zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:93/119)

Kruche ciasto z rabarbarem 156

Oprócz szparagów zaczął się też czas na rabarbar. Co prawda najlepszy, najbardziej kwaśny i najcudowniejszy w smaku rabarbar jest w okolicach sierpnia, to nie mogłam sobie odmówić przyjemności zrobienia kruchego ciasta z rabarbarem jak tylko zobaczyłam te piękne czerwono-zielone łodygi na bazarku niedaleko domu. Moja koleżanka z biurka obok w pracy, Iwona, cały czas wspomina rabarbarowe crumble , które

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem 115

gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – szklanka ugotowanej kaszy bulgur – pół czerwonej cebuli – 80-100 g sera feta – 1 zielony długi ogórek – 1 łyżeczka czarnuszki

nietylkopasta.pl
Fasolka szparagowa na zimę 167

Bardzo lubimy fasolkę szparagową do obiadu. Zawsze mroziłam...dzisiaj mój pierwszy raz w ten sposób;)Składniki; 2,5 kg fasolki szparagowej żółtej, 2,5 kg fasolki

Anioły w kuchni
Sałatka z brokułami i makaronem 346

fasoli szparagowej zielonej 10 pieczarek marynowanych 3 małe ogórki konserwowe 100 g szynki w plasterkach 100 g sera żółtego 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z godnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą – przełożyć do dużej miski. Następnie ugotować różyczki brokułu i szparagi przez około 15 minut, odcedzić

KuchniaWeDwoje.pl
WEGAŃSKIE OBIADY Z ZIEMNIAKÓW - zbiór 8 pysznych i łatwych propozycji 231

surowo, sałata z czerwoną papryką i zieloną cebulką skropione sokiem z cytryny. Prosty, szybki, pełnowartościowy posiłek, czas przygotowania około 30 minut. 2 . Ziemniaki pieczone - pokrojone w ósemki, obtoczone w przyprawach i oleju, pieczone w piekarniku w czasie przygotowywania dodatków. Szczegółowy wpis znajdziecie na blogu tutaj. Bonus we wpisie - jak przygotować szparagi. 3. Kluski śląskie - z kurkumą i pieprzem , jeszcze smaczniejsze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Menu na tydzień: Samorosnąca mąka i cegła 173

Chrupiący kurczak spod cegły, błyskawiczna pizza z samorosnącej mąki, tarta ze szparagami, super szybki chiński makaron w niecodziennym sosie, polędwiczka glazurowana musztardą i bakłażan od parmezanem z kuskusem – to pełny zestaw lunchy na ten tydzień. Kiedy co tydzień zabieramy się za przygotowywanie menu na sześć dni, zawsze staramy się, żeby chociaż jeden, dwa przepisy to były dania oryginalne(...)marynacie zielonej bogini (Green Godess ), to teraz wyrósł mu poważny konkurent. Spróbujcie tej metody – naprawdę warto. Poniedziałek: Mega szybki makaron chiński w sosie szczypiorkowo-imbirowym Danie typu leftovers. Z niedzielnego obiadu zostało nam sporo pieczonego kurczaka, którego dodaliśmy do makaronu chińskiego z niezwykłym sosem na bazie zmiksowanego szczypiorku i imbiru. Absolutnie niecodzienny smak. Polecamy! Wtorek: Tarta ze szparagami alla

Niedzielny kucharz
Jan Niezbędny 291

czarnym ryżem i marynowaną dynią. W zielonym 800 ml przygotwałam sałatkę z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami . W czerwonym, największym 1200 ml podałam penne z fasolą i frankfurterkami . Aluminiowe foremki to nowość od Jana Niezbędnego, są bardzo wygodne w użytkowaniu i transporcie. Posłużyły mi do upieczenia wytrawnych muffinek z fetą i szparagami . Ostatni produkt to okrągły papier do wypieków

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sezon na… nowalijki! Warto jeść czy nie? 157

pracę układu pokarmowego. Szparagi – sezon na nie trwa bardzo krótko dlatego staram się korzystać z niego jak pojawią się w sklepach już pierwsze pęczki. Są one prawdziwą skarbnicą witamin. Polecane kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym. Mówi się także, że są afrodyzjakiem, także polecam na kolację we dwoje Szpinak – jedno z moich ulubionych zielonych warzyw. Kocham

Kuchnia Bazylii
Sól sosnowa 210

czasem blednie zielony kolor. Wiosną sól można przygotować także z młodych pędów i męskich kwiatostanów. Sami decydujecie, czy użyjecie więcej soli czy więcej sosny,  w przepisie podaję tylko orientacyjne porcje składników.  Sól jest znakomitym dodatkiem do dań wytrawnych i deserów, zwłaszcza tych z gorzką czekoladą.  Szczypta soli sosnowej odmieni p opularne zestawienie szparagi z sosem holenderskim. Znakomita

SzczyptaSmaQ
Kopytka ze szpinakiem 242

  Jak jeszcze było ładnie i wiosennie, to codziennie chodziłam sobie na targ. A na targu fajne są rzeczy – rzodkiewki, szczypiorki, zielone cebulki, świeży szpinak

Gotuj z Blue Raven
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 151

szparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu.  Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i  że powoli robi się  coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki:  10 dużych łyżek zielonej

U Fiolki
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 195

szparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu.  Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i  że powoli robi się  coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki:  10 dużych łyżek zielonej

Fiolka w kuchni
Wtorek: Sałatka z pieczonego łososia, soczewicy i szparagów 146

Łosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak ugotować soczewicę Przy gotowaniu soczewicy obowiązuje jedna generalna zasada: ilość wody musi być trzy razy większa niż soczewicy. Ziarenka w trakcie gotowania pęcznieją, trzykrotnie powiększając(...)połówkach jest już gotowa po 5-7 minutach. Żeby jednak nie było tak łatwo czas zależy od rodzaju soczewicy. 7-15 minut gotuje się soczewica czerwona, żółta i zielona. Brązowa, podobnie jak groch, potrzebuje godziny na ugotowanie do miękkości. Po ugotowaniu warto soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć i wysypać np. na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i rozsypać równo

Niedzielny kucharz
Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and m 221

kolejną patelnię. Tym razem, zgodnie z wiosennym trendem fit – granitową patelnię grillową z serii LUCCA . Przygotowałam na niej delikatnego łososia i podałam go z kremowym sosem z porami, szparagami i pieczarkami, razem z młodymi ziemniaczkami z indyjską nutą . Danie wyszło przepyszne! Wracając do patelni, miałam co do niej bardzo wysokie wymagania. Wszystkie wcześniejsze patelnie tej firmy, które miałam okazję(...)solą i pieprzem i natarłam tylko dobrą jakościowo oliwą z oliwek. Postawiłam patelnię, bez grama tłuszczu, na mojej kuchence ceramicznej i grzecznie poczekałam aż wskaźnik Thermopoint zmieni kolor z zielonego na czerwony, który mówi nam, że patelnia jest gotowa do smażenia. Położyłam na niej łososia i pięknie obsmażyłam go z każdej strony, dosłownie w kilka minut. Bez dymu

karmelowy
Gołąbki inaczej, parszywa dwunastka 211

zielona. Choć to niełatwe, najlepiej szukać powyższych w sprawdzonych miejscach, np. z upraw ekologicznych. Jeśli nie mamy takiej możliwości, nie oznacza to, że mamy w ogóle nie jeść ww. warzyw i owoców. Ich jedzenie jest korzystniejsze dla zdrowia niż pomijanie w diecie. Używaj tej listy, aby ograniczyć spożywanie toksyn. A poniżej czysta 15-stka: Cebula Kukurydza Ananasy Awokado Kapusta Szparagi

Qlinarnie i Qlinarnie