ze slonecznikiem - 4999 przepisów (strona:247/334)

Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty 216

Na tzw Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już

Stare Gary
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 169

drożdży świeżych1 łyżka miodu1 łyżeczka soliopcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżuPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp.przygotowanieDrożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym

Stare Gary
Fantazyjne bułeczki 141

łyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko do posmarowaniado posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.przygotowanieW naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie

Stare Gary
Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 159

Jak ja się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej

Stare Gary
FIT batoniki owsiane z bakaliami 237

dnia.Tak więc moi drodzy, szybko je robić, zajadać ze smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :)))* płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać

Kraina Miodem Płynąca
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 196

Jest nam ziołowo i bardzo nam z tym dobrze! Chcemy więcej i więcej! :)Już tłumaczymy dlaczego - ziołowo mi, to idealnie skomponowana mieszanka łącząca w sobie: Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, rozmaryn, pietruszka, mięta, bazylia, oregano, tymianek, cząber, szałwia, majeranek. To niesamowicie aromatyczna "zielenina", która uzależnia (jak na "zielsko" przystało). Smaki podrasowane tą bezglutenową, pozbawioną konserwantów mieszanką ochoczo otulają podniebienie

Wypisz Wymaluj
Awokado 152

dojrzały, nie sprawia to absolutnie żadnego problemu. Następnie kroimy jak nam się chce i delikatnie solimy, oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny.Myjemy sporą garść sałaty roszponki, oraz prażymy ziarna słonecznika na gorącej patelni, w ilości 2-3 łyżek.Jeszcze gorącym posypujemy po całości.Dodajemy do przekąski kromkę swojskiego chleba i gotowe.SMACZNEGO.CMOKale dobre! MNIAM

Pasje Jolki
Zupa brokułowo-porowa 185

ogniu przez jakieś 20 minut, aż warzywa będą całkiem miękkie. Zblenduj wszystko, posmakuj i dopraw jeżeli jest taka potrzeba i to wszystko.Ja podałam z warzywami z wywaru i prażonym słonecznikiem oraz niewielką ilością koperku. SMACZNEGO.CMOK

Pasje Jolki
Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami 206

Chrupiacy sernik ze slonecznikiem i czeresniami idealny na lato.Czeresnie nie naleza do moich ulubionych owocow,jednak tegoroczne sa tak wyjatkowo slodkie i aromatyczne,ze najchetniej dodawalabym je do wszystkiego.Te wyladowaly w serniku.Masa serowa to moj nowy eksperyment Tym razem polaczylam cala zawartosc puszki mleka kokosowego z serem.Wyszlo pysznie!Sernik jest zwarty,ale idelnie kremowy z delikatna kokosowa nuta,po prostu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami 161

mąki pszennej typ 4501 szk aktywnego zakwasu żytniego5 g świeżych drożdży1 łyżka cukru1 łyżeczka soli1 szk letniej wody6 łyżek oleju rzepakowego1/2 szk mieszanki sałatkowej ( pestki dyni, słonecznika i orzeszki pinii )Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb słonecznikowy z prażoną cebulką 144

pieczywo jest najlepsze. A do tego przy tym jest fajna zabawa bo możemy dodawać różne składniki. Ja dzisiaj wykorzystałam do chleba prażoną cebulkę, którą uwielbiam właśnie w wypiekach i słonecznik, który dostałam do testów. Oba te składniki świetnie się uzupełniają. Cebulka ta daje fajny smak a pieczywo z jej dodatkiem jest aromatyczne i smaczne.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb wieloziarnisty 157

Nie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy na drożdżach 397

łyżki letniej wody500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 (u mnie typ 700)2 łyżeczki soli380-400 g letniej wody (u mnie więcej)ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)20 g siemienia lnianego20 g sezamu1. Chleb wyrasta bardzo szybko, dlatego należy nastawić piekarnik na 220 stopni w trakcie pierwszego

UgotujmyTo.pl
Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami 289

wspaniałego! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki mąki żytniej 2000200 g miękkiego masła (użyłam ekologicznego)3/4 szklanki brązowego cukru3 szklanki mieszanych zbóż i bakalii (użyłam płatki żytnie, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, pistacje, orzechy laskowe, płatki migdałowe suszoną żurawinę)1 jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonąszczypta soliWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
PESTO BAZYLIOWE 185

jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego mogą być za każdym razem inne, czy to orzechy pinii czy włoskie, świetnie nadają się też migdały, pestki dyni czy łuskany słonecznik. Bazylię można zamienić na rukolę lub pietruszkę. Tradycyjnie pesto uciera się w moździerzu, ale zmiksowane malakserem czy blenderem jest równie pyszne:) P.s. Pesto na zdjęciu ucierałam bardzo krótko, dlatego

Słodko-Słony Świat Ilony