zdrowe przepisy - 11000 przepisów (strona:353/734)

Surowka z czerwona kapusta, granatem i z serem plesniowym 161

Psiapsiółka miała "18te" urodziny. Zaprosiła mnie na poranną kawkę z ciastkiem. Wyjątkowo się Kochana postarała. Nie dość, że muffiny były ekstra zdrowe i bezglutenowe to na stole stanęła też wspaniała sałatka.Podpatrzona w "O jabłkach".Surówka z czerwona kapusta, granatem i z serem pleśniowym2 jabłka1/2 małej czerwonej kapusty100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią2 łodygi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotleciki rybne z nutka cytryny czyli Niedzielne Mielenie odc.27 133

intensywny dzień przed nami. Wcześniej odbieram dzieci z zajęć, zostają z mamą Małżona bym mogła ruszyć do Wawy załatwić rozmaite urzędowe sprawy.Mam dziwny czas, poddenerwowany bym rzekła. Dzieciaki zdrowe ale albo mnie boli głowa i kaszle okrutnie, albo Małżona rozkłada

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernikowy jagielnik 210

Pozycja obowiązkowa na święta!Zamiast typowego sernika lub piernika, nowoczesne i zdrowe rozwiązanie.Składniki:200 g kaszy jaglanej 0,5 l mleka roślinnego100 g margaryny PALMA firmy Bielmar1/2 puszki mleka kokosowego1 szkl. skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej1/3 szkl. stewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru brązowego2 łyżki

Czarnawisienka
Sałatka z owoców tropikalnych z sosem kokosowym 186

sosem przypominającym nadzienie z wafelka Princessa kokosowego. Kwas laurynowy i  kaprylowy to zestaw który wzmacnia odporność a takowy posiada właśnie kokos. Poczytajcie jak przyjemne może być też zdrowe :). Gotowi? Do dzieła!Czas przygotowania 15minutDla 2 osóbSkładniki:Wybrane owoce tropikalne (w tym przypadku owoc kaki, avocado i pomarańcza)5 łyżek oleju kokosowego 5 łyżek wiórek kokosowych1 łyżka

Kuchnia PROzdrowotna
Żytni makaron z sosem słonecznikowym z gorgonzolą 246

zagra prażony słonecznik i aromatyczny ser gorgonzola z igiełkami rozmarynu. Jest to bardzo łatwy przepis na coś czym możecie zaskoczyć przyjaciół, rodzinę czy samych siebie :). Słonecznik to całkiem zdrowe ziarenka bogate źródło witamin A, D, E, białka i cynku który zbawiennie podziała na skórę, włosy i paznokcie. Zabierajmy się więc do pracy! :)Czas przygotowania: 15 minutDla 2 osóbSkładniki

Kuchnia PROzdrowotna
Ryż basmanti z porem, orzeszkami i tahini 170

bardzo prostych dań które szybko zaspokoi głód a nie będzie fast foodem. O sezamie i jego właściwościach już wspominałem ale o porze ani troszeczkę. Por to imponująco zdrowe warzywko: lekkostrawne, zasadotwórcze, z dużą ilością żelaza i krzemionek, odtruwające organizm. Poza tym kiedy gra pierwsze skrzypce w daniu nadaje mu bardzo ciekawy smak który dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi

Kuchnia PROzdrowotna
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 165

królika odświętna i nie tylko. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek ? :-P Propozycja podania pasztetu: z rukolą, tureckimi daktylami oraz żurawiną, wszystko polane sosem balsamicznym. Mniam...Już czuję święta :) Składniki:mięso z 1 królika

Bon Appetit Małgorzaty
Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 204

Szkoda, że tak rzadko jemy królicze mięso. Jest bardzo chude i zdrowe. Dawniej mój tata hodował króliki, wtedy było mi żal swoich milusińskich a dziś tęsknie za nimi na swoim talerzu :-P Swojego królika kupiłam od prywatnego gospodarza. SKŁADNIKI na 1 porcję:Udko z królika1,5  kieliszka białego wina2 szklanki kwaśnego mleka albo maślanki (jeśli mięso jest

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 174

królika od święta i nie tylko. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek ?Już raz podawałam na swoim blogu przepis na pasztet. Tym razem przygotowałam go z marmoladą z czerwonej cebuli.Składniki:mięso

Bon Appetit Małgorzaty
Sorbet z mango i kiwi aromatyzowany miętą 151

lubi lodów? Jeśli nie macie maszynki do robienia lodów i dbacie o figurę polecam zdrowe sorbety.Mój był dodatkowo aromatyzowany miętą afrykańską z mojego ogródka.Składniki:2 dojrzałe mango2 kiwisok z połowy cytrynykilka listków świeżej mięty (u mnie afrykańska ale może być pieprzowa)ok 200 ml wody50-60 g cukruPotrzebujemy 2 części owoców na jedną część syropu. Proporcja

Bon Appetit Małgorzaty
Rosół z włoskimi akcentami 181

małym ogniu. Wywar powinien jedynie delikatnie „pyrkać”,9.      przed zagotowaniem zbieramy szumowiny cedzakiem, żeby rosół był klarowny. Wiadomo, że szumowiny to zdrowe białko, ale by zupa miała piękny przejrzysty kolor, musimy je zbierać. Można też ubić pianę z białek i wrzucić ją do zupy, po czym wraz

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowo-bananowe muffiny z jagodami goji i orzechami macadamia 151

wykonałam na imprezę kulinarną w OpoluŻarłostacja 2 - wydanie jesienne. około 50 muffinek rozeszło się w 20 minut!  I zostały tylko miłe wspomnienia :) Jagody goji sa bardzo zdrowe: Jagody goji posiadają "wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy

Bon Appetit Małgorzaty
Wodzionka - zupa kryzysowa 540

dbały o to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało, nawet czerstwy chleb, na który pracowało się bardzo ciężko. Poza tym wodzionka to prekursorka chińskich zupek i innych niezdrowych gorących kubków. Zalewasz i masz - jednak to "jednak" robi olbrzymią różnicę, bowiem z czosnkiem idealna jest na przeziębienia a ze smalcem na chłodne wieczory. Jako Gorolka z krwi

Bon Appetit Małgorzaty
Surówka z młodej kapusty z pomidorami 200

Ogromną mam ostatnio ochotę na wszystko z pomidorami - koniecznie świeżymi. A że pomidory są zdrowe i lekkie to można sobie na nie pozwolić w dużych ilościach :)Składniki:1/2 dużej główki młodej kapusty1 marchewka3 pomidory2 ogórki gruntowesiekany koperek2-3 łyżki oleju1 łyżka octu winnego lub soku z cytrynysól, pieprzSposób wykonania:1. Młodą kapustę szatkujemy, solimy, lekko ugniatamy, by puściła

Kuchnia domowa Ani