Tarta ŻuraWinowA 323cukru pudru. Piekarnik nagrzewamy do 180"C Żurawinę z odrobiną wody i sokiem z cytryny podduszamy w rondelku, aż będzie pękata i mięciutka. Odstawiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku w przez ok 10 minut. Nakładamy żurawinę, całość zapiekamy przez kolejne 10 minut. Po ostudzeniu dekorujemy bitą śmietaną SMACZNEGO! Na sam koniec studzimy tartę i ozdabiamy ubitą kremówką
Luźna Kuchnia
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 400Zawsze mam dużo wątpliwości jakie mięsko zrobić na wczesną kolację, aby nie było zbyt ciężkie. Najczęściej przygotowuję zapiekany filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Ostatnio przygotowałam szaszłyki drobiowo- wieprzowe i wszystkim bardzo smakowało. SKŁADNIKI: 1/2 kg. piersi z kurczaka 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej 3-4 małe cebule 1 średnia papryka MARYNATA: szczypta bazylii, tymianku, oregano 5-6 ziaren
Kuchnia Beaty
Zupa cebulowa pod pierzynką. 207przypalić. Dodać posiekany drobno czosnek. Posypać mąką i szybko wymieszać. Zalać gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotować chwilę i wlać gorącą zupę do małych naczyń do zapiekania. Nakryć ciastem francuskim przyklejając je lekko do naczynia. Zapiekać w 200 stopniach C do zarumienia się ciasta. Zupę można zapiec również z grzankami i żółtym serem
O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone z marchewką 234razy z każdej strony, żeby miec pewność, że środek kotlecika będzie usmażony Podałam z surówką z kapusty pekińskiej (można podać z surówką z białej kapusty lub zapiekanymi warzywami ) i ziemniakami z koperkiem. Mogą być również pieczone ziemniaki , zamiast gotowanych Na zdrowie! :) Biorę udział w akcji dla dzieci
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
PIECZONE PODUDZIE Z INDYKA 267pieprzem , odkładamy na min 2 godz do lodówki. Po tym czasie skrapiamy olejem lnianym, obtaczamy we wczesniej wymieszanych przyprawach i pestkach. Na blachę wykładamy podudzia. zapiekamy ok 45 minut, po tym czasie obkładamy odmrożona mieszanka warzywną, zapiekamy jeszce ok 25 minut, mieszajac warzywa aby sie nie przypaliły Do przygotowania dania użyłam mieszanki mrożonej bukier 9 warzyw
Z Majeczką w kuchni
Afrykańskie smaki 177mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako dodatek proponuję zapiekane banany.Tradycyjnie w kuchni afrykańskiej używane są do tego platany (odmiana bananów nie spotykana u nas) Można je zastąpić zwykłymi niezbyt dojrzałymi twardszymi bananami choć
noteskulinarnyfiga
Smaczne zakończenie wakacji 155warto zorganizować coś na najbliższe ciepłe dni. Mam dla Was kilka propozycji kulinarnych na zakończenie wakacji m.in. szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie, ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem, smażone listki szałwii w panierce, a na deser pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym. Zaglądajcie tutaj, jeszcze dzisiaj startuję z przepisami
noteskulinarnyfiga
Kurczak pieczony z nutą cytryny 243mieszamy, gotową mieszanką posypujemy kurczaka. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry, obkładamy nimi kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie przekładamy kurczaka do rękawa, umieszczamy go w naczyniu do zapiekania i zapiekamy w 200 stopniach do godziny. Na ostanie 10 minut rozcinamy rękaw by kurczak ładnie się przypiek z wierzchu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 422PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i płuczemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzamy. Kroimy ziemniaki w plasterki około 2-3 mm. Boczek kroimy w cieniutkie plasterki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno ziemniakami delikatnie solimy, nakładamy warstwę boczku i ponownie ziemniaków. Zalewamy całość bulionem z dodatkiem czosnku. Oprószamy solą ziołową. Przykrywamy naczynie pokrywą lub folią spożywczą(...)zapiekamy w 190 stopniach 50 minut, po tym czasie posypujemy całość żółtym serem i odkryte wkładamy na 15 minut do piekarnika. Szczypior siekamy, posypujemy po całej zapiekance i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana z mielonym mięsem i serem. Walentynki moim okiem. 241łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera i zwijać wzdłuż dłuższego boku. Nie martwić się jeśli będzie wychodziło krzywo czy rozjeżdżało się :) Roladki układać w natłuszczonym lekko naczyniu do zapiekania. Wielbiciele żółtego sera mogą zetrzeć go trochę na samą górę. Tak przygotowanego bakłażana częściowo przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pod koniec zapiekania
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem 551Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nie wiem jak wy ale ja bardzo lubię brokuła. Robię z nim zapiekani, zupy jak i sałatki. Tym razem zrobiłam sałatkę z brokułem w towarzystwie pomidorków koktajlowych, jajek i kukurydzy. Podałam ją z sosem czosnkowym. Wyszła pyszna. Polecam Post Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem pojawił się poraz
Marta Gotuje
Chrupiące pakieciki z ciasta filo z mięsem mielonym, szpinakiem i serem 234zrobienia tureckiej potrawy o sympatycznej nazwie börek. U mnie wyglądał on tak >klik< , a u Ewy tak >klik< Z ciasta filo postanowiłam przygotować zapiekane ruloniki nadziane mięsem i szpinakiem. Jak dla mnie połączenie idealne. Wspaniale smakowało zarówno prosto z pieca, jak i na drugi dzień. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje
Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczna jaglanka z cynamonem i prażonymi jabłkami 309słono. Na obiad można przyrządzić z niej pyszną zupę krem lub podać z grillowanym kurczakiem . Na deser możemy zafundować sobie nieziemskie jaglane brownie , migdałowo-bananowe muffiny lub zapiekane gruszki . Jeśli chodzi o śniadanie to również nie będziecie zawiedzeni. Godna wypróbowania jest jaglanka w wersji owocowej lub czekoladowo-bananowej , a jeśli lubicie połączenie jabłka i cynamonu to przepis
peanutbuttermonster
Sushi! 276wasabi i imbirem :) Mam nadzieję, że wszystko jest w miarę jasne :) W razie pytań proszę pisać. W przyszłym tygodniu dodam więcej zdjęć obrazujących etap przygotowań krok po kroku :) Sushi zapiekane z kawałkiem mozzarelli
My Culinary Art
Restauracja Orient Express - opinia 243miodzie proponowane z kaszą kus kus z dodatkiem rodzynek (37 zł). Mąż zdecydował się na: Tradycyjna zupa cebulowa z dodatkiem białego wina i świeżych ziół serwowana z grzanką zapiekaną z serem (10 zł) i Golonka bawarska proponowana z kapustą zasmażaną z chrzanem i opiekanymi ziemniakami (16 zł). W obu daniach głównych trzeba doliczyć dodatki, bo są one tylko proponowane
Pasja Smaku