatu pełen jest antyutleniaczy. Zawiera ich trzy razy więcej niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina. Sok z granatów łagodzi też stany zapalne, szczególnie w artretyzmie, a także przeciwdziała procesom starzenia. Owoce granatu są bogatym źródłem witamin(...)Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako dodatek do potraw. W deserach najczęściej wykorzystuje się syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak
potrawyregionalne