Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym to danie idealne nie tylko na świąteczny stół, ale także jako ciepły posiłek na obiad czy kolację. Jeśli podana zostanie na obiad to doskonale sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, a na kolację wystarczy pajda chleba lub ciepła bułeczka. Danie proste, szybkie w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne. Składniki: * 2 białe kiełbasy (użyłam
Zrób to smacznieziemniaki dajemy połowę kiełbasy, brokuła, mieszanki i pomidorów. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, brokuła, mieszanki i kiełbasy. 3. Do miseczki wybijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, startą mozzarellę, sól i pieprz. Mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekanką. Ja górę posypałam jeszcze startą mozzarellą. 4. Zapiekamy w 180 stopniach około 40 minut. Smacznego
kruche babeczkiczarne oliwki pomidory wędzone tofu (można zastąpić serem żółtym lum mozzarellą ) PRZYGOTOWANIE : Ugotowane ziemniaki, brokuły i kalafior miksujemy z namoczonymi płatkami , solą i ziołami. Masę rozprowadzamy na blaszce pokrytej papierem. Podpiekamy w 180 st.C ok. 10 min Na lekko upieczony spód nakładamy keczup i dodatki. Zapiekamy ok.20-25 min Podajemy ze świeżą bazylią :) SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniagęsta ukwaszona Sól Pieprz Czosnek Oliwa Kolendra mielona Ziołowa przyprawa do ziemniaków Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( najlepiej do takiego momentu gdy będą jeszcze lekko twardawe). Po ugotowaniu przekrawamy na połowę, przyprawimy solą, ziołową przyprawą i polewamy niewielką ilością oliwy. Zawijamy w folę aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180 o C przez około 15 minut. Twaróg rozdrabniamy
Smaki Ewyobieramy ze skórki. Por i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nie układamy por z cebulą. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty i przyprawy. Mieszamy. Sosem jajecznym polewamy zapiekankę. Całość zapiekamy około 25 minut w temp 180 C. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarnemieszamy, układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej masłem. Wędliny kroimy w kostkę, posypujemy nią ziemniaki. Wierzch zapiekanki posypujemy kukurydzą. Śmietanę mieszamy z jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika na 10 min w 180 stopniach. Po 10 minutach posypujemy startym na tarce serem. Zapiekamy jeszcze 10-15 minut
słodki bratekmozzarella Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z kurczaka z marchewką, selerem i ziemniakami. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy na blaszce. Pomidory, paprykę, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dokładamy do bakłażana. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zapiekamy w piekarniku ( termoobieg ) do momentu aż uzyskają odpowiedni kolor ( będą przyrumienione ). Gdy przestygną
Smaki Ewygłówka czosnku 3-4 łyżki oliwy rozmaryn, tymianek, natka pietruszki sól, pieprz 1. Ziemniaki wyszorować i umyć pod wodą. Ugotować przez 10 minut. Odcedzić. 2. Cukinię, paprykę, kalarepę pokroić na kawałki. 3. Cebulę i czosnek przekroić na pół. 4. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i oliwek. 5. Posypać
Moja Galeria Smakustaram się wykorzystać go maksymalnie. Surowy , gotowany , zapiekany …………/ zobacz /zawsze smakuje wybornie, ale należy zwracać uwagę na to ,by wybierać fenkuły z twardą, jędrną i jasną bulwą. Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego ½ małej kapusty włoskiej łodyga selera naciowego 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 3 łyżki
Zakamarki mojej kuchniZapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około godzinę, aż mięso skruszeje. Pod koniec zapiekania można zdjąć pokrywkę, zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera. Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują do takiego mięsa ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość pikantne i aromatyczne, a keczup nadaje
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo „pracowite” warzywo. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów. Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej kokosowyDodatkowo- grzanki
mojewypiekiinietylkozalewamy bulionem.Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok.15-20minut do momentu,aż ziemniaki będą miękkie. Wyciągamy ziele i liście, a całość miksujemy blenderem na gładki,aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.CAŁOŚĆ: Przez podaniem na talerzach obficie posypujemy startym cheddarem i grzankami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150C przed ok.15minut. Podajemy gorący! PORADA: Cheddar możemy zastąpić dowolnym serem
Ostra na SłodkoUwielbiam wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Dlatego też, u mnie na obiad często jako dodatek do mięsa czy rybki, na talerzu lądują ziemniaczki pod postacią puree, kopytek, czy innych klusek. Ostatnio odkryłam szybki i prosty przepis na zapiekane gnocchi (takie włoskie kopytka) w sosie pomidorowym z ciągnącą się, kremową mozzarellą. Po prostu pycha! Potrzebujemy (na 4 porcje
W mojej holenderskiej kuchnistudzimy. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy ziemniaki i całość mieszamy na gładką masę. Do masy dodajemy starty ser, drobno posiekany rozmaryn, fasolkę adżuki i połowę grillowanego boczku pokrojonego w kostkę. Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Zapiekamy w grillu, na górnym rożnie pod przykrywą około
Moniki Smakołykipieczarek oraz pokrojoną w paseczki zieloną paprykę, groszek kukurydzę oraz fasole następnie znowu ziemniaki i pozostałą część pieczarek oraz cukinii. Do miski wbijamy jajka oraz śmietanę wszystko razem energicznie mieszamy, dodajemy starty żółty ser, pokrojona drobno papryczkę oraz czosnek i wszystkie przyprawy jakie tylko lubimy. Zapiekamy
NaKońcuJęzykamiałam pociąg do kuchni. Ja najbardziej lubię placki z sosem albo zapiekane. Dowolnie można także kombinować z dodatkami do nich. Zawsze robię dwie ich wersje, dla siebie z pieczarkami, a dla brata z papryką. Składniki na placki (4-5 porcji): 7-8 dużych ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 7-8 łyżek mąki Sól Pieprz Olej
Fabryka pomysłówFilet z indyka zapiekany z warzywami to mój kolejny przepis na zapiekankę z gatunku tych zdrowszych i mniej kalorycznych. Danie takie możemy przygotowywać tak naprawdę z warzyw, które mamy akurat pod ręką. Ja do dzisiejszej mojej zapiekanki użyłam batata (możecie go zastąpić ziemniakami), kalafiora, brokuła i marchewki. Jest ona smaczna na ciepło, ale możecie ją także zabrać w pudełeczko(...)Naczynie wyjąć z piekarnika. Poukładać brokuły i kalafior. Trochę posolić. Na wierzchu poukładać kawałki indyka. Posypać świeżym lub suszonym oregano. Całość skropić olejem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać około 40-50 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciautorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym spodzie z jarmużem i ziemniakami autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach(...)ogrodzie Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami autorka: JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki autorka: nataliapaalac z bloga healthy dreams Ryż z pieczarkami w śmietanie autorka: gaita z bloga Katalog smaków Ziemniaki... szybki obiad z mikrofali
Weekendy w domu i ogrodzieKapsalon – czyli holenderski kebab, na którego składają się frytki przykryte shoarmą albo gyrosem i posypane startym serem. Następnie danie zapieka się do momentu roztopienia sera i kolejno przykrywa warstwą sałatki. Danie to standardowo przygotowuje się w aluminiowych foremkach, w których każdy ma swoją porcję. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by kapsalon przygotować w dużym naczyniu żaroodpornym, a potem(...)podzielić go na porcje i rozłożyć na talerze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapsalon – holenderski kebab – Składniki: Składniki na frytki do Kapsalona: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki na Kapsalon: 2 filety z piersi kurczak – ok. 600 g 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw kebab-gyros
Kulinarne Przebojeprzepis na pyszne i szybkie danie, u nas było na obiad. Ziemniaczki zapiekane z boczkiem, brokułem, suszonym pomidorem i mozzarellą. Wszystko posypane natka pietruszki. Można podać z ulubionym sosem, my zjedliśmy bez :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki dla 3 osób: 6-8 średnich ziemniaków 1/2 brokuła kilka suszonych pomidorów 250 g boczku kulki mozzarelli bądź starta
kruche babeczkipokrywało równo całą pierś. Przykryć bażanta plasterkami szynki. Bażanta ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 70 - 80 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Gdy bażant będzie już prawie gotowy, zdjąć szynkę, aby ładnie się przyrumienił. Podałam z pieczonymi ziemniakami. zastawa
królestwo garówkońcu postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam zapiekane warzywa z mozzarellą. Banalnie proste, a dzięki foremce do zapiekania firmy Gosia , nie musiałam zmywać po kolacji ☺ Polecam wszystkim, którzy nie mają naczynia żaroodpornego, bądź nie są fanami mycia naczyń, jak ja ☺ 45 min składniki: 1 bakłażan 1 duży pomidor 2 duże ziemniaki mozzarella masło sól, pieprz, świeża bazylia, suszona bazylia, oregano
Ania i Marcin gotująkalafiora ( głąbem w dół ). Resztę wolnego miejsca wypełnić ziemniakami pokrojonymi w talarki. Ziemniaki posolić po wierzchu, dodać odrobinę masła Przykryć folią aluminiową lub przykrywką od naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na ok. 50 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i zapiekać jeszcze 10- 15 minut dla uzyskania koloru. SMACZNEGO
zielonacukinkasilnym ogniu. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam zamarynowane plasterki cukinii, drugą warstwą połówki ziemniaków na przemian z klopsikami. Na wierzch poukładałam ćwiartki pomidorów, posypałam grubo pokrojonymi piórkami cebuli. Posypałam suszoną bazylią, posmarowałam pozostałą oliwą za pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu), zapiekałam ok. 15-20 minut, aż podpiekły się cząstki cebuli, a pomidory lekko się
Kuchnia Prezydentowejszaszłyków, czy są upieczone. Wystudzić i przekroić na połówki. Z każdej połowy ziemniaka wydłubać łyżeczką środek, tak aby powstały łódeczki. Ziemniaczane środki wrzucić do miski, dodać rozdrobnioną mozarellę, przyprawy i łyżkę keczupu. Rozciapać wszystko widelcem na grudkowatą masę. Napełnić nią każdą łódeczkę i udekorować keczupem. Zapiekać przez 15 minut aż ziemniaczki się zrumienią
Kulinarne Inspiracjenaleśników polecam specjalną, cienką patelnię;) Farsz - ziemniaki gotujemy i mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy biały ser, podsmażoną na masełku cebulkę i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Naleśniki zawijamy, tak jak krokiety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je startym żółtym serem i keczupem. Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach. Można je podawać z sosem pieczarkowym
Lawendowe Niebodynią. Aby dodatkowo zaromatyzować masło, warto wrzucić do niego kilka listków szałwii lub bazylii. Kluski nim polane nabiorą wspaniałego smaku. Kluski dyniowe z palonym masłem: 500 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 250 g puree z pieczonej dyni ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej(...)folią aluminiową, a następnie zapiekamy w piekarniku do miękkości (ok. 40 min. w 180°C). Zdejmujemy skórkę (powinna sama odchodzić) i miksujemy miąższ za pomocą blendera na gładkie puree. Jeśli jest rzadkie (dynia była wodnista), warto je odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę, lub odparować na patelni. Potem wystarczy odmierzyć potrzebną ilość puree do przepisu. Kluski dyniowe : Ziemniaki obieramy i gotujemy
Poezja smakusercu przyznaję , że jest to najlepszy sos jaki w życiu jadłam!Niesamowicie delikatny, ale zarazem intensywny w smaku … kremowy … W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość!Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!Polecam! SKŁADNIKI:MIĘSO:* filet z kurczaka – 2 sztMARYNATA(...)czosnek – 2 szt* mąka kukurydziana – 2 łyżki * letnia woda – 2 łyżki* sól – 1 szczypta* pieprz – 1 szczypta* papryka ostra – 1 szczyptaPTYSIE:* ugotowane ciepłe ziemniaki – 200 gramów * masło – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * białko – 1 sztuka * szczypiorek – 1 pęczek* sól – 1 szczyptaSOS:* wino musujące – 100 ml* słodka śmietana
Ostra na Słodko