zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:366/734)

Lody truskawko - bananowe 173

ubiegły weekend, kiedy było naprawdę gorąco postanowiłam zrobić szybkie, tanie, a zarazem zdrowe lody. Również miałam po raz pierwszy w tym roku spróbowania polskich truskawek. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu. Składniki: 1 duży banan 2 szklanki truskawek 1 mały jogurt naturalny opcjonalnie 1 - 2 łyżeczki miodu Sposób przygotowania:Banana obieramy ze skórki, kroimy

Truskawkowa Fiesta
Bananowe omlety z borówkami 168

ciężko było mi uwierzyć, że mogą się takie omlety udać. A jednak! Są przepyszne a na dodatek mega fit! Nie zawierają ani cukru, ani soli. Same zdrowe i potrzebne dla naszego organizmu składniki. A jakie sycące są takie omlety. Jeju zakochałam się w nich!!  Składniki na jedną porcję: dwa jaja jeden banan  garść borówek dodatkowo

Mango Papaja
Grzanki z tuńczykiem i awokado 233

Awokado jest pyszne i zdrowe. Dojrzałe rozpływa się w ustach. Wspaniale komponuje się z tuńczykiem. Do tego twarożek ze szczypiorkiem. Takie śniadanie daje energię na bardo długo. SKŁADNIKI (dla 2 osób) 3 kromki chleba pełnoziarnistego 1/4 awokado garść sałaty roszponki 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 3 pomidorki koktajlowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego sezamu Twarożek: 100 gram

OstryKęs
Koktajl bananowy z otrębami i gorzką czekoladą 183

dodatku bardzo odżywcze i sycące więc spokojnie można zastąpić nimi jeden posiłek w ciągu dnia. Dzisiejszy koktajl jest przykładem na to jak połączyć przyjemne z pożytecznym (czyt.smaczne i zdrowe;)  Składniki na jeden koktajl:  160 g jogurtu naturalnego  1 banan  1 łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec)  1 łyżka soku z cytryny

Ze smakiem i z pasją
BUDYNIOWE NALEŚNIKI 884

blogu Słodkie inspiracje znalazłam przepis na budyniowe placuszki z jabłkami. Niestety nie miałam żadnych owoców w domu, więc z przepisu powstały budyniowe naleśniki :). Delikatne zmodyfikowałam przepis.  Wyszło całkiem zdrowe śniadanie :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
KRAJANKA ŚNIADANIOWA NIGELLI 262

Kalorii potrzebnych do rozpoczęcia dnia możemy dostarczyć organizmowi za pomocą różnego jedzenia. Nigella w "Nigella Express" proponuje słodkie i prawie zdrowe batoniki/krajankę. Prawie, ponieważ za spoiwo służy tu skondensowane mleko. Oprócz smaku dużym walorem jest szybkość wykonania i możliwość eksperymentowania ze składnikami. Krajankę upiekła moja Mama :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy

Przepisy Aleksandry
CO MOŻNA KUPIĆ W MŁYNIE? 146

stosunkowo niewielkiej przestrzeni właściciel umieścił dobra z całego świata (często te, które wydają się być ciężko dostępne w Polsce). Oprócz produktów bardziej egzotycznych znaleźć tam można jedzenie naprawdę zdrowe od stevii po różnego rodzaju kasze, otręby, itp. Młyn to jeden z moich obowiązkowych przystanków, kiedy odwiedzam Mamę w Trójmieście. Warto rozglądnąć się za młynem w swojej miejscowości

Przepisy Aleksandry
Książka do kawy: "Kuchnia polska. Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut" Ewy Aszkiewicz 195

przygotowanie pożywnego posiłku, jemy byle jak, byle gdzie. Czasami po pracy mam tylko siłę na zrobienie sobie prostej kanapki. A przecież życie mamy jedno i powinniśmy jeść dania zdrowe, ciekawe i urozmaicone. Jak dokonać tego w zwariowanych i szybkich czasach, takich jak nasze? Musimy nauczyć się wykorzystywać chwile, a książka Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. Gotowanie

Przepisy Aleksandry
DOMOWA PARZONA KIEŁBASA Z GOLONKI 200

Kiełbaski parzone robiłam kilka miesięcy temu i muszę powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne, mocno czosnkowe i aromatyczne. Co ważne w dobie dodawania przez producentów żywności podejrzanych i niezdrowych składników, taka domowa kiełbasa nabiera dodatkowej wartości. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
Owsiane ciasteczka z jagodami goji i orzechami macadamia 196

Zdrowe, beztłuszczowe ciastka śniadaniowe, które można "włożyć do kieszeni" i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Przepis podpatrzyłam na blogu Dietetyczne Fanaberie, lekko go modyfikując pod swój smak - dodałam m.in. trochę cukru trzcinowego, bo ciasteczka wydawały mi się za mało słodkie, mimo miodu w ich składzie - i wykorzystując ulubione bakalie. Koniecznie chciałam tu wypróbować lekko kwaskowate

Grunt to przepis!
Pietruszkowe kluseczki i sos + drobiowe klopsiki 245

zamrożę sobie posiekany koperek i natkę. To naprawdę idealne rozwiązanie, tym bardziej, gdy zima długo nie odpuszcza. Teraz najchętniej zjadłabym od razu wszystko, chociaż wiem, że nowalijki za zdrowe nie są. Ja po prostu nie mogę się nim oprzeć. Tym razem padło na spory pęczek natki pietruszki, ponieważ w mojej głowie jakiś czas temu wykiełkował pomysł na danie

Ratunku obiad
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 189

odpowiada :) „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zachęcam Was moi mili, żebyście zaprosili go do swoich kuchni i śmiało zastępowali te mniej zdrowe tłuszcze, olejem rzepakowym" Smacznego

kolorowotorcikowo
Pęczakowe wariacje smakowe 227

mojej kuchni często pojawia się kasza. Dzień w dzień szukam nowych połączeń smakowych na te zdrowe ziarenka. Im bardziej fikuśnie, tym bardziej jestem usatysfakcjonowana. Nigdy nie trzymam się jakichś konkretnych proporcji. Dorzucam do niej to, co akurat mam w domu. Rzecz jasna najpierw oczywiście dokładnie analizuję w głowie mój misz-masz smakowy i dobór przypraw. To całkiem fajna

Sajkofanka smaku
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 246

Zapewne wkrótce mianujecie mnie "królową" ;) wymyślania placuszków, gdyż serwuje je bardzo często! Staram się jednak, by nie były to takie zwykłe racuchy, ale ich zdrowe zamienniki, które nie tylko będą ładne i smaczne, ale również korzystnie wpłyną na wasze zdrowie i samopoczucie. Bardzo lubię proste i szybkie połączenia.  Placuszki to świetny zamiennik dodatku do dania obiadowego

Sajkofanka smaku
Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo 254

Zapraszam na lekkie, zdrowe i pyszne ciasto z serkiem ricotta i jabłkami. W smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone nieziemsko chrupkim ciastem filo. Efekt miły dla oka, a ciasto prościutkie i szybciutkie w wykonaniu. Przepis, choć nie gości u nas od dawna, jest sprawdzony. Wypatrzyłam i zapisałam go z włoskiego program

Mia Cucina Sofieta