mojej kuchni.Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i są gotowe już pod trzech dniach.Choć ja osobiście zajadam te dwudniowe, jeszcze słabo ukiśnięte, w środku twarde i całkiem zielone :)Lubię tak !Ogórki małosolne to przetwór nietrwały, dlatego warto robić je w niedużych słojach - na bieżąco.No chyba, że mamy w domu ogórkowych żarłoków !Składniki:* ogórki gruntowe* gałązki kopru* kilka ząbków
kolorowotorcikowomogą się różnić, także waga poszczególnych warzyw, jednak w ogólnym rozrachunku powinny stanowić 2 kg, ponieważ na taką ilość wystarczy przygotowanej przeze mnie zalewy :) Składniki: - 350 g zielonej papryki - 580 g ogórków gruntowych - 410 g cebulki - 400 g fasolki szparagowej (żółtej i zielonej) - 260 g marchewki - sól - przyprawy (pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka ostra, pieprz cayenne, zioła prowansalskie) Końcówki fasolki
Zdrowie na języku :PosóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:300 g makaronu muszelki150 g tuńczyka z puszki w sosie własnym2 jajka na twardo250 g czerwonej fasoli250 g kukurydzy250 g zielonego groszku2 ogórki konserwowe1/2 białej cebuli1 łyżeczka soku z cytryny2 łyżki majonezu1 łyżka jogurtu1 łyżeczka musztardy1 łyżeczkasól, pieprzPRZYGOTOWANIE sałatki makaronowej z tuńczykiem:Makaron gotujemy (al dente) w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo
kulinarnyJa" Bardzo lubię podjadać coś między posiłkami. To moja wielka zmora. Jeżeli chrupię jakieś orzechy, to nawet się z tego cieszę, gorzej jak są to batoniki, chipsy
Słodkie Przyjemnościmięs i świetna do jedzenia bez niczego, dla znajomych wegetarian. Polecam wszystkim na zbliżający się sezon biesiadowania na świeżym powietrzu ! Składniki :4 małe pomidory młoda zielona sałata 4 ogórki kiszone mała papryka czerwona pestki dyni orzechy włoskie 4 kromki białego pieczywa + sólNa dresing oliwa z oliwek około 1/4 szklanki
Słodkie PrzyjemnościSkładniki zupy można pokroić lub rozdrobnić mikserem. Ja pokroiłam warzywa, bo taka wersja bardziej mi odpowiada. Składniki:1l soku pomidorowego1 czerwona papryka1 zielona papryka1 żółta papryka3 ogórki małosolne2 ząbki czosnkukilka zielonych oliwek1 cebula1 papryczka chillisól, pieprz Przygotowanie:Warzywa drobno kroimy, zalewamy sokiem pomidorowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone. Można dodać kostki lodu. Jako
Smakowity Blog KulinarnyWpis pochodzi z www.mgotuje.plDzisiejsze danie kierowane jest do miłośników lubiących owoce morza, a mianowicie krewetek. Podałam je na mieszance sałat z dodatkiem ogórka, sera mozzarella, zielonych oliwek firmy Serpis (które nadziane są cytryną i smakują znakomicie) oraz suszonych pomidorów (firmy Ponti), które są bardzo smaczne i aromatyczne. Całość polałam sosem przygotowanym
Marta Gotujejednