zakupiłam dość pokaźnych rozmiarów kalafiora. Połowę zjedliśmy w formie tradycyjnej jako dodatek do pieczonego kurczaka . Trzeba było zagospodarować drugą połowę i pozostałe udko kurczaka. I tak powstał pomysł obiadowy na następny dzień. Postanowiłam przygotować prostą zapiekankę z wykorzystaniem składników pozostałych z poprzedniego obiadu, aby nie marnować jedzenia i nie nudzić się tymi samymi smakami Składniki: 1/2 ugotowanego kalafiora mięso(...)wiórków masła szczypta szafranu Przygotowanie: Ugotowanego kalafiora dzielimy na dość drobne różyczki. Układamy warstwę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na kalafiorze rozkładamy obrane z kości, pieczone mięso kurczaka. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez jakieś 15 minut, tak by mięsko zaczęło się rumienić. W tym samym czasie na patelni podsmażamy szpinak z masłem
Kuchnia po mojemuZupa ta jest moim eksperymentem kulinarnym:) Powstała w wyniku nagłej weny kulinarnej, a przede wszystkim ochoty na zupę z ziemniakami. Jest ona dziecinnie prosta, za to
Kuchnia Pełna PasjiPyszny aromatyczny tradycyjny kurczak;) Od czasu do robię w domu zwykłego kurczaka z ryżem. Posiłek pewny i sprawdzony więc jak nie mam akurat ochoty na twórcze
Kuchnia Pełna PasjiCzas na obiad, a dzisiaj ... smaczny i prosty w przygotowaniu przepis na kurczaka z serem i pieczarkami w cieście francuskim. Dodatek sera francuskiego doda cudownego aromatu zapiekance - Smacznego! Składniki na 3 porcje: opakowania ciasta francuskiego (XL) 1 duża pierś z kurczaka 6 szt. dużych pieczarek kawałek twardego sera francuskiego "zapachowego" ;-) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku - posiekany 2 jajka
Alutka-Gotujealigncenter" width="685"] Nutella z kaszy jaglanej[/caption] Zobacz inne przepisy z kaszą jaglaną: Cukinia Faszerowana Kaszą Jaglaną I Mięsem Kasza Jaglana Z Warzywami I Kurczakiem Najlepszy Pasztet Jaglany Z Pieczarkami (Wegański) Zapiekanka Z Kaszą Jaglaną, Brukselką I Jajkiem (433 Kcal) Sałatka Z Kaszą Jaglaną Artykuł Nutella z kaszy jaglanej – zdrowy krem czekoladowy pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneżeby się ładnie podpiekły i na zewnątrz wytworzyła chrupiąca „skórka”, kryjąca kremowy środek. Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu: Niedziela: Zapiekanka mac and cheese Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce Piątek: Fish and chips
Niedzielny kucharztrzeba wymyślać składników, wystarczy dać to co mamy w lodówce. Zawsze mówimy, że to zapiekanka "na winie", czyli.. to co się nawinie to do zapiekanki. Składniki: makaron kokardki Lubella pierś z kurczaka po jednej papryce: czerwona, żółta i zielona 10 pieczarek 1 cebula mozzarella 1 mały brokuł Sos: 1 mała śmietana 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu przyprawy
My World by Dagmara Rekmnie na fanpage ---> My world by Dagmara Rek Zapraszam również do przeczytania innych postów: 1. Ciasto z karmelem i słonecznikiem. 2. Zapiekanka jednogarnkowa z makaronem i piersiami z kurczaka. 3. Naleśniki/krokiety z warzywami i parówką
My World by Dagmara Rekksiążce by piec go około godziny, nasz był dość spory więc zostawiałyśmy go na 80 minut z czego ostatnie 10 minut na termoobiegu. *My wstawiłyśmy naszego kurczaka do piekarnika postawionego w formie do zapiekanek by skapujący tłuszcz nie przypalał się na dnie
Kolizje Smakówzdobyłam ponad 10 lat temu. Kiedy tylko ją zrobię, zawsze wszystkim smakuje. Ma tylko jeden minus - nie da się jej zrobić dobrego zdjęcia :D jak widać zapiekanka jest wyjątkowo niefotogeniczna ;) Składniki: cały ugotowany kurczak 1,5 - 2 szkl. startego żółtego sera 1 szkl. słodkiej śmietany 18% 0,5 łyżki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka
chwile dla mnieketchup, musztardę, jogurt mieszamy razem. Dodajemy posiekany czosnek i czosnek granulowany. Teraz będziemy układać warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Tutaj mamy dość dużą dowolność;) Ja lubię dużo warstw, więc układam: 1. ryż kładziemy tak aby przykrył dno naczynia, następnie połowa porcji kurczaka, połowa porcji(...)cebuli , zalewamy 4 łyżkami sosu, posypujemy garstką sera 2. ponownie część ryżu, ogórek, papryka, sos i ser 3. ryż, kurczak cebula, sos, ser 4. ponownie ryż i reszta sosu Ser, który nam zostanie, zostawiamy będzie potrzebny do posypania wierzchu zapiekanki. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 15 minut, najlepiej na termoobiegu, wtedy
Czerwona Porzeczkaktoś nie lubi może dodać np. uduszony na masełku por. Ja dodałam kawałek kiełbasy bo akurat miałam w lodówce ale równie dobrze może to być kurczak czy boczek… i to właśnie lubię w zapiekankach… dla każdego coś… smacznego. Oto moja zapiekanka z makaronem. Zapiekanka z makaronem – składniki: 250-300 g makaronu (np. rurki) 250 g kiełbasy
UgotujmyTo.plSwego czasu ten przepis bił rekordy popularności na stronie Galerii Potraw . Jako że jestem ciekawa takich połączeń i zachęcona komentarzami tez go wtedy wypróbowałam. I muszę
Bernika - moj kulinarny pamietnikKurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!robi. Idealna na obiad dla całej rodziny. Z podanych składników wyjdzie około 6 porcji, proporcje można zmniejszyć, ale zapiekanka smakuje również odgrzana w w mikrofalówce. Jeśli chcemy wersję mniej kaloryczną, można zrezygnować z majonezu. Składniki: duża pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa 200 ryżu cebula 200g konserwowych ogórków/pieczarek/papryki czerwona papryka puszka kukurydzy konserwowej 250g żółtego sera 2 łyżki majonezu(...)tarce. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu, ryż smarujemy łyżką majonezu i ketchupu. Na to nakładamy kurczaka z cebulą, paprykę, kukurydzę i pikle. Całość posypujemy solą i pieprzem. Następnie układamy drugą warstwę ryżu, majonez i ketchup. Wszystko posypujemy serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 25 minut w temp 180 C. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką
e-PrzepisyKulinarne