Życzenia na nadchodzący rok 2015 i podsumowanie roku 2014 230wyświetleń) MIEJSCE II NAPÓJ OCZYSZCZAJĄCY Z OGÓRKÓW (4923 wyświetlenia) MIEJSCE III SERNIK OREO (3450 wyświetleń) MIEJSCE IV DOMOWE KRÓWKI (1937 wyświetleń) MIEJSCE V KAJZERKI (1769 wyświetleń) MIEJSCE VI ZAPIEKANKA "KRAKOWSKA" (1350 wyświetleń) MIEJSCE VII SCHAB DUSZONY W ŚMIETANIE (1220 wyświetleń) MIEJSCE VIII MLECZNE BATONIKI W CZEKOLADZIE (1002 wyświetlenia) MIEJSCE IX CYNAMONOWE KRUCHE CIASTECZKA (980 wyświetleń) MIEJSCE X POPĘKANE CIASTECZKA
My Culinary Art
Zupa z czerwonej soczewicy 201tylko, że jej nasiona mają niski indeks glikemiczny. Są więc sprzymierzeńcem każdej diety, także cukrzycowej. Jest wiele potraw, które można z niej przygotować: pierogi z soczewicą, pasztety, kotlety, purre, zapiekanki, no i oczywiście zupa z czerwonej soczewicy. Zaletą tego gatunku jest to, że nie wymaga długiego gotowania (15 minut, czyli tyle co gotują się ziemniaki). Jeżeli ktoś lubi – może
mojewypiekiinietylko
Sylwestrowe propozycje 7232Tutaj znajdziesz przepis na tapas Tapas III Łosoś z serem Wrapowe ślimaczki Sałatka ziemniaczana Kurczaczki goujons Serowe twistery Kiełbaski twist Zapiekanki Sałatka krabowa z sosem koperkowym Polecam i życzę smacznego
Smaki Edyty
Mięso 223kefty Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane Tażin z klopsikami i jajkiem Tortilla z chorizo i fasolą Greckie klopsiki keftedakia Chorizo z papryką i cebulą Jesienny tażin wołowy Cukinie faszerowane kiełbasą Wiejska zapiekanka po grecku
Chilli Czosnek i Oliwa
Potrawy wegetariańskie 270kalafiorem Farrotto z grzybami Sałatka z pszenicy farro Ślimaki z dynią i szpinakiem Htipiti Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka zapiekanka Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z arbuzem i fetą Roladki z cukinii Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta
Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips. Degustacja food is Great Britain 236zadano mi to pytanie długo się zastanawiałam... Pomyślałam o rybie z frytkami podanej w gazetowym rożku bo widziałam to na jakimś filmie. Przyszły mi na myśl także wytrawne zapiekanki z mięsem tzw. pie i torty w stylu angielskim, ale chyba nic więcej. Ale jak się okazało kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips ... Zobacz do jakich potraw wykorzystałam brytyjski
Smaczna Pyza
Warzywa pod brokulowym beszamelem i migdalowa kruszonka 239wzbogaciła mój kulinarny stosik jest "Gotuj sprytnie jak Jamie". O samej książce napiszę już niebawem. Dzisiaj zapraszam na pierwsze z wielu dań jakie postanowiłam ugotować w oparciu o nią. Zapiekanka ta wymaga sporo wysiłku ale swoja strukturą i smakiem przewyższa inne warzywne jakie jadłam do tej pory. Wspaniale komponuje się sos beszamelowy z czosnkiem
Dzieje kuchennej Wiewióry
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 196długoletniej niewoli tureckiej. Jeśli chodzi o bułgarską kuchnię to stosują spore ilości czosnku i ostrej papryki. Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski
Bon Appetit Małgorzaty
Pieczone buraki 202Pieczone buraki mają lepszy smak niż te gotowane w mundurkach. Choć ich pieczenie zajmuje grubo ponad godzinę. Dlatego namawiam, żeby upiec sobie kilka buraczków przy okazji pieczenia mięs, zapiekanek czy ciast. Nie będziecie żałować. Upieczone buraczki świetnie smakują w sałatkach czy surówkach. Składniki: buraki - ilość dowolna, ważne, aby były mniej więcej tej samej wielkości Wykonanie: 1. Buraki płuczemy i osuszamy
Kuchnia domowa Ani
Surówka ze świeżego szpinaku z pomidorem 353Taka sałatka wylądowała u nas jako dodatek do zapiekanki z kurczaka. Składniki: 250 g świeżego szpinaku typu baby 4 pomidory pęczek zielonej cebulki przyprawa do sałatek 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki octu winnego z białego wina Sposób przygotowania: 1. Szpinak, pomidory i szczypiorek myjemy. 2. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, a zieloną cebulkę siekamy. 3. Wszystko mieszamy, dodajemy olej
Kuchnia domowa Ani
Mrożone duszone maślaki 165grzyby przekładamy do woreczków lub pojemników, opisujemy (np. jaki grzyb i data) i mrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką i śmietaną. Smacznego!!! Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego
Kuchnia domowa Ani
Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18418łososiem, pomidorami i papryką Tortilla z łososiem i rukolą Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Przekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką. Tortilla z tuńczykiem i warzywami Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami SAŁATKI NA IMPREZĘ: Sałatka Gyros ognista Sałatka
Kulinarne Przeboje
Sos beszamelowy - podstawowy 265żaden wielki przepis. Ale podaję, bo sama, ilekroć chcę zrobić, sprawdzam proporcje - jakoś zawsze z głowy ulecą. Sos beszamelowy jest często używany do wszelkiego rodzaju zapiekanek czy zapiekanych warzyw. Na jego bazie możemy przyrządzić inne sosy , np serowy czy chrzanowy składniki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki (500 ml) mleka sól biały pieprz gałka muszkatołowa
Stare Gary
Zapiekanka makaronowa czyli Lasagne ze szpinakiem i ricottą 217Kolejna warstwa: płat makaronu, szpinak, pomidory, sos beszamelowy. Ostatnia warstwa to płat makaronu, beszamel. Wyszło mi z tej porcji 6 warstw makaronu, z dosyć cienkimi warstwami szpinakowo - pomidorowymi. Wierzch zapiekanki polewamy resztą beszamelu, posypujemy parmezanem, rozkładamy równomiernie kostki masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 45 - 50 minut. Smacznego
Stare Gary
Tarta bułka z ziołami 234Dodać pietruszkę i czosnek, siekać do połączenia się składników. Można używać jako posypki do sałat - wtedy należy mieszankę przed dodaniem do sałaty obsmażyć na oliwie, można posypywać wszelkie zapiekanki , czy używać jako panierki. Smacznego
Stare Gary