ciepło przygotowuję owsiankę. Po śniadaniu wychodzimy na spacer. Mamo, nakarmimy ptaki? One jeszcze nie jadły śniadania… Dziś owsianka zimowa. Przyrządzona na mleku kokosowym z cynamonem i suszonymi śliwkami. Składniki (na 1 porcję) 3-4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki płatków orkiszowych 200ml mleka kokosowego 150ml wody 1/2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki brązowego cukru 1 śliwka świeża(...)śliwki suszone płatki kokosowe Wykonanie Do rondelka o grubym dnie wsypujemy oba rodzaje płatków. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Płatki będą wchłaniać płyn, więc można sukcesywnie dolewać. Gdy płatki zmiękną, dolewamy mleczka kokosowego, dodajemy cynamon i pokrojnę na kawałki połówke śliwki. Drugą uzyjemy do dekoracji. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki, dekorujemy świeżą i suszoną śliwką. Posypujemy
Raj dla PodniebieniaSchab ze śliwką w przyprawie korzennej W okresie świąt, często na naszych stołach gości schab ze śliwką . Ta wersja jest nieco zmodyfikowana , ale tylko lekko . To znaczy ,że jak zwykle po swojemu dodałam nieco przypraw , w tym wypadku była to przyprawa pięciu smaków , która wprowadziła świąteczną nutkę . Schabik jest soczysty i pachnący , a do tego smaczny , zarówno na ciepło(...)zimno . Co najważniejsze jego wykonanie jest mega proste i na bank, każdemu się uda Składniki : 1,5 kg schabu ( można mniej ) 200 g wędzonych śliwek bez pestek ( lub suszonych ) 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku można pod schab przed pieczeniem podłożyć kilka listków szałwii
Ogrodnik w podróżySchab ze śliwką to obok zrazów wołowych jeden z najpopularniejszych obiadów świątecznych. Poza tym świetnie się również sprawdza jako wędlina na kanapki. Schab ze śliwką – Składniki: 1,6kg schabu 5 łyżeczek majeranku 5 łyżeczek papryki słodkiej mielonej 3-4 ząbki czosnku pieprz, sól do smaku 5 łyżek oleju rzepakowego śliwki suszone, np. kalifornijskie (ok. 150g) Schab […] The post(...)Schab ze śliwką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzesłodzoną, gęstą pamułę – śliwconkę jedzoną z chlebem, której to szczerze nienawidziłam (moje rodzeństwo również). Jest to tradycyjny przysmak, zupa gotowana na bazie suszonych śliwek, która do tej pory stanowi bardzo popularne danie w niektórych rejonach Podkarpacia. Ja odczarowałam tę zmorę i ugotowałam pyszną zupę śliwkową ale na bazie świeżych(...)śliwek. Zjedliśmy po dwa talerze i jeszcze wyjadaliśmy prosto z garnka. A pamułę będę kiedyś gotować wnukom za karę! Składniki: • 50 dkg dojrzałych śliwek, u mnie węgierki • 1 litr wody • 1 cukier waniliowy • 1-2 łyżki cukru • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki • 1 łyżeczka mąki pszennej • ugotowany makaron, u mnie kolanka Wykonanie: • Śliwki umyć
To co kochamplanach egzotyczna z mango, bananowa i melonowa. Zamówiłam małe buteleczki 200 ml i będzie jak znalazł na prezenty „home made”! Składniki: • 1 kg śliwek węgierek • 0,5 litra spirytusu • 0,5 litra wódki • 0,5 kg cukru Wykonanie: • Śliwki umyć, przekroić na pół i razem z pestkami zalać w słoju(...)następnie odłożyć do chłodniejszego miejsca i macerować 1 miesiąc. Maceracja to rozmiękczanie owoców przez ich długotrwałe moczenie w alkoholu. • Po tym czasie zlać nalew, śliwki zasypać cukrem i odstawić również na miesiąc, potrząsając słojem co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił. • Po tym czasie połączyć uprzednio zlany alkohol i syrop
To co kochamDelikatne mięso polędwiczki wieprzowej spotkało się u nas na niedzielnym obiedzie z wytrawnymi śliwkami. Śliwki wykąpały się w occie balsamicznym i upiły czerwonym winem. Nie muszę chyba dodawać, że były bohaterem dnia, a po sąsiedzku na talerzu miały zielone puree ziemniaczane i pomarańczową surówkę z marchwi i ananasa. Składniki(...)polędwiczki wieprzowe • 500 g śliwek węgierek, u mnie mrożone • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego • 2 łyżeczki cukru • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Na patelni rozgrzać ocet balsamiczny i rozpuścić w nim cukier, dodać śliwki i chwilę podsmażyć. Wlać wino i dusić, aż odparuje. • Polędwiczki umyć
To co kochamDzisiaj kolejna propozycja ciasta w wersji fit, tym razem ze śliwkami, ksylitolem i olejem kokosowym. Jest puszyste mimo użycia pełnoziarnistej mąki, najlepsze na świeżo, a nawet jeszcze ciepłe ;) Uważajcie tylko z przechowywaniem w chłodniejszych miejscach i w lodówce (poprzez użycie oleju kokosowego ciasto jest twardsze po schłodzeniu). Łapcie ostatnie śliwki i pieczcie ;) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 g oleju kokosowego płynnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 125 ml mleka śliwki węgierki Mąkę pełnoziarnistą przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i ksylitol – wymieszać starannie. W drugiej misce umieścić jajka, ekstrakt, olej i mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo
FitKotoknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki(...)pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru szczypta soli 3/4 szklanki maślanki około 350g umytych śliwek (najlepiej węgierek ) około 3 łyżki płynnego miodu 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. 3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać
Mała Cukierenkaoknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła(...)pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru szczypta soli 3/4 szklanki maślanki około 350g umytych śliwek (najlepiej węgierek ) około 3 łyżki płynnego miodu 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami. 2. Śliwki przepołowić i wypestkować. 3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać
Mała Cukierenkaciepłej wody Miodowa śmietana śmietana 18% 0,25 ml miodu lipowego Do ewentualnego przysmażenia masło klarowane Na początek zabieramy się za śliwki, przesypujemy je do miski. Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie i zalewamy nim śliwki – odstawiamy – ja odstawiłam na całą noc. Orzechy mielimy i mieszamy z cynamonem, goździkami i cukrem brązowym. Odstawiamy(...)Śmietanę mieszamy z miodem – ja za pomocą miksera i odstawiamy. Śliwki wyciągamy z wody i faszerujemy orzechami. Odkładamy na talerz. Rozwałkowujemy ciasto, na takie krążki żeby zmieścić w środku śliwkę. Sklejamy pierogi, gotujemy je w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać tak, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podajemy z miodową śmietaną. Smacznego ! * suska sechlońska
Kuchnia na wzgórzuBardzo pyszne korzenne śledzie, z dodatkiem suszonych śliwek. Zalałam je olejem kujawskim 3 ziarna - okazał się świetny. Śliwki dodają nieco słodyczy, ale nie można powiedzieć że śledzie są słodkie - są w sam raz. Bardzo lubię korzenne śledzie. Nie wymagają moczenia, są dobre same w sobie. A jeżeli podkręcimy je lekko dodatkami będą jeszcze smaczniejsze. Bardzo polecam! składniki ( porcja(...)jeden słoiczek) 150 g filetów śledziowych ( 2 filety) - używam śledzi korzennych ok 6 suszonych śliwek (40 g) 1/2 średniej cebule 1 gałązka tymianku olej kujawski 3 ziarna przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki w paski. Cebulę, śliwki, śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od cebuli. Dodać gałązkę tymianku. Zalać olejem
Stare GaryPyszny, rozpływający się w ustach sernik z suszonymi śliwkami, powidłami śliwkowymi i ziarenkami z wanilii na spodzie z ciasteczek Oreo. Mniam <3 Sernik inspirowany jest przepisem ze strony Art Kulinaria . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 200 g ciasteczek Oreo 60 g roztopionego masła Składniki na masę serową: 5 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki 1 kg tłustego twarogu(...)śliwkowych 4 jajka 100 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii Dodatkowo: 100 g śmietany 36% wymieszanej z 3 łyżkami cukru pudru 8 suszonych śliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Spód formy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem
My Culinary ArtDziś przedstawiam przepis na prze-py-szną, słodko-kwaśną tartę na kruchym spodzie ze śliwkami, budyniem i bezą włoską <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód o śr. 25 cm: 200 g mąki pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli 2 żółtka (białka zostawiamy na później) 100 g zimnego, posiekanego drobno masła 1 łyżka zimnej wody Składniki na nadzienie(...)śliwek, umytych, wydrylowanych, pokrojonych w ćwiartki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 25 g budyniu waniliowego bez cukru 250 ml mleka Składniki na bezę: 100 ml wody 300 g cukru 3 białka CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Śliwki układamy na sitku, zasypujemy dwiema łyżkami cukru i pozostawiamy na 2 godziny, co jakiś czas potrząsając sitkiem - chcemy pozbyć
My Culinary ArtZupa owocowa ze śliwek i gruszek jest smaczna, podana na ciepło lub jako chłodnik na zimno. Składniki: 1 kg. śliwki mogą być węgierki 1 kg. gruszek 5 szklanek wody cukier do smaku 4 owoce goździki 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżka mąki kartoflanej Przygotowanie: Śliwki i gruszki umyć, wydrylować, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na średnim(...)ogniu około 20 minut.Po tym czasie dodać do gotujących się śliwek goździki i cynamon, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 5 minut. Jeśli ma to być chłodnik czysty -to owoce przecedzamy, a chłodnik dosładzamy do smaku cukrem. Natomiast jeśli mamy ochotę na zupę owocową to w czasie gdy śliwki gotują się już z dodatkiem goździków i cynamonu rozrabiamy mąkę kartoflaną
Smaczne Potrawy