zapiekany ryż - 506 przepisów (strona:10/34)

Cukinia zapiekana z grzybami 205

zielonej.  Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami.  Cukinia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 2 średnie okrągłe zielone cukinie

Kulinarne przygody Gatity
Faszerowane cukinie 140

obrane ze skórki), suszone, cukinię (która nam pozostała z wydrążenie) oraz przyprawy:  majeranek, tymianek, bazylia, pieprz i sól. całość mieszamy z ryżem. Cukinie od wewnątrz pieprzymy, solimy i nadziewamy przygotowanym farszem.  Tak przygotowane cukinie zapiekamy w 180 st przez ok 30 min.    Cukinia najlepiej smakuje podawana na ciepło

Łycha smaków
Kotlet z piersi kurczaka z pieczarkami i serem 674

bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na każdy kotlet nakładamy pieczarki i cebulę, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. U mnie dodatkiem był ryż, ale do takiego kotleta będą też pasowały inne dodatki. Rozliczenie: pierś z kurczaka- 6zł cebula- 0,30zł ser żółty- 1zł  przyprawy- 1zł

Czerwona Porzeczka
Flądra w sezamie 123

mące, a następnie w jajku i bułce z sezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju aż nabierze złoto-brązowego koloru. Można również posmarować olejem i zapiekać w piekarniku przez 20-25 minut w 180 ° C Podawać z brązowym ryżem i gotowanymi warzywami. Smacznego

Pełny talerz
737. Sütlaç...a co to takiego? 160

cukier i gotujemy, aż ryż będzie kremowy, ew. dolewając więcej płynu. Ok. 1/4-1/3 części ryżu odkładamy, trochę studzimy i mieszamy z żółtkiem. Większą część ryżu przekładamy do naczynka, przykrywamy ją ryżem z żółtkiem, posypujemy cukrem, cynamonem, układamy figi i pistacje, polewamy miodem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok.15min

More food, love and dreams
Legumina z ryżu z jabłkami 194

plastry. Skropić cytryną. Żółtka utrzeć z cukrem, ziarenkami wanilii i wymieszać z ryżem. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ryżem. Na dno wysmarowanych masłem naczyń żaroodpornych nałożyć warstwę ryżu, plastry jabłek, przykryć ryżem i na wierzchu ułożyć plastry jabłek. Skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem. Zapiekać przez 20 minut w temp.200 stopni

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka ryżowa z udkami kurczaka 265

gorącą zalewą. Jeżeli nie daliście rady wlać od razu całej zalewy to można ją dolać do dania podczas pieczenia. Zapiekać bez przykrycia około 60-70 minut w  180ºC  (tj. piec tak długo, aż mięso się zarumieni, a ryż wchłonie zalewę

Ugotować
Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 121

winnego1 puszka krojonych pomidorówmąka kukurydziana do zagęszczenia sosudo podaniaśmietana 18%skórka z połowy cytrynynatka pietruszkiugotowany ryżSposób przygotowania:Na początek uwaga, że smażyć można w tym samym garnku, w którym zapiekamy danie w piekarniku.Do garnka, w którym będziemy piec mięso w całości wlać krojone pomidory. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cały kawał mięsa do zrumienia z obu strony przez(...)można zagęścić rozrabiając w szklance sosu łyżkę mąki kukurydzianej i tak rozrobioną miksturę mieszając z całością dania. Następnie pieczemy wszystko kolejne 15 minut. Przez ten czas możemy ugotować ryż i przygotować do podania śmietanę, do której dosypujemy skórkę z cytryny, pokrojoną natkę pietruszki i pieprz. Śmietana z cytryną świetnie komponuje się z tym daniem.Gotowe mięso rozrywamy widelcem na mniejsze

W kuchni wieczorem
Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue 141

pleśnią. Muszę przyznać, że to trio prezentuje się i smakuje świetnie, zdecydowanie powtórzę jeszcze nieraz! Dzięki obecności sera, mięso jest niezwykle soczyste i wprost rozpływa się w ustach. Dodatkowo, zapiekane w sosie śmietankowo - pieczarkowym, który delikatnie dopełnia smaki, jest wyjątkowo smakowite! :)   Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue Składniki: 2 filety z kurczaka świeży jarmuż (dwie garści(...)łyżce curry i kurkumy.  Następnie wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego - najlepiej tak, aby całe mięso było zanurzone w sosie i zapiekamy w temp. 175 st. przez około 30-40 minut.  Danie najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą, ale równie dobrze możecie je podać z ziemniakami.  Gotowe rolady odwijamy ze sznurków i kroimy na dość grube plastry

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Francuska przekąska z bakłażanem 152

Boczek kroimy w kostkę ,podsmażamy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy do zeszklenia. Do całości dodajemy ugotowany ryż ,jako ,posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z porem 151

Solimy i posypujemy pieprzem do smaku. Mięso smarujemy majonezem i posypujemy startym serem (jeśli lubisz możesz jeszcze oprószyć ziołami prowansalskimi i chili) Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Doskonale smakuje z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego

Kuchnia po mojemu
173. Kabaczki nadziewane 158

lekko podsmażamy i przyprawiamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, dodajemy mięso i przecier pomidorowy, na samym końcu ryż. Masę mieszamy i przyprawiamy. Krążki kabaczka układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy farsz i zapiekamy 30 minut w 160 stopniach. Na 5 minut przed końcem posypujemy serem

Jadło i czytadło
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 145

Zapiekana cukinia to dość popularne danie. Każdy ma swoje sposoby i połączenia smakowe. Ja niemal za każdym razem staram się urozmaicać składniki nadzienia. Czasem jest to surowe mielone, bardzo klasycznie przyprawione, a czasem jest to mięso przygotowane podobnie jak do sosu bolońskiego. Często jest to farsz jarski, bez grama mięsa i też jest(...)wkładać masę mięsną również dociskając. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą i ustawiać w nim nadziane mięsem i serem kawałki cukinii. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około pół godziny.Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. Jako dodatek proponuję ziołowy sos na bazie jogurtu lub pikantny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bakłażan faszerowany kurczakiem 169

kostkę miąższ naszego bakłażana. Smażyć jeszcze przez około 5 min po czym całośc zalać przecierem pomidorowym. Na koniec dodać ugotowany ryż, zioła prowansalskie, ewentualnie doprawić do smaku.  Połówki bakłażana nafaszerować, ułożyć na blaszce i zapiekać w temeraturze 180 stopni przez około 50 min (czas zapiekania może się wydłużyć, bakłażan musi być całkowicie miękki). W połowie pieczenia na każdej

Zgrabne Gotowanie
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 211

Polecam Wam przygotować bardzo smaczne danie. Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem zapiekane w sosie. Klopsiki są pikantne, gdyż są przygotowane z dodatkiem sosu pomidorowego chilli, a do sosu dodany został jeszcze pieprz cayenne i gałka muszkatałowa. Klopsiki przygotowujemy bardzo często, a klopsiki z sosem to jedno z ulubionych dań mojego syna. Tym razem klopsiki zostały podane(...)danie jest szybkie w przygotowaniu, jedynie trochę czasu zajmuje uformowanie klopsików, a potem danie w zasadzie robi się samo, tzn. zapieka Przepisów na klopsiki jest sporo na blogu. Klopsiki można przygotować w wersji light na parze z dodatkiem ryżu i pietruszki. Polecam też Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym , czy klopsiki w pikantnym sosie . Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię