z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:75/234)

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym 264

sera2 średnie cebule100 g masła1/2 pęczka natki pietruszkiolej do smażenia placków200 ml śmietany 18%sólpieprzDzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu.Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle(...)solą, pieprzem i zdjąć z patelni, pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu (im mniej go zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać").Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser i podsmażone (przestudzone) mięso

Świat Domowej Kuchni
Bolońskie niespodzianki 186

ugotowanych ziemniaków1 opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki margaryny4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar)100 ml śmietany30 ml oliwyKiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta(...)francuskiego, kryje się bowiem cały obiad w tak niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :)Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut.Fix wymieszać ze szklanką wody, wlać do mięsa

Świat Domowej Kuchni
Devolay z masłem i serem 182

kurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)- jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła  Sposób przygotowania:1.Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur(...)kurczaka i nie powinna się długo smażyć ok 10 minut.(na obrazku widać 4 devolaye , ponieważ mam 5 osobową rodzinę , a jeden się nie zmieścił na patelni ;) )2.Obierz ziemniaki i je ugotuj. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki po rozgniataj np. widelcem lub specjalnym przyrządem do tego. Dodaj usmażoną cebulę, śmietanę i masło

Gotuj Z Muzyką
Oponki 167

pół szklanki śmietany-1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki sody - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp.- do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony na 3 częściSposób przygotowania:1.Wszystkie składniki zagniatać ręcznie w misce. Gdy powstanie już jednolita masa , która by się minimalnie przyklejała do rąk , po prostu dosyp jeszcze troszkę mąki. Wyrobione(...)zdjęciu:Najlepiej robić to w dwie osoby , jedna wałkuję i robi krążki , a druga zaczyna smażyć. W małym garnku (średnica ok.17-20cm) rozpuścić smalec i wrzucić jedną część ziemniaka ( po to aby smalec się nie przypalał). 2. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz po 2-4 oponki. Gdy już delikatnie podrosną i się zarumienią , przewrócić wykałaczką na drugą stronę

Gotuj Z Muzyką
Placek jajeczno - ziemniaczany z serem 204

sposób na dobre śniadanie lub kolację, a składniki potrzebne, na pewno masz w domu)Polecam taki placek dla miłośników placków ziemniaczanych i jajecznicy ;)Składniki:- 2 jajka- 1 duży ziemniak- pół cebuli - 4 plasterki sera żółtego-sól, pieprzSposób przygotowania:1.Obieramy ziemniaka, myjemy i tarkujemy na drobne paseczki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Plastry sera kroimy w paski.Do(...)miski wbijamy 2 jajka i widelcem rozbełtujemy. Dodajemy starkowanego ziemniaka i pokrojoną cebule. Wszystko ładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.2.Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i łyżką wykładamy całą masę. Czekamy 3-4 minutki, łopatką podbieramy delikatnie placek i sprawdzamy czy się już usmażył z jednej strony, jeżeli tak to przewracamy go na drugą stronę. I tak parę razy

Gotuj Z Muzyką
Kopytka z kurczakiem w pieczarkach 278

Kopytka z kurczakiem w pieczarkachSkładniki:(dla 4 osób)Kopytka:-2 kg ziemniaków- 2 szklanki mąki - 2 jajka- sól do smakuKurczak w pieczarkach:- 4 kawałki piersi z kurczaka- 0,5 kg pieczarek- 2 cebule- 3 łyżki śmietany - sól, pieprzSposób przygotowania:1.Ziemniaki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ziemniaki i przepuszczamy je przez maszynkę(...)ugniatamy tłuczkiem/ ręką. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy na nią zmielone ziemniaki. Dodajemy 2 szklanki mąki, 2 jajka i solimy do smaku. Wszystkie składniki ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy masę na ok. 6 części. Z każdej części formujemy wałek i kroimy go w ukośne paski. Następnie wrzucamy partiami do wrzącej posolonej wody. Gotujemy każdą partię przez ok. 3 minuty

