doskonała metoda wstępnego przygotowania dyni, która otwiera drogę do wykorzystania jej w wypiekach, zupach, sosach, zapiekankach, dżemach i innych daniach. Purée z dyni można długo przechowywać w zamrażarce albo zawekowane w słoikach. Do sporządzenia purée nadaje się dowolna odmiana jadalnej dyni (poza dynią makaronową), ja najczęściej używam najpopularniejszej chyba w Polsce pomarańczowej odmiany, zwanej dynią Hokkaido (ang. pumpkin ), choć czasem
PaleoSMAKilli Danuta Amerykańskie rurki orzechowe Małgosia Zapiekane gruszki Aga Pasta z awokado , wędzonego łos osia i koperku Marta Czekoladowe ciasto z cukinią Diana Wegańskie ciastka owsiane Joanna Potrawka z kury i czterech warzyw Monika Makaron z pesto z liści rzodkiewki Małgorzata Wątró bka duszona
Magiczne Życie Martykoniec dodając zioła. W naczyniu żaroodpornym (formie do zapiekanek itp) układamy makaron, paprykę z mięsem, makaron. Zalewamy to sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. posypujemy szczyptą tymianku. Dusimy ok 20 minut. W przypadku naczynia żaroodpornego pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i jeszcze chwilę zapiekamy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniszpinak wg standardowej receptury . Następnie w naczyniu glinianym, wysmarowanym masłem układamy kolejno i na przemian: makaronu trochę, posypujemy mozzarellą, odrobiną żółtego sera i tak dopóki miejsce nam się nie skończy. Całość polewamy szpinakiem ze śmietaną oraz zasypujemy ostatnią, najbardziej solidną warstwą sera żółtego. Zapiekamy w temperaturze ok 180 stopni pod przykryciem przez ok 30-40 minut. Na koniec na chwilę
Kuchnia po mojemuDzieci uwielbiają makaron , warto im też podawać przyrządzone z niego potrawy. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny . Zawiera również wiele niezbędnych dla organizmu białek oraz węglowodanów. Składniki ( 4porcje
Bazylia kontra Rozmarynjajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO Aromatyczne flaki
MarciochaKucharzywędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywamipełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka w sosie pomidorowym
More food, love and dreamsSkładniki makaron razowy- ok 300 g 2 bakłażany 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów 250 g ricotty parmezan oliwa tymianek, ulubione zioła 1 łyżka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki cukru świeżo zmielony pieprz dobra sól Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 220 st. Ricottę wyciągnijcie z opakowania, ułóżcie w naczyniu do zapiekania. Natrzyjcie oliwą, ziołami, świeżo zmielonym pieprzem(...)zapiekajcie przez około 30 minut, wyciągnijcie i odstawcie. Obierzcie ząbki czosnku, drobno posiekajcie. Cebulę pokrójcie w kostkę, bakłażana w paski. W rondlu rozgrzejcie oliwę, wrzućcie czosnek i cebulę, zeszklijcie. Dołóżcie bakłażana, wymieszajcie, przez kilka minut podsmażajcie wszystko razem. Teraz czas na pomidory w puszce, dodajcie do warzyw, wymieszajcie i duście na niewielkim płomieniu przez około 20 minut. Zgodnie z instrukcją
OliveandThymeukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia i wlewa jajko. Potem zapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczem Z sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma . Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące. Aczma - gruzińska wersja lasagne Lobiani(...)celu wypicia rosołu Pieczarki z serem Pieczarki są bardzo popularne w Gruzji. Na każdej suprze oprócz chleba, chaczapuri, serów i sałatki gruzińskiej, zawsze znajdowało się miejsce na pieczarki zapiekane z serem. Podawane są one w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński ser (w wersji domowej możemy użyć mozzarelli
Poezja smakuBardzo lubimy makarony i często się u Nas pojawiają w różnych postaciach. Dziś ponownie muszle makaronowe z farszem mięsnym na pikantną nutę i zapieczone z żółtym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMakaron penne z tuńczykiem i curry... Makaronowe rurki oblepione śmietanowym sosem. Dobrze przyprawione curry. Z kawałeczkami tuńczyka. Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską. Zapraszam
Gospodyni MiejskaPaprykowo- faszerowane szaleństwo trwa. Dzisiaj wersja z makaronem. Oczywiście dodatki to mój sugestywny wybór. Wy możecie je łączyć według własnego uznania. Ja proponuję dzisiaj żółto- zieloną
bastalenaRobiłam ostatnio z gorgonzolą pyszne placki ziemniaczane oraz równie smaczną jajecznicę . Dzisiaj szybkie danie typu zapiekanka (ale bez zapiekania) również z gorgonzolą:) Wykonane wg zasad Kuchni
Zdrowa Kuchnia Sowypiękna, ale i smaczna. Zupy, dania z kaszą, ryżem czy makaronem, z pewnością rozgrzeją w zimny wieczór i poprawią nastrój. Najlepsze dania, w jednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe(...)jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem
Moja smaczna kuchniapołowę zawartości patelni, przykrywamy makaronem i połową chili con carne, następnie znów makaron, reszta mięsa, makaron i chili con carne. 6. Kładziemy ostatnie dwa płaty, smarujemy je keczupem. 7. Układamy kilka plastrów żółtego sera bądź startego na tarce. 8. Lazanię posypujemy zielonym groszkiem i zapiekamy około 40 minut w 200 stopniach. 9. Możemy użyć ugotowanego wcześniej indyka a ser dodać
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty