Aromatyczna, rozgrzewająca zapiekanka na bazie dzikiego ryżu, delikatnego kurczaka, niezwykle pachnącej tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo i bukietu rozmaitych warzyw w każdej postaci to świetna propozycja pełnowartościowego, pysznego i sycącego dania. Składniki: 300 fileta z kurczaka 100g kiełbasy chorizo w plastrach 100g dzikiego ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka konserwowej kukurydzy 100g czerwonej papryki 100g zielonej papryki 150g mini kulek
Szalona Kuchnia Ewelinybidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo prosta i smaczna zapiekanka, do której przygotowania użyłam kaszy jęczmiennej perłowej Młyny Stoisław . Idealnie wpasowała się pomiędzy mięsem a warzywami :) Moja rodzina zajadała z apetytem, może i Wam zasmakuje. Polecam Składniki: 3x100g kaszy w woreczkach jęczmienna perłowa Młyny Stoisław 500g mięsa mielonego
W garach u GosiPogoda dzisiaj stanowczo nie dopisuje… Pada cały dzień. Miałam mieć chwilę dla siebie i odpocząć, ale chyba nie jest mi pisane… Żeby choć trochę
kuchniabellissima.wordpress.comCottage pie to prawdziwy brytyjski klasyk. Północnoeuropejska odpowiedź na śródziemnomorską musakę. Godna odpowiedź! Ta wiejska zapiekanka składa się z dwóch warstw o kontrastowym charakterze - mocnej, zdecydowanej w smaku mielonej wołowiny z warzywami oraz delikatnego, aksamitnego puree ziemniaczanego. Smakuje świetnie, syci i nie jest zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Dała mi równie dużo przyjemności w gotowaniu jak i w jedzeniu. Myślę
zadanie-gotowaniewarzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego tworząc warstwy: makaron-ser-makaron-ser-makaron-ser. Wierzch zapiekanki posypujemy oregano. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, aż ser się zrumieni
My simple kitchenSzparagi to bardzo fajne warzywa, które można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na sałatkę ze szparagami, pieczonym burakiem i serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :) Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki
Kolizje Smakówzapiekanka bardzo często gości na moim stole, przede wszystkim ze względu na uniwersalność. Połączenie ryżu z warzywami zapieczonymi pod warstewką sera może być zarówno pełnowartościowym obiadem, energetycznym podwieczorkiem czy też pomysłową kolacją
Milion SmakówZima jest czasem, gdy w mojej kuchni królują zapiekanki. Dzisiejsza jest szczególnie zimowa, bo z pierzynką ;) A pod nią ukrywa się aromatyczna dziczyzna z warzywami. Gwarantuję, że będzie pysznie. Jeżeli jednak nie lubicie dziczyzny, możecie zamienić ją na wołowinę lub wieprzowinę (wtedy czas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia
Pełny talerzbakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam tylko dodając część sosu do ugotowanego al dente makaronu z dodatkiem mozzareli. Jak lubicie bakłażana to na pewno
UgotujmyTo.plrukolą Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami Zawijana tortilla z sałatą, twarożkiem i papryką Szaszłyki z łososiem i ananasem Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie Przekąski na imprezę. Rożki tortilli z szynką. Tortilla z tuńczykiem i warzywami Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami SAŁATKI NA IMPREZĘ: Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z serem feta, kiełkami
Kulinarne Przebojeczęści ze świadomości, w jaki sposób zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić
Codzienna kuchnia niecodziennanowych smaków nie jest stracony i trzeba to robić jak najwcześniej, bo smak kształtuję się do ok. 10. roku życia. Jeśli do tego czasu Jaś nie nauczy się lubić warzyw, to Jan ich nie będzie lubił. Do 20. roku życia gromadzimy w organizmie zapasy, które będą nam służyć przez całe życie. Jeśli w diecie dziecka będzie brakować wapnia, dorosły będzie(...)książki jest jednak to, że samemu ma się ochotę je zrobić tylko dla siebie. Dobrze wygląda szafranowy ryż z marchewką, zapiekanki i słodkie ziemniaki po meksykańsku czy kuskus z awokado. Na pewno przyda mi się też kalendarz sezonowy sadzenia warzyw w ogródku, bo zwykle biorę się za ten temat w lipcu, kiedy jest zbyt późno na sadzenie. Uwaga konkurs: Jeśli
Ugotowane pozamiatanegryczaną, cukinią, marchewką i cebulką. Danie świetne do odgrzewania. Można powiedzieć, że robi się samo. Jeżeli jesteście zwolennikami dań, które można przygotować z użyciem tylko 1 naczynia - to ta zapiekanka przypadnie Wam do gustu. W taki sam sposób można zapiec surowy ryż jak i ziemniaki . Składniki na porcję dla 4 osób*: 4 duże udka z kurczaka 3/4 szklanki(...)plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchą kaszę, następnie dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne
UgotowaćKilka dni minęło odkąd zrobiłem tą zapiekankę :) Czas nie pozwolił mi wcześniej dodać przepisu :) Po kilku dniach słonecznych znów było zimno, deszczowo i ponuro, a w takie dni ciężko mam się zabrać za cokolwiek :) Też tak macie ? :) Danie bardzo proste, kilka warzyw wrzucone do parowaru, posypane serem :) Ale bardzo ładnie się prezentuję i bardzo dobre wyszło :) Składniki : 2 ziemniaki
Parowar Facetałyżki mąki pszennej 200 g startego sera 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią - przepis: Cukinię, cebulę i marchewkę kroimy w średnią kostkę. Czosnek miażdżymy. Wszystkie pokrojone warzywa szklimy na niedużej ilości oleju przez ok. 5 min. Po tym dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 min, aż mięso(...)zrumieni się. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos pomidorowy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min do odparowania wody. Póki mięso i warzywa się duszą gotujemy makaron. Do 4 litrów wrzącej wody dodajemy makaron, łyżkę soli i gotuje przez ok. 5 min do średniej miękkości. Następnie makaron odcedzamy i przemywamy zimną wodą. Kiedy
Kuchnia ŁukaszaProsty sos pomidorowy... Kremowy, odpowiednio gęsty, maślany. Na bazie koncentratu pomidorowego. Zagęszczony mąką pszenną i ziemniaczaną. Szybki i łatwy do wykonania. Niezastąpiony do gołąbków, pulpetów czy zapiekanek. Po prostu pyszny! Domowy! Składniki: 2 szklanki wody; 1 kostka bulionowa (u mnie rosół z kury Knorr); 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 2 łyżeczki mąki pszennej; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; 1 łyżka masła. Sposób(...)bazylią. Kostkę bulionową można zastąpić 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej np. vegety, ale wówczas w sosie mogą być widoczne kawałeczki suszonych warzyw (tak jak u mnie). Szklanka = 250 ml. Sos idealnie nadaje się do gołąbków, pulpetów, klopsików czy do zapiekanek. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaSkładniki: 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2
Moja smaczna kuchniamnie najważniejsze. A moja kuchnia w kolorach jesieni dziś wygląda tak: #myAmbition Składniki podstawowe: 450 g brukselki Ok.1 litra wody ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 400 g makaronu z warzywami 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Zagotować 1 litr wody z solą i cukrem. Uwaga!!! Aby pozbyć się goryczki brukselki do jej gotowania można dolać trochę mleka. Wrzucić brukselkę(...)posypać przyprawami. Po 5 minutach smażenia dodać cebulę. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok.1 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Składniki na sos potrzebny do zalania zapiekanki: 2 jajka 600 ml mleka 3 łyżeczki koncentratu 2 łyżki majonezu 6 łyżek mąki luksusowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu mielonego
Przepisy BabciPyszne takie danie wszystko w jednym- mięso, ziemniaki i warzywa. Lubię takie kombinacje. To jest duża porcja wystarczy na 4-5 osób. Jak robię takie danie to zawsze biorę do pracy na lunch. Tylko muszę podgrzać w mikrofali i gotowe ciepłe danie. Mięso pokroić w cienkie plastry, doprawić solą, czarnym pieprzem, mieszanką ziół, ziołami prowansalskimi. Obtoczyć w mące. Mąkę która(...)posypania na górze.Wymieszać i zdjąć z ognia. Wylać do naczynia żaroodpornego. Nagrzać piekarnik do 180 c i piec pod przykryciem 45 minut. Ziemniaki – w tym czasie jak zapiekanka jest w piekarniku przygotować ziemniaki. Obrać i pociąć w cienkie plastry. Ugotować w osolonej wodzie, ale nie do miękkości. Tylko mają lekko się podgotować. Od zagotowania się wody około
Kuchnia Pokoleńpodgotowany ryż i mieszamy całość. Próbujemy i ewent. jeszcze doprawiamy do smaku. 5. Najpierw wykładamy połowę ryżu z warzywami i posypujemy częścią tartej mozzarelli, a następnie resztę ryżu. Pieczemy w 180 stop przez około 25-30 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy zapiekankę resztą mozzarelli. Ja jeszcze starłam dupkę rolady ustrzyckiej
Gotowanie...to proste !Dietl w Krakowie , dynia należy do moich ulubionych warzyw, zaraz po cukinii, dlatego też chętnie łączę oba warzywa, zawsze powstają dania godne prezentacji na blogu! To moje trzecie danie z dynią w roli głównej, dwa pozostałe to: Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Składniki: 1/2 małej dyni hokkaido 1 cukinia(...)oczyszczoną dynię razem z cukinią kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodajemy oregano, paprykę słodką w proszku oraz sól. Mieszamy. Warzywa wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Gotowe wyciągamy z piekarnika i układamy na kromkach czerstwego chleba, na samym wierzchu ser. Wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty
Moja smaczna kuchniaCoś dobrego wykombinowałam i to na parze można powiedzieć.Przygotowałam warzywa czyli to co znalazłam w lodówce. Składniki: ziemniaki pokrojone w plastry 4-6 szt cukinia
Różowa kuchniaUwielbiam zapiekanki. Można je łatwo podgrzać, dzięki nim można zrobić porządek w lodówce… Po prostu same korzyści. Ten makaron jest o tyle czasochłonny, że trzeba
zabawa smakiemróżne nazwy nosi to popularne warzywo w naszym kraju, ale jedno się nie zmienia. Jak dotąd ziemniak nie został zdetronizowany przez żadne kasze, makarony czy ryż
Kulinarny karnet Christophera