Gotuj Z Muzyką
Krem brokułowy – przepyszny! 153

aromatyczny , łatwy do zrobienia , sycący i pyszny!W sam raz na szybki obiad w upalny dzień!Polecam! SKŁADNIKI:* bulion warzywny – 1,5 l* brokuły – 0,5 kg* ziemniaki – 2 szt* śmietana 18% słodka – 100 ml* ser żółty np. ementaler -1 garstka* płatki migdałowe – 2 łyżki* szczypiorek – 1 mały pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Brokuły dzielimy na różyczki(...)ziemniaki obieramy, szczypiorek bardzo drobno siekamy.Do gorącego bulionu wrzucamy ziemniaki, po ok. 15 minutach dodajemy brokuły.Wszystko gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu , a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypiorek i miksujemy na gładki krem.Wlewamy śmietanę , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wsypujemy płatki migdałów, starty żółty ser i dokładnie mieszamy.Podajemy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
Kotlet jagnięcy w posypce ze świeżych ziół i pistacji 193

przy pomocy pędzelka i obtaczamy w posypce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy na kilka minut, żeby mięso odetchnęło.3. Ziemniaki i seler obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy z masłem i mlekiem, doprawiamy gałką muszkatołową.4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż popęka(...)skórka.5. Na talerzu układamy mięso, puree i pomidorki. Pomidorki polewamy sosem octowym, a ziemniaki i mięso odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego

My Culinary Art
PIEROGI RUSKIE 174

chyba takiej osoby która nie lubiła by pierogów :) Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną  Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :)  ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie(...)Składniki :około 400 g mąki1 jajko1 szklanka ciepłej wodyokoło 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki roztopionego masła lub olejuokoło 0,5 kg ziemniaków ugotowanych 200 g sera białego przeciśniętych przez praskę1 duża cebulasól, pieprz do smaku1 serek topiony  Wykonanie :)Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść.Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe Paluszki Rybne 201

tego pomysłu na obiad można paluszki rybne przygotować samemu. Na pewno będą zdrowsze i możliwe, że smaczniejsze. Domowe Paluszki Rybne - Składniki:450 g filetów z białej ryby2 ugotowane ziemniaki (ok. 200 g)2-3 łyżki bułki tartej1 łyżka kaszki mannyduże jajkopieprzvegeta koperekpietruszkabazylia(ewentualnie gotowa przyprawa do ryb)Domowe Paluszki Rybne - Sposób przygotowania:Rybę mielimy, dodajemy rozgniecione ziemniaki, bułkę(...)obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe paluszki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.Moje posty

Słodka Strona
Tradycyjne Pierogi Ruskie 204

szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soli farsz:1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków250 g białego seraduża cebulamasłosól pieprz cebula + masło (do okraszenia)  Pierogi Ruskie - Sposób przygotowania:Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła do zrumienienia - studzimy. Ziemniaki

Słodka Strona
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 167

angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny.2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej zupy. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.3. W między

My Culinary Art
Pierogi ruskie 143

ciasto:3 szklanki mąki pszennej1-1,5 szklanki wrzątku1/2 łyżeczki soli3 łyżki olejuSkładniki na farsz:0,8 kg ziemniaków400 g białego półtłustego sera2 średnie cebulesól, pieprzSposób przyrządzenia farszu:Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności

upichcic
Polędwiczki w sosie borowikowym 235

gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku.Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków duża łyżka mąkijajkopół łyżeczki soliolej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy go odlać, odstawić na chwilę. Płyn wylewamy zostawiając tylko mętny(...)osad (czyli skrobię) i dodajemy go do masy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masę łyżką. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, nakładamy placki i kiedy się zezłocą przewracamy na drugą stronę. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.Smacznego!Przepis wraz ze zdjęciem otrzymałam od pani Ani z Karczmy :) Bardzo dziękuję i liczę na więcej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaczana sałatka 244

czasie kroimy cebulę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Szynkę kroimy w kostkę, a seler w pół księżyce. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, czosnkiem i przyprawami. Chłodne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, jajka również obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cebulę, szynkę, seler i majonez z przyprawami. Mieszamy odstawiamy w lodówce do przegryzienia.Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU