zapiekany ryż - 506 przepisów (strona:18/34)

Zapiekanka warzywna z kiełbasą 196

ułożyć w naczyniu do zapiekania. Kiełbasę wyciągnąć z osłonki i porobić z niej pulpety wielkości  jajka i rozłożyć na warzywach. Dodać rozmaryn, posypać oregano, płatkami chilli,solą i pieprzem. Polać całość oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut. Po wyjęciu  zapiekankę posypać listkami bazylii. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. zapiekanka warzywna

O kuchni z uczuciem
1461. Pulpety z ryżem i marchewką 613

marchewkę z cebulą,ugotowany ryż,majonez,przyprawy  dokładnie wymieszać.Formować pulpety [ ja dodatkowo podsmażyłam] i układać w naczyniu do zapiekania.Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos wymieszać,doprawić i zalać pulpety.Przykryć folią aluminiową.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 50 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5-10 minut

Moje domowe kucharzenie
Cukinia faszerowana i zapiekana z mozzarellą 191

Cukinia faszerowana jest dla mnie nieodłącznym smakiem lata. Robię ją co roku, zwłaszcza, że cukinie mam na grządkach koło domu. W tym roku niestety z racji

Pasja Smaku
Faszerowana Papryka 177

koniec dorzuć ząbek czosnku. Następnie dodaj mięso i mieloną paprykę i po krótkim podsmażeniu przełóż je do misy z ryżem. Kolej na startą na tartce na małych oczkach marchewkę i pietruszkę które przesmażamy krótko na patelni i dodajemy do ryżu i mięsa. Do miski wbij 2 surowe jajka, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Papryki umyj(...)każdej odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Każdą paprykę napełnij farszem lekko dociskając łyżką i przykryj odciętą wcześniej częścią. Przełóż do naczynia żaroodpornego podlewając odrobiną wody. Zapiekaj 30-35 minut w 200 stopniach. Smacznego

W kuchennej krainie
Flan pomidorowy z parmezanem 165

opcjonalnie) 4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko pesto bazyliowe gotowe lub własnej roboty  Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Posiekałam. Na oliwie z oliwek (ok 1 łyżka)  usmażyłam rozgnieciony czosnek, dodałam pokrojone pomidory. Po kilku minutach zmiksowałam. Odstawiłam do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodałam pozostałe składniki - jaja lekko ubijając. Do wysmarowanych olejem kokilek wlałam masę. Zapiekałam w kąpieli wodnej

AZgotuj!
Gołąbki z ryżem jaśminowym 74

najmniejszych oczkach. Ryż ugotowałem na półtwardo. Ostudziłem i dodałem do mięsa. Cebule posiekałem, zeszkliłem na rozgrzanym tłuszczu, dodałem do mięsa. Całość doprawiłem, solą, pieprzem i czosnkiem. Składniki dokładnie połączyłem. Na każdy liść ułożyłem farsz i zawinąłem. Dno brytfanki wyłożyłem wierzchnimi liśćmi kapusty ,ułożyłem na nich gołąbki ,które zalałem bulionem warzywnym, wierzch zakryłem pozostałymi liśćmi. Zapiekałem je przez 2 godziny

R'n'G Kitchen
Papryka faszerowana 138

Dodajemy surowy ryż i całość dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie.  Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż papryka zmięknie, około 15minut. Na koniec pieczenia paprykę przykrywamy serem i zapiekamy aż się

Qchnia po prostu
Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową 286

potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi" a mięso "wchłonie soki".   Mięsko smakuje trochę jak uduszone, bo z warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi. Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu

Kto ugości moich gości?
Kurczak masala i czosnkowe chapati z czarnuszką. 222

pewno :) W karcie było tyle smakoływków, że ciężko było się na cokolwiek zdecydować - aromatyczne zupy, marynowane w jogurcie i pieczone w piecu tandor mięso z kurczaka lub jagnięciny, czy ryż basmati z mnóstwem dodatków. W końcu wybrałam Maithy Chicken Masala- czyli kurczaka w delikatnym jogurtowym sosie z orzechami nerkowca i mnóstwem orientalnych przypraw, a do tego tradycyjny chlebek naan(...)Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać liście limonki kaffir. Dusić na małym ogniu. 6. W tym czasie przełożyć kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z całą marynatą. Zapiekać w 200 stopniach ok. 10 minut, aż całość lekko się zarumieni. 7. Jogurt zahartować odrobiną sosu i dodać na patelnię. Dokładnie wymieszać. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do całości

DefinicjaSmaku
Papryka faszerowana i zapiekana 191

wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką, aby mięso dokładnie wypełniło całość. Faszerowane papryki ustawić w naczyniu do zapiekania. Pomidory

O kuchni z uczuciem
Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką 102

piekarnika i zapiekać około 50 minut. W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo, warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić. Po 45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego naczynia i dodać marchew z groszkiem, przemieszać – całość piec bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu zrumienienia się skórki na pałkach). Podawać z ziemniakami lub ryżem.   Powstały

Nie tylko w kuchni
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 183

pomidorów. Zapiekaj w temperaturze 180°C przez ok. 20-30 minut. Przepis dodaję do akcji: Kolejna wizyta w   Vegusie , tym razem w celach obiadowych - wrażenia kolejny raz bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy

Qlinarnie i Qlinarnie
Roladki z piersi kurzych w pysznym sosie z porem 161

Zrobiłam to danie na święta, moi goście się zajadali. Wyszło pyszne, godne polecenia.   Pałki kurze przeciąć wzdłuż, aż do kości. Zdjąć skórę, naciąć mięso naokoło

Kuchnia Pokoleń
Kurczak w pomarańczowo-miodowej marynacie 161

zapiekać kilka minut w piekarniku, by skóra się zarumieniła. W międzyczasie w małym rondelku rozpuścić resztę masła, dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz miód. Kurczaka po zrumienieniu skóry przewrócić na drugą stronę, zalać przygotowaną marynatą i piec pod folią do miękkości. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. Kurczaka w pomarańczowo-miodowej marynacie można podawać z ryżem

Pociąg Do Kuchni
Gruzja na talerzu: Tołma z papryki 160

Podgotujemy ryż. sparzamy pomidory. Paprykę myjemy, ścinamy górną część przy ogonku tak, aby usunąć jednocześnie gniazda nasienne bez uszkodzenia papryki.  W osobnym naczyniu przygotowujemy farsz z podgotowanego ryżu, mięsa, jajka, pokrojonej w kostkę cebuli. Do farszu dodajemy łyżeczkę utłuczonych ziarenek kolendry, łyżeczkę ostrej papryki, pieprz i sól (wg upodobania). Napełniamy farszem paprykę (ja upycham łyżką aby dokładnie rozprowadzić(...)Nadziane już papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką bulionu drobiowego, po bokach układamy pokrojone w grubą kostkę sparzone pomidory. Całość posypujemy posiekanym koperkiem, pietruszką i posypujemy łyżką cukru. Zapiekamy w 200 stopniach ok 1 godziny, do miękkości papryk. Podajemy z jogurtem. Pycha

upichcona