Pieczarki w muszelkach , przepis wzorowany na przepisie z Uniwerslanej Książki Kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej, z 1910 roku. 250 g makaronu dużych muszelek, 250 g cebuli, 500
królestwo garówweekend postanowiłam przygotować zapiekankę - jeden z moich smaków dzieciństwa, którą często przygotowywałyśmy w domu z moją siostrą. Zapiekanka jest łatwa i stosunkowa szybka w przygotowaniu. Farsz można przygotować jakiś czas wcześniej, a wstawić do zapieczenia tuż przed podawanie, Ponadto jest tania, zawiera jedynie kilka podstawowych produktów, jest bardzo smaczna i sycąca. Myślę, że polubią ja np. studenci, lub inne(...)pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej widelcem. Przesmażoną kiełbasę i pieczarki wymieszać z makaronem, zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem, poprószyć słodką papryką i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. A teraz niespodzianka Przygotowanie tej zapiekanki możecie obejrzeć na YouTube . Jest to mój filmikowy debiut, nad wieloma
Codzienne GotowanieSkładniki: 250g makaronu ( mogą to być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp), 250g pieczarek, 500ml gęstego soku pomidorowego, 500g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), puszka 400g czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g), 80g sera żółtego ( jeżeli wolisz zapiekanki gdzie ser się ciągnie, to zdecydowanie należy dać jego więcej, nawet dwa razy tyle), sól, pieprz, bazylia, olej
W kuchni u MonikiSKŁADNIKI 320 g spaghetti 300 g pieczarek 200 g różyczek brokułów 100 g szynki 100 g sera emmentaler 50 g parmezanu 50 g masła 50 g m ą ki pszennej 250 ml śmietany 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku tymianek sol, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 320 g di spaghetti 300 g di funghi champignon(...)funghi e fate rosolare per circa 10 minuti. Insaporite con sale e pepe. Ugotowany makaron łączymy z sosem, z brokułami, z pieczarkami i szynk ą . Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy żaroodpornej. Wierzch zapiekanki oprószamy startym parmezanem. Zapiekankę pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** Scolate la pasta e conditela
La grande e la piccola cuocaSkładniki: ok. 3/4 kg ziemniaków 20 dkg pieczarek 1/2 papryki 10 dkg sera żółtego 1-2 laski kiełbasy 3 jajka sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować … Czytaj dalej Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
czarrna od kuchniTani i wydajny obiad Składniki ok. 1 kg ziemniaków 2 laski kiełbasy 30 dkg pieczarek 2 cebule 20 dkg sera żółtego 3 pomidory sól, pieprz słodka papryka Sposób przygotowania … Czytaj dalej Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
czarrna od kuchniróżnych sposobów. Sprawdzi się w sałatkach, przetworach, czy deserach. Tym razem zdradzamy przepis na pyszną zapiekankę obiadową z jej udziałem. Zapiekanka makaronowa z cukinią jest bardzo smaczna i sycąca. Nikt nie będzie chodził głodny po zjedzeniu porcji takiego dania. Zapraszam do wypróbowania przepisu! ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINII PRZEPIS Czas przygotowania: 30 minut | Czas pieczenia: 30 minut | Liczba porcji: 4 Składniki(...)odrobinie masła. Pieczarki pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i dusić do momentu, aż odparują wodę. Pod koniec całość doprawić solą oraz pieprzem. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron, następnie podsmażonego kurczaka i pieczarki. Na koniec poukładać plastry cukinii. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Polać wierzch zapiekanki i wyrównać. Całość
Przepiski.plcebulą, papryką i pieczarkami. Banalnie proste, a jakie smaczne! Składniki na białą kiełbasę z piekarnika: 800 g białej kiełbasy parzonej (6-7 sztuk) 250 g pieczarek 2 średniej wielkości cebule papryka czerwona 2 łyżki sosu sojowego ciemnego czosnek suszony, majeranek, sól, pieprz 3 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy(...)pieczarkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich układamy płytko ponacinane kiełbasy. Posypujemy je przyprawami. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około pół godziny z termoobiegiem (aż kiełbasa się zarumieni). Biała kiełbasa z piekarnika – przepis na kiełbasę z pieczarkami i papryką Zobacz inne pomysły na białą kiełbasę: Biała kiełbasa w piwie i musztardzie Zapiekanka ziemniaczana
e-PrzepisyKulinarnekiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym , a dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis na białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej. Do kapusty dodałam podsmażone z cebulą pieczarki, a całość doprawiłam zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem, a wierzch zapiekanki posypałam majerankiem. Taka biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej jest aromatyczna, a wszystkie smaki bardzo fajnie się łączą ze sobą. Można ją podawać(...)jego dodatkowym plusem i zachęca do zrobienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej: 500 g kiszonej kapusty 4 porcje białej surowej kiełbasy 150 g pieczarek 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego szczypta kminku (można pominąć) sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego
Danka Pichcibułki: 2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy Sos na spód zapiekanek: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz, szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % Warstwa z pieczarkami: pieczarki 250 g 1/2 główki cebuli 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: ser żółty tarty(...)się napuszyły lekko. Następnie smarujemy sosem i (możemy na spód wyłożyć trochę sera, ale nie musimy ! ) wykładamy pieczarki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200-190 stopniach przez 20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny) Zapiekanki podaje z sosem czosnkowym i/lub ketchupem. Smacznego
Gotowanie...to proste !Wymarzyła mi się zapiekanka z makaronem. Dumałam, dumałam i wydumałam wersję dla alergików – bez sera i śmietany. Zapiekanka wyszła przepyszna. Sos jest kremowy i wyrazisty. Doskonale komponuje się z makaronem. 250 g makaronu (np. rurek, świderków) 3 kiełbasy* 14 pieczarek (niedużych) 2 cebule pół litra mleka owsianego 3 łyżki mąki 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Z kiełbas usuwamy osłonkę(...)cały czas mieszając. Doprawiamy dwoma łyżeczkami gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem do smaku. Makaron mieszamy z uduszoną kiełbaską i pieczarkami oraz sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy bez przykrycia przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wierzch zapiekanki można posypać bułką tartą. *kupując kiełbasę zawsze warto dokładnie sprawdzić skład. Duża część zawiera niestety mleko, lub ma adnotacje
Dieta bez mlekaTakie BOMBERY przygotowałam po raz pierwszy już kilka lat temu. Tak nam one zasmakowały, że przepis zapisałam i raz na jakiś czas z przyjemnością do niego
Smaki Na TalerzuPyszna zapiekanka pod beszamelem. Robiłam ostatnio na kolację, ale sprawdzi się też na obiad. Składniki: 1 brokuł 250 g tortellini (u mnie z serem) 7-8 pieczarek Beszamel: 500 ml mleka 3 pełne łyżki mąki pszennej 50 g masła sól, pieprz gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Tortellini ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. 2. Brokuła podzielić(...)energicznie mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową. 5. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć tortellini, brokuła i pieczarki. Wymieszać. Całość zalać sosem beszamelowym. Piec w 180-190*C przez 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu zapiekanki. Smacznego
Kuchnia domowa Anikształcie dużych rurek. Rurki wypełnia się przeróżnym farszem. Głównie mięsnym. Z takiego makaronu może wyjść bardzo smaczna a'la zapiekanka. Danie jest bardzo syte, pożywne i zasmakuje każdemu. PRZEPIS makaron cannelloni 1 op. mięso mielone 0.5 kg. pieczarki 6-7 szt. cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki olej do smażenia pietruszka świeża siekana 2 łyżki sól 1 łyżka pieprz
Kuchnia Paulettes