żeberka na słodko - 362 przepisów (strona:10/25)

Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 195

ilościach i proporcjach. Pozwoli to nam sprawdzić czy uda nam się stworzyć naszą popisową przyprawę. Klasycznie jako bazę do domowych przypraw do grilla można wykorzystać: chili w proszkukminekczosnek granulowanypaprykę (słodką, ostrą, wędzoną)cukier (biały, brązowy)sól (koszerną,morską)aby wzmocnić profil smakowy naszych domowych przypraw do grilla można w mniejszych ilościach dodać do nich również: pieprz cayenneczarny pieprzszałwię lub tymianek(...)przypraw: Przyprawa do żeberek:  składniki: 2 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka soli koszernej1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu1 łyżeczka kminku2 łyżeczki musztardy2 łyżeczki papryki2 łyżki chili w proszku1 łyżeczka soli cebulowej1 łyżeczka soli selerowej1 łyżeczka czosnku w proszku1 łyżka oreganoPrzygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Żeberka natrzeć przyprawą i odstawić przed grillowaniem na pół godziny.  Słodko pikantna przyprawa

naRuszcie
Cytrynowo-miodowe żeberka 161

Rewelacyjne połączenie słodkiego smaku miodu z wyrazistym smakiem kwaskowatej cytryny. Takie żeberka możemy również ugrillować. 500 g żeberek wieprzowych Przyprawa do mięsa Sól z młynka Pieprz z młynka 0,5 szklanki miodu 50 ml oleju z cytryną i bazylią Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą do mięsa, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Miód z olejem

VioletoweKucharzenie
Najlepsza domowa grochówka. Zupa grochowa 964

wędzonych żeberek i kiełbasy. Trzeba gotować się ją powoli żeby nie przypalić rozpadającego się grochu, który powoduje, że całość nabiera takiego aksamitnego charakteru. Na wędzonych żeberkach pyszne są też inne zupy np. Kapuśniak ze słodkiej kapusty Dobra zupa grochowa jest bardzo pożywna więc spora porcja wystarczy za cały obiad. Tak też bywa u nas kiedy ją ugotuję. Przy grochówce nawet

Smaczna Pyza
żeberka cielęce z cebulą duszone... 178

Składniki: żeberka 1 kg/cielęce, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1 łyżka, cebula 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 5 szklanek, natka pietruszki - ile potrzeba żeberka podzielić na porcje, natrzeć paprykami, kucharkiem, obsypać mocno mąką na gorącym smalcu zrumienić żeberka

W Mojej Kuchni Lubię
50. Żeberka w miodzie z BIEDRONKI 184

piwa 4 łyżki miodu  sok z połówki cytryny 4 łyżki oliwy 6 ząbku czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, którą zalewamy żeberka. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjęte z zalewy żeberka obsmażamy na patelni, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy marynatą oraz resztą tłuszczu

Jadło i czytadło
Pieczone żeberka 130

wyglądają zachęcająco bo nie są zbyt fotogeniczne ale zapewniam, że smak to wynagrodzi. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych Marynata • 1/3 szklanki oleju • 2 łyżki musztardy • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka papryki słodkiej • 1 łyżeczka pieprzu czarnego • 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie: • Wszystkie składniki marynaty połączyć razem. • Wrzucić do marynaty pokrojone żeberka

To co kocham
Zupa pieczarkowa. 174

mały por 1 pietruszka nać pietruszki 3 litry wody 6 dużych ziemniaków 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18%  sól ,pieprz 1 czubata łyżka vegety  opcjonalnie przyprawy, które lubicie WYKONANIE: Żeberka umyć, zalać wodą zagotować, Zebrać szumowiny, dodać pokrojone warzywa zagotować, Do gotującego wywaru dodać vegetę, gotować do miękkości żeberek, Ugotowane żeberka wyjąć

Kuchnia Beaty
Cynamonowe żeberka z rękawa 188

Pyszne i aromatyczne żeberka w sosie cynamonowym. Zdecydowanie mój ulubiony przepis na podanie żeberek :) Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oleju sól, pieprz 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałą marynata nacieramy

Na Ciasteczkowych Papierach
Cynaderki w marchewce 223

nerek wieprzowych 3 duże marchewki 5 cebul 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4-6 kulek ziela angielskiego 1 kostka o smaku wędzonych żeberek 4 łyżki oleju 2-3 łyżki masła 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól  pieprz 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3-4 szklanki wody Nerki przeciąć wzdłuż o oczyścić z żył. Moczyć w wodzie

Jemy Pijemy
Żeberka duszone w cebuli 183

idealne nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 1,50 kg żeberek 2 duże czerwone cebule 5 ząbków czosnku śmietana sok z połowy cytryny sól, pieprz cukier smalec Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Przekładamy(...)przykryciem do czasu aż mięso stanie się miękkie. Wyciągamy mięso. Sos zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak. Wkładamy mięso i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy na ciepło. Żeberka najlepiej smakują w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. źródło: przepis własny Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 2 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Fasolka po bretońsku 186

przyrządzam ją zimową porą. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Składniki: 0,5 kilograma fasoli Jaś 250 gram wędzonych żeberek 250 gram wędzonego boczku 250 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz cukier Majeranek Ostra i słodka papryka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia 1 łyżka śmietany 18% Olej do smażenia(...)fasoli. Ugotowane mięso wyjmujemy.Czosnek drobno siekamy,cebulę,ostudzone żeberka,boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy razem z koncentratem pomidorowym do fasoli, gotujemy przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką wymieszana z wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką, dodajemy majeranek roztarty w dłoni. Zdejmujemy z ognia

Bajeczna Kuchnia
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 437

majeranek (sporo)1/2 szkl.soku z kiszonej kapusty sól pieprz łyżka mąki do zagęszczenia słodka śmietana 18%Wykonanie:Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny 2 surowe wędzone kiełbaski (tzw.polskie). Chodzi o uzyskanie lekko

Walijskie Pichcenie
żeberka w musztardzie i miodzie 191

wielbicieli porządnego, pikantnego kawałka mięsa. Dobrze zamarynowane mięso, upieczone w rękawie podałam z młodymi pieczonymi ziemniaczkami i surówką.  Składniki: kilogram żeberek wieprzowych 3 łyżki ketchupu pikantnego  2 łyżki musztardy  2 łyżki miodu łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól pieprz Mięso opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Miód, musztardę, ketchup, czosnek i przyprawy wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fasola po bretońsku 245

gotuje, dlatego zawsze smakuje. Ja ją uwielbiam. Składniki: 1 kg fasoli typu Jaś około 700 g passaty (przecier pomidorowy) 1 duże wędzone żeberko 0,5 kg ulubionej kiełbasy 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, słodka mielona papryka, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki Sposób przyrządzenia: Fasolę należy przepłukać wodą, a następnie umieścić ją w garnku(...)Gotowanie może potrwać nawet 1,5 godziny. Po godzinie po prostu spróbujcie, czy czasem fasola nie jest już miękka. Ja na samym początku, do gotującej się fasoli, dorzucam wędzone żeberko. Kiedy żeberko będzie mięciutkie, na tyle że mięso zacznie odchodzić od kości, możemy je wyjąć, obrać i pokrojone mięso dorzucić do gotowej fasolki. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną

upichcic
Żeberka w sosie własnym 148

papryka (3 łyżki) mieszanka myśliwska 1 łyżka smalcu ze skwarkami i cebulką 1 szklanka bulionu warzywnego (z włoszczyzny) Przygotowanie: Żeberka opłukałam, osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam w kawałki  (ok. 4 - 5 cm), oprószyłam z obu stron solą,  pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzałam

ClauditteMissCooking