Postanowiłam zacząć gotować bardziej dietetycznie. A w zasadzie przejść na dietę i jeść same zdrowe rzeczy. Albo się starać odżywiać bardziej zdrowo. No nic, zobaczymy jak mi pójdzie. Tym razem, z serii fit, mamy kaszę pęczak z warzywami. Powiem szczerze, że jak na danie dietetyczne jest całkiem pyszne. W ogóle nigdy nie byłam fanką diet, a i zdrowe odżywianie też miałam gdzieś bo uwielbiam gotować i jeść... ale postanowiłam to zmienić. Bo myślę, że warto. A więc moja wspaniała kasza z warzywami może być samodzielnym daniem (i niech nikt mi nie nazwie tego kaszotto, bo nie wiem kto mądry wymyślił taką nieapetyczną nazwę sugerującą podobieństwo do risotto, o nie!) lub dodatkiem, na przykład do pieczonej piersi
Mango PapajaSałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można ją jako przystawkę podawać lub na kolację zajadać :) Składniki: 1 opakowanie sera mozzarella, 6 pomidorków koktajlowych
Moniki SmakołykiKolejna propozycja na zdrowy, w miarę lekki i bardzo aromatyczny lunch. Dodatek świeżego rozmarynu, suszonego oregano, czosnku i chilli sprawia, że warzywa nie są nudne. Mięso lub rybę zastępuję mozzarella. SKŁADNIKI 1/2 bakłażana 1/2 cukinii 1/2 papryki 5 ząbków czosnku 5 gałązek rozmarynu 2 łyżeczki oregano 1/2 papryczki chili z pestkami 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka
OstryKęsZdrowy szybki obiad? :) tak dzisiaj zapraszam Was do kuchni tajskiej na wieprzowinę z warzywami . A do tego - obiad jest ekspresowy . Zapraszam Składniki: 4 kotlety wieprzowe ( schabowe ) 1 cebula czerwona 1 brokuł 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyzki sosu sojowego 1 op małej kukurydzy - baby corn 2-3 łyżki oleju orzechowego lub roślinnego
Smaki Edytydawna wiadomo, że kasze są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo cennych witamin, m.in. dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i żelaza. A w połączeniu z warzywami to prawdziwa bomba witaminowa!! Ja dla zaostrzenia smaku dodaję odrobinę curry. Składniki: 150g kaszy kuskus, łyżka masła, 1/4 szkl. jogurtu naturalnego, 1/4 szkl. oliwy z oliwek, pół łyżeczki curry indyjskiego Kamis
Z miłości do słodkościCały tydzień proponowałam Wam słodkości na Tłusty Czwartek. Teraz czas trochę na zdrowe jedzenie. Dzisiaj ryż z ziołami prowansalskimi, dodatkiem warzyw i sezamem. Coś na włoską nutę, ale bez makaronu. Może i Wam zasmakuje tak jak mi. Składniki : * torebka dowolnego ryżu * 3 łyżki oliwy z oliwek * duża łyżka ziół włoskich,prowansalskich * warzywa mrożone * kieliszek białego wina * bulion
Magiczne Życie Martydobry, Zgodnie z zapowiedzią, dziś zapraszam Was na fantastyczne kanapki z grillowanym serem halloumi i sosem z czarnych oliwek - tradycyjny przepis z Cypru . Lekki, kolorowy i zdrowy domowy fast food, pełen świeżych warzyw i ziół. Prosty i ekspresowy. Na lunch, na imprezę, dla dzieci. Niech wystarczającą rekomendacją dla przygotowania tych kanapek będą dla Was słowa mojego Męża: - Jeżeli taki fast
Chilli Czosnek i Oliwazrobić dobre i pożywne danie bez mięsa? Jak zaspokoić podniebienia domowników ? Jak połączyć kasze z warzywami ? Za robiłam gołąbki - szybko, smacznie, zdrowo ! Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej 1 duża cebula 300 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 jajko 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz kolorowy KAMIS 5-6 liści
kolorowotorcikowoPomysł na weekendowe śniadanie, na idealny początek dnia?... proszę bardzo... podwójny omlet w środku z warzywami, serem i wędliną. Syte, proste, zdrowe i mega kolorowe. Wiosna w pełni na talerzu. Czego chcieć więcej? Proporcje na jedna osobę. Ilość jajek można dowolnie zmieniać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZwykły twaróg, a jednak niezwykły. Wystarczy połączyć go z ulubionym warzywem, by stworzyć w mig pyszną i zdrową pastę do kanapek. Co dodać, a no to co mamy akurat pod ręką. Tu praktycznie nie ma ograniczeń. Ja dziś proponuję twarożek z cukinią i szczypiorem. Składniki: 200g twarogu półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1/2 szklanki startej(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypior posiekać. Ząbek czosnku drobno pokroić. Twaróg przełożyć do miseczki. Za pomocą widelca rozgnieść ser. Dodać jogurt naturalny i majonez - dokładnie wymieszać. Dodać warzywa - połączyć. Doprawić do smaku solą. Podawać do pieczywa. Smacznego
kolorowotorcikowoCoraz więcej czytam i uczę się jak zdrowo jeść, jak o siebie dbać od środka. Mocno moją uwagę przyciągnęły wiadomości o zielonych warzywach. Każdy kto na ten temat ma jakąkolwiek wiedzę chwali, zaleca, każe jeść. Cudownie odżywiają, dają siłę, moc, mają silne działanie antynowotworowe. Zawsze mi się wydawało, że zielenina jest nudna, a jednak okazuje się, że nie. Do sałatki
Brzuszki Łakomczuszkiłączyć z wieloma różnymi dodatkami. Oprócz wspomnianej już papryki, towarzyszyły jej pomidory, makaron, mielone mięsko z kurczaka oraz natka pietruszki. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo, czyli tak, jak lubię najbardziej. Teraz, gdy stragany uginają się od warzyw i owoców, staram się jeść ich jak najwięcej. To naprawdę świetna pora roku, by naładować się witaminami i pozytywną energią :) Wszyscy wiemy(...)cukinię oraz pomidory, a także doprawiamy solą, pieprzem i jeśli jest to potrzebne, cukrem. Gdy warzywa zmiękną (ale wciąż będą dość jędrne), dodajemy ugotowany al dente makaron oraz natkę pietruszki (zostawiamy trochę do dekoracji). Mieszamy dokładnie. Danie podajemy na ciepło, posypane pozostałą natką. Pysznie, zdrowo, kolorowo, a do tego prosto i szybko :) Smacznego
Ratunku obiadbiałą kapustę i czerwoną paprykę. Uważam, że to jednak dość dobra inwestycja. Taki bigos na szybko. Smakowo również jest całkiem niezły, zwłaszcza, że warzywa i kiełbasę wybieramy sami, dzięki temu mając pewność, że jest zdrowa, a nie sproszkowana lub leżąca od nie wiadomo kiedy w zamrażalce. W skład „Pomysłu na...” wchodzą m.in.: suszone warzywa, mąka, sól, ekstrakty i aromaty
Pasja Smakujakiś czas śledziłam profil E.Chodakowskiej na Facebook'u, codziennie widziałam metamorfozy dziewczyn, które zmieniały swoje stare nawyki, menu ale też i ciało. Kilkakrotnie sama chciałam wprowadzić zdrowe posiłki do swojego dziennego jadłospisu i więcej ćwiczeń w ciągu tygodnia; jednak za każdym razem za szybko się poddawałam. W połowie Kwietnia tego roku zdecydowałam(...)Pomyślałam,że będę do Was pisać o zdrowym trybie życia,co spowoduje,że tym razem mi też uda się osiągnąć swój cel. Jak teraz jem? Przede wszystkim - zdrowo! Kolorowo i zielono! Dużo owoców i warzyw. Owoce zazwyczaj w formie koktajlu. Zazwyczaj
Chocolate Stop TemptingNiedawno obiecałam, że podam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie zdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem. Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka
Kulinarny Pamiętnikkolei Rzymianie przemycali swoje tradycje innym krajom. Dzięki nim w Brytanii zaczęto jadać groszek, por czy rzepę. Popularna była tarta szparagowa. Przodkowie Włochów jedli w miarę zdrowo. Dużo w ich diecie owoców i warzyw. Dania były urozmaicone i kolorowe W smaku pewnie były podobne, bo do wszystkiego dodawany był liquamen. Ulubionymi przyprawami były pieprz i kumin. W artykule skupiłam się
Przepisy AleksandryProsta szybka i zdrowa surówka z białej rzepy, tak niedocenianego warzywa w okresie zimowym, a które jest bogatym źródłem witaminy PP, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Działa moczopędnie, bakteriobójczo i wzmacniająco. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiększość z nas zastanawia się nad stworzeniem świątecznego menu. Dlatego proponuje na ten dzień pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, warzyw i można mieć niebanalny obiad. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Smacznego. Polecam także dwa inne pomysły na rolady: w dwóch marynatach i z suszonymi pomidorami . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik