zapiekanki z ziemniakami - 2163 przepisów (strona:79/145)

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 187

masłem i obłożyć połową pokrojonych i obranych ziemniaków. Na wierzch położyć przysmażone grzyby z cebulą, pokrojone w plastry jajka i przykryć drugą połową ziemniaków. Śmietanę dokładnie wymieszać z mlekiem , mąką i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Podsumowanie akcji 164

Patate all'irlandese    autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela       Zapiekanka ziemniaczana      autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie       Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność"      autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie       Indyjska Potrawka

Kulinarne przemyslenia
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 213

Knedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso(...)liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Składniki knedle: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, mąka ziemniaczana, ½ szkl. mąki pszennej sól. Składniki farsz: 500 g ugotowanego, posiekanego mięsa ze schabu 1 duża cebula sól pieprz majeranek posiekany szczypiorek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab zapiekany z warzywami w sosie śmietanowo-musztardowym 303

Jeśli macie w lodówce plastry schabu, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam przepis na tę zapiekankę. Jest pyszna i będzie stanowić miłe urozmaicenie codziennych obiadów. Składniki: 4 plastry schabu cebula 200 g pieczarek 6-7 średnich ziemniaków 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% jajko musztarda (łagodna) sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso obficie nacieramy przyprawami

e-PrzepisyKulinarne
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ziemniaków, cukinii i pomidorów 418

dzień. Najlepsze w niej jest jednak to, że robi się nią bardzo szybko – wystarczy pokroić warzywa, ładnie je ułożyć i wstawić do piekarnika. Zapiekanka może być także dobrym dodatkiem do dania mięsnego zamiast klasycznych ziemniaków z wody. Spróbujcie : ) Wykonanie Obierz, umyj i pokrój w plastry szerokości 7 mm ziemniaki. Wrzuć je do posolonej, gotującej się wody na 5 minut

Eat me! Fit me!
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 165

Zapiekanka to dobry pomysł zarówno na kolację,jak na obiad. Młode ziemniaczki z dodatkiem polędwiczek z kurczaka-pyszne danie,polecam. SKŁADNIKI: 0,8kg. ziemniaków około 0,40dag. polędwiczek z kurczaka 15 dag. wędzonego,parzonego boczku 2 cebule 15 dag. sera żółtego sól,pieprz, przyprawa grillowa,przyprawa do ziemniaków, zioła wg. uznania MARYNATA: sól,pieprz,łyżka pikantnego ketchupu, 2 łyżki oleju(...)zrumienienia, ziemniaki ugotować na półtwardo, ugotowane ułożyć na dnie posmarowanego masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawą do ziemniaków, posmarować olejem po smażeniu mięsa, cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, przesmażyć do zeszklenia cebuli, ułożyć na ziemniakach, następnie wyłożyć usmażone mięso, jajka, jogurt i przyprawy dokładnie wymieszać, sosem zalać zapiekankę i posypać startym na dużych oczkach serem, zapiekankę włożyć

Kuchnia Beaty
Wiosenna zapiekanka ziemniaczana 174

Wraz z rozpoczęciem wiosny coraz częściej w daniach pojawiają się zielone akcenty. Oto pyszna propozycja na zapiekankę ziemniaczaną z nutką bazylii i zielonej pietruszki. Składniki: 1 kg ziemniaków 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 5 łyżek startego żółtego sera 2 ząbki czosnku ½ pęczka świeżej bazylii sól i pieprz do smaku natka pietruszki do posypki tłuszcz do formy Wykonanie: Ziemniaki obrać(...)Jogurt zmiksować z posiekaną bazylią, zmiażdżonym czosnkiem i solą do smaku. Ziemniaki odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, zalać przygotowanym sosem, posypać pieprzem, posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 25 minut. Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki. Inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane--> tutaj

Tradycyjna Kuchnia
Nie marnuję – ziemniaki 183

marchewki, chipsów z obierek ziemniaka i innych nowości kulinarnych, których większość z nas uznaje za niejadalne. I nie mówię, że tego typu dania są złe. Fajnie, że pokazuje się jak kreatywnie wykorzystywać tzw. odpady. Ja jednak uważam, że na początek trzeba nauczyć się (i innych), jak nie marnować ,,podstawowych produktów”. I tak zaczynam od ziemniaków, tych już ugotowanych(...)ziemniaki Burgery ziemniaczano – marchewkowe Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Kotlety ziemniaczane z kaszą Knedle ziemniaczane ze śliwkami Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką Tortilla de patatas Gnocchi Czekam teraz na Wasze pomysły na niemarnowanie ziemniaków Buziaki, Angelika     Artykuł Nie marnuję – ziemniaki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, boczkiem i sosem serowym 235

kubkiem kefiru. Jednak aby urozmaicić nasze menu i wykorzystać produkty z zakamarków lodówki, skomponowałam zapiekankę. I szczerze przyznam, że to jedna z lepszych zapiekanek, które udało mi się przygotować. Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków duża gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 młodej cukinii 100 g chudego wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach 150 g miękkiego żółtego sera (Gouda, Złoty Mazur, Edamski(...)mizerii w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, boczek, posiekany czosnek, umyte pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę. Posypać ziołami do pizzy. Na wierzch zetrzeć połowę sera, zalać sosem i zetrzeć drugą połowę sera. Zapiekać w 190 o C aż warzywa zmiękną, a wierzch zapiekanki przyrumieni się

Czerwień i błękit
Zapiekanka z warzywami i kurczakiem 1156

mozzarellę trzemy na tarce na grubych oczkach, wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki - w paseczki. 6. W ten sposób układamy składniki w zapiekankę na dnie naczynia i jego ścianki smarujemy masą jogurtowo-jajeczną. Układamy plasterki ziemniaków, część marchewki, suszone pomidory, kurczaka, marchew, kalafiora, ser. Na całość wylewamy masę jogurtowo-jajeczną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez

Perfect home life
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 173

kolację. Składniki: około 1 kg ziemniaków 300-400 g kiełbasy 200 g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 cebule 300 ml śmietany 18% 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa ewentualnie szczypiorek olej Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości około pół centymetra. Na osoloną gotującą wodę wrzucić pokrojone ziemniaki gotować 5-7 minut. Ugotowane ziemniaki odsączyć z wody. Cebulę(...)zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków, następnie 1/2 kiełbasy. Ponownie 1/3 ziemniaków i resztę kiełbasy, a na wierzchu resztę ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać w temp. 170 stopni przez około 30 minut. Ja posypałam wierzch pokrojonym szczypiorkiem

talerz przyjemności
zapiekanka z młodych ziemniaków ze szpinakiem czosnkowym... 142

skórką do dołu, wyłożyć na ziemniaki szpinak jajka rózgą lub blenderem dobrze roztrzepać z pieprzem i solą ziołową, dodać gęstą śmietanę 18%, wymieszać wylać masę na szpinak, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, kroić porcje lekko przestudzonej zapiekanki - zapiekanka jest aromatyczna, sycąca, smaczna.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka pasterska z soczewicą i bryndzą (wegetariańska) 106

Kolejna super rozgrzewająca wersja wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej. Pyszna soczewica z pomidorami i dodatkiem ajwaru, zapieczona pod puszystą pierzynką z ziemniaków i bryndzy. Dla mnie to hit na jesień i zimę :) puree: 1 kg ziemniaków 80-100 g bryndzy pora szczypta soli spora szczypta pieprzu nadzienie: puszka soczewicy gotowanej na parze mała puszka kukurydzy mała cebula łyżka oleju 3 łyżki łagodnego(...)minut po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z bryndzą i doprawiamy do smaku. Przekladamy je na nadzienie. Zapiekamy około 30 minut w 200 stopniach. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka pasterska z soczewicą i bryndzą (wegetariańska) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 152

Kilka ciekawie komponujących się składników, aromatyczne mięso i lekki sos wystarczą, aby skomponować idealną zapiekankę, dobrą na każdą okazję! Możemy użyć rozmaitych warzyw, dodać do nich makaron, ryż, ziemniaki, czy kaszę i zapiec pod smakowitym sosem - dzięki temu całość będzie wilgotna, intensywna w smaku i niezwykle apetyczna! Nic prostszego ;) Do dzieła! Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 1995

zapewniam, że jest naprawdę pyszna! Sycące danie, które zadowoli wszystkich mężczyzn. Mój Mąż był nią zachwycony, co jest dla mnie największym komplementem, bo "wychowałam" sobie prawdziwego krytyka kulinarnego :)Taka zapiekanka idealnie nadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Smacznego!Składniki:8 ziemniaków250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)250 g mrożonych warzyw (brokuły(...)smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut

Pasja Smaku