zielony groszek - 418 przepisów (strona:14/28)

Sałatka z pieczarek i pora 389

dostępne, wykonanie super łatwe:), macie ochotę ?, to zabieramy się za szybką sałatkę z pieczarek. Potrzebować będziemy; 1/2 kg pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku  kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny  odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez

Apetyczna babeczka
Łosoś i pstrąg w galarecie 198

Składniki: 1 kg filety z łososia, 1 kg filety z pstrąga, 1 kostka warzywna, 4 łyżki żelatyny, 4 jajka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1/2 groszku zielonego, 1 pomidor, 1/2  papryki, natka pietruszki. Przygotowanie:  Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową. Gotujemy około

Aga w kuchni
Minestrone 186

Najpierw zacznijmy co to jest minestrone. Najlepiej Wam to wytłumaczy ...Wikipedia ! Minestrone -  zupa  na bazie  warzyw , głównie  cukinii , fasolki szparagowej,  marchwi , zielonego groszku oraz  szpinaku . Jest podawana na różne sposoby: z drobnym  makaronem , ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa  minestra  (zupa). Najbardziej popularna i najczęściej

Z Kuchni Do Kuchni
Muszelki z Sosem Burrito! 253

mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw  Mieszanka meksykańska  Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka  czerwonej słodkiej papryki  mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki  papryki wędzonej słodkiej  mielonej Skworcu 1/3 pieprzu cayenne odrobina kminu rzymskiego

Blondynka Gotuje
Burrito 225

oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska Iglotex (450 g) (marchew, fasola czerwona, groszek zielony, papryka czerwona, cebula, kukurydza) 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Skworcu 1/3 pieprzu cayenne odrobina kminu rzymskiego 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Blondynka Gotuje
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 232

Poniżej znajdziecie 3 przepisy dla maluszków. Kuskus z warzywami (po 9. M): 1/2 szkl. suchego kuskusu; 1 pojedyncza pierś kurczaka; marchewka; pietruszka; seler - kawałek (może być naciowy); 1 łyżka zielonego groszku (może być mrożony); 1/2 łyżeczki masła. Warzywa myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś z kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem

Miksturownik
Pomidory faszerowane jajecznicą 188

Przepis znalazłam  w gazetce Kauflandu , ale jeszcze  przerobiłam go na swoje potrzeby:) Składniki : 3 średnie pomidory 2 jajka na jajecznicę  1 mała cebulka  zielony groszek do dekoracji - jeśli mamy odrobina startego żółtego sera Przygotowanie : Pomidory umyć i wydrążyć środki Cebulkę obrać i pokroić drobno , przesmażyć na maśle, by stała się szklista Wbić jajka , posolić i wymieszać

Proste Potrawy
Gulasz drobiowy 425

składniki : 1 podwójny filet z kurczaka 1 zielona papryczka szklanka zielonego groszku - mrożonego lub konserwowego, jeśli konserwowy to dodać go w ostatniej chwili 1 duża cebula 1 duża marchew 25 dag pieczarek 3-4 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego  4-5 łyżek keczupu pomidorowego o ostrym smaku sól, pieprz, cukier do smaku, papryka mielona słodka i ostra Przygotowanie: Umyte mięso

Proste Potrawy
Południowe poranki. 122

ząbek przetartego czosnku, i pokrojona dymkę i bazylię. Doprawiamy do smaku  Caprese: Pomidory kroimy w plasterki tak jak i mozzarelle. Polewamy octem balsamicznym.  Pure z groszku: Groszek zielony wraz z czosnkiem miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. doprawiamy do smaku. Na przygotowane grzanki nakładamy po kolei każdą z przygotowanych " sałatek" ;) Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount

NaKońcuJęzyka
Spaghetti z pesto ze szparagów i orzechów włoskich 135

łatwo zdominować delikatny smak szparagów. Wystarczyła 1/4 ząbka, aby jego smak przebijał się delikatnie w tle, a smak sosu zyskał głębi. Smak szparagów kojarzy mi się ze smakiem świeżego zielonego groszku, dlatego uznałam że przyprawienie szparagowego sosu listkami mięty to dobry pomysł. I nie pomyliłam się:) Mam też małą uwagę dotyczącą gotowania makaronu. Starym włoskim zwyczajem zawsze odlewam trochę wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 196

więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka zapałeczka i Wiki pierwszy raz 226

jakoś zupełnie zapomniałam o blogu i fotkę zrobiłam dosłownie w ostatniej chwili. SAŁATKA ZAPAŁECZKA 20 dag dobrej, suchej kiełbasy 20 dag twardego sera ok. 1/2 puszki kukurydzy lub zielonego groszku papryka konserwowa po ok. łyżce musztardy i ketchupu majonez Kukurydzę/groszek i paprykę dobrze odsączamy. Kiełbasę, ser i paprykę kroimy w zapałeczki/słupki/patyczki (jak zwał, tak zwał). Musztardę

Co w głowie piszczy
Zimne nóżki (Galat) 170

talarki. Do galatu z zimnych nóżek nie dodajemy żelatyny, gdyż zawierają dużo kolagenu i doskonale żelują wywar. W szklanych miseczkach dno obsypujemy pieprzem, nakładamy plasterki marchewki, możemy dodać zielony groszek, pokrojone mięso wieprzowe i zalewamy wywarem. Gdy ostygną wkładam do lodówki na cała noc, galaretki ścinają się na naturalnej żelatynie, nie trzeba nic więcej dodawać. Podaję z cytryną lub octem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa orientalna z warzywami 227

zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, groszek cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania! Warzywa są pyszne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w sosie ogórkowym 177

śmietanę. Gotujmy do momentu odparowania wody i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Tuż przez podaniem posypujemy sos świeżym siekanym koperkiem. Upieczonego łososia podajemy z sosem ogórkowym, kiełkami zielonego groszku i łyżką czerwonego kawioru. Autorem przepisu jest Konrad Birek szef kuchni ASS. The post Łosoś w sosie ogórkowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię