Często poluję na świeże steki z tuńczyka w miarę ludzkiej cenie, ostatnio jedyne co udało mi się znaleźć w sklepach to "tuńczyk promocja" i puste miejsce
DefinicjaSmakuUwielbiam zupy kremy, o czym już Wam wielokrotnie wspominałam. Są lekkie i smaczne, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. W spiżarni znalazłam dorodnego kalafiora, jak tylko
DefinicjaSmakuDalej zostaję w klimacie piernikowym. Zapach cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatałowej towarzyszy mi przez cały grudzień. Jest wszędzie, na śniadanie, obiad i kolację. A jeśli
DefinicjaSmakuLekka, kolorowa sałatka z kuskusu, doprawionego sokiem z cytryny i świeżą natka pietruszki, które wydobywają z kuskusu cały jego smak. Do tego małe rubinowe groszki, czyli
DefinicjaSmakuUwielbiam wszelkie smarowidła do chleba, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Więc prędzej czy później musiała przyjść pora na hummus :) Pierwszy hummus jaki jadłam był z
DefinicjaSmakuJak burger, to mięso, najlepiej wołowina, taka medium. Otóż... owszem tak, ale nie zawsze ;) Niedawno przekonałam się, że burger bez mięsa też może być dobry, a
DefinicjaSmakuBakłażan to takie warzywo, z którego zawsze można coś wyczarować. Można go zamarynować i upiec z dodatkiem ulubionego sera, albo połączyć z czosnkiem, ziołami i
DefinicjaSmakuPyszna i prosta w przygotowaniu pasta z dojrzałego awokado, idealnie ugotowanych jajek i wyrazistego w smaku sera grana padno. Swoją kremowość pasta zawdzięcza awokado (szczególnie polecam
DefinicjaSmakuOd czasu do czasu (ostatnio coraz częściej) lubię korzystać z woka w kuchni. Dzięki niemu szybko można przygotować proste i smaczne dania zarówno mięsne, jak i
DefinicjaSmakuProsta i pyszna tarta, którą można przygotować bez specjalnej formy. Potrzebna jest jedynie duża płaska blaszka i papier do pieczenia. Taką, nieco rustykalną tartę, nazywa się
DefinicjaSmakuDziś kolejna zupa krem, którą uwielbiam (tak samo, jak wszystkie inne zupy kremy, na które podałam Wam przepisy :), jest kremowa, lekko słodka i rozgrzewająca. Jej smak
DefinicjaSmakuChapati to indyjskie chlebki, w zasadzie to podpłomyki. W oryginale są robione z pszennej mąki razowej. Ja postanowiłam troche poeksperymentować i zrobiłam je z mąki żytniej
DefinicjaSmakuNieco egzotyczne połączenie, ale za to jakie smaczne! Delikatna biała ryba, słodkie mango, aksamitne bataty i czarny ryż, a to wszystko skąpane w sosie curry na
DefinicjaSmakuOstatnio wertowałam książkę Gordona Ramsay'a i na dłuższą chwilę zatrzymałam się przy przepisie na przegrzebki na puree z zielonego groszku aromatyzowanego trawą cytrynową. Danie wyglądało
DefinicjaSmakuKolejny pomysł na pyszne pełnowartościowe śniadanie, które jednocześnie może być deserem :D Bez cukru, bez białej mąki, z minimalną ilością tłuszczu w postaci oleju kokosowego. Za
DefinicjaSmaku