Wiosenna DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - wstęp 195weganizmem, je się ogólnie dobrze, ale - to jakieś smażone frytki, to chipsy z orzechówką, tu jakieś czekoladki, tam ciasteczka do drugiej, trzeciej kawy, dużo mąki, słodyczy, wegańskich ale niezdrowych przegryzek i człowiek czuje się nagle lekko przymulony. A tu wiosna idzie, nowe, świeże, zielone, kolorowe i pachnące, malowane słońcem... Jak to zwykle bywa, pomyślisz o czymś mocniej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chałka drożdżowa z powidłami 407Chałka w zależności od regionu jest różnie nazywana, na Podhalu to kukiełka, na Górnym Śląsku plecionka, w centralnej Polsce chałka. Zazwyczaj robi się ją bez dodatków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz biały wielkanocny 228Barszcz biały w niektórych regionach Polski podawany jest na wielkanocne śniadanie. Nie znam tego zwyczaju, ale barszcz bardzo lubię. Oczywiście najsmacznieszy jest ugotowany na swojskim zakwasie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczkowe potwory 224Pamiętasz jeszcze „Ulicę Sezamkową”? Te ciastka przypominają mi jednego z jej mieszkańców. Sama nie wiem, dlaczego. Być może przyczyny nie powinnam szukać w otoczeniu – prawda jest
Roślinna - blog wegański
Domowe bułki z parówką 240Witajcie dzisiaj zapraszam was na pyszne bułeczki z kiełbaską w środku! Składniki: - 200g mąki pszennej mąki razowej - 300g mąki pszennej - 1 jajko - 1,5 szklanki ciepłego
Tanio szybko zdrowo
Polędwiczki wieprzowe z zielonym pieprzem 266Zapraszam na polędwiczki wieprzowe. Są bardzo delikatne, szybkie do przygotowania i zawsze elegancko się prezentują. Lekkie i odświeżające za sprawą zielonego pieprzu, którego smak świetnie współgra
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek czekoladowy z bakaliami 362Zupełnie niesłusznie do tej pory mazurki były omijane przeze mnie. Mazurek jest chyba najłatwiejszym ciastem do wykonania. Prostota i dowolność jeśli chodzi o wygląd, cóż więcej
Kuchcik gotuje
Mus tortowy z jabłek 227Pyszne, lekkie o bardzo delikatnym jabłkowym smaku ciasto na biszkoptowym spodzie. Piankę tworzą uprażone jabłka z ubitą śmietana kremówką, całość wzmocniona dodatkiem żelatyny. Ciasto doskonale wygląda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomarańczowa babka piaskowa 221Babka piaskowa, lekka , krucha i puszysta, klasyk pośród babek. Idealna na wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekana polenta z ryżem i fasolą 252Uroda tego przepisu polega na tym, że jest i pyszny, i prosty w przygotowaniu. Wydaje się być przewidywalny w smaku, jednak to mylne wrażenie – zapiekanka to
Roślinna - blog wegański
Pomidorowa zupa krem z migdałami 213Dzisiaj ugotowałam przepyszną zupkę krem pomidorową z migdałami, przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania blender Aura 6w1 . Składniki
Tanio szybko zdrowo
Błyskawiczny deser bananowy 409Coś słodkiego na szybko - proponuję bardzo łatwy, błyskawiczny do przygotowania deser. Zmiksowane składniki są sycące i zaspokoją głód słodkości dla 2 osób. Podstawę deseru stanowi serek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warsztaty VEGE Gotowania. 183uczestniczyć w bezpłatnych warsztatach VEGE gotowania organizowanymi przez "Twoja Harmonia" w Studio Jogi Yam. Spotkanie to nie było typowymi warsztatami. Przede wszystkim były to zajęcia opowiadające o zdrowym odżywianiu, ciekawostkach ze świata jedzenia połączone z degustacją potraw wege. Pani Aleksandra Salwach i Katarzyna Kędzierska opowiadały o tym jak „odkwasić” nasz organizm, jak ważne jest jedzenie warzyw(...)domu i podzielić się nimi z Wami :) Bataty z wege pesto. Na spotkanie przybyło naprawdę sporo osób. Prowadzące podczas przygotowywania pesto. Sałatki. \ Pogadanka o odkwaszaniu organizmu i zdrowym żywieniu
Kolizje Smaków
Koktajl z karobem i daktylami 180Idealna propozycja na zabiegane poranki w tygodniu, kiedy nie masz czasu usiąść przy stole i zjeść śniadania. O wiele prościej jest znaleźć moment na popijanie koktajlu
Roślinna - blog wegański
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 209Pierogi są prostym daniem, wymagającym jedynie nieco czasu by je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z kaszy gryczanej i sera białego
Kuchcik gotuje