Dawno już nie było zupy, więc oto zupa krem z brokułów. Najszybsza zupa do przygotowania, a do tego samo zdrowie. Czasami bywa tak, że zawieruszy się
Kuchcik gotujePrzepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z"budki". Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razy wstawianą zastawkę aortalną ,mam też wszysty symulator abym mogła funkcjonować jak normalny człowiek ,i wiele ,wiele innych przypadłości.Tak więc na tyle o mnie ,bierzemy się za zdrowe jedzenie :) Potrawa ma 360 KCAL. Grillujemy na ruszcie w piekarniku i podajemy na sałacie! 20 dag.mielonego mięsa indyczego świeża kolendra lub natka pietruszki 1 łyżka 1 średnia cebula
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDeser nie musi być bombą kaloryczną, a przy okazji możesz wykorzystać owoce z kompotu. Zmiksowane morele z amaretto i jogurt grecki dosłodzony kajmakiem ułożone na ciasteczkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!biała mąka pszenna , "fast food" pozbawiony jakichkolwiek składników odżywczych (szczególnie ta kupowana w dyskontach, sieciówkach, wielkich marketach) poddawana jest procesom przetwarzania, które pozbawiają ją wszelkich minerałów, witamin, błonnika, zdrowych tłuszczów, a aby uzyskać piękny, śnieżnobiały kolor "wybiela" się ją chlorem lub bromem, czyli substancjami toksycznymi dla naszego organizmu i przyczyniającymi się do występowania wielu chorób związanych z tarczycą(...)umiejętne zastąpienie białej mąki jej wartościowymi zamiennikami. Jestem początkująca w tym temacie, ale mężnie prę na przód w zdobywaniu wiedzy i umiejętności w przygotowywaniu smacznych bezglutenowych, a przede wszystkim, zdrowych dań. Do upieczenia chleba zainspirowała mnie Olga . Nigdy nie kupiłam i nie zamierzam kupować gotowców bezglutenowych. Jest dla mnie wielką radością samodzielne przygotowywanie i pieczenie bezglutenowych chlebów
Naturalna KuchniaSushi w Japonii jest codziennym pożywieniem, jest wiele różnych rodzajów w zależności od formy podania i użytych do jego przygotowania składników. Ważne, aby użyte składniki były
Kuchcik gotujedostęp do świeżych i smacznych warzyw i owoców jest utrudniony. Co roku testuję nowe przepisy, są jednak przetwory, które robię zawsze. Do takich należą kiszone ogórki, są smaczne i zdrowe. Bardzo je lubimy, używamy do różnych dań. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami mój tato zawsze wypijał wodę ze słoja po ogórkach. Jak wyczytałam tutaj : "sok z kiszonych ogórków(...)nowotworowe." Ja - przyznaję - zwykle po wyjedzeniu już wszystkich ogórków ze słoja resztę wylewam do kompostu... Tymczasem mamy akcję: stop marnowaniu żywności! Może warto znaleźć więc sposób na wykorzystanie tego zdrowego "poogórkowego" soku? Przypomniałam sobie o przepisie, który jakiś czas temu wypatrzyłam tutaj . Prosty chleb, na drożdżach, z dodatkiem kwaśnej wody z ogórków. Dzięki dodaniu tego niecodziennego składnika smakuje niemal
6nieboZiemniaki to bulwy przez nas niedoceniane, a zupełnie niepotrzebnie, bo zawierają wiele cennych składników. Złą sławę zyskały lądując przeważnie obok kotleta polane mięsnym, tłustym sosem. Tymczasem
Roślinna - blog wegańskiW ostatnim czasie jarmuż stał się moim faworytem wśród kapustowatych! Jest przepyszny! A tej zapiekance świetnie podkręca smak. Zresztą, uwielbiam zapiekanki makaronowe i bardzo często goszczą
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Kasza jaglana, chorizo i vinaigrette czyli piekielne niebo w gębie No może nie piekielne, choć już nie raz się przekonałam, że mój poziom ostrości to wyższy
Bazując na smakubiałej mąki są z kolei lżej strawne, ale mają mało wartości odżywczych. Jeszcze gorzej, gdy dodamy do ciasta spore ilości masła i cukru. Liczy się więc umiar i zdrowy rozsądek. Kutia Nie jest zła, pod warunkiem że nie przesadzimy z ilością (choć o to chyba ciężko, ze względu na intensywnie słodki smak). Porcja kutii(...)koniec polecam Wam zajrzeć do działu "świąteczne", gdzie znajdziecie kilka pomysłów na zdrowszą wersję bożonarodzeniowej kuchni. I oczywiście zapraszam do komentowania i dzielenia się Waszymi doświadczeniami na tematy zdrowego odżywiania w czasie świąt
Powiedz dietom nieMyślę, że weganie powinni zaglądać także do niewegańskich książek kulinarnych, w których można czasem trafić na takie roślinne perełki, a inne ewentualnie zmodyfikować. To danie pochodzi
Roślinna - blog wegańskiGrzane wino Wino na ciepło w takiej wersji smakuje mi najbardziej. Nie jest bardzo słodkie, na pewno nie tak jak to, które można dostać na straganach
Bazując na smakuFałszywy "ryż" z kalafiora w wersji dietetycznej prezentowałam tutaj . Dzisiaj wersja z patelni, bardzo aromatyczna, dużo bogatsza smakowo, w jesiennej wersji. To smaczna i prosta potrawa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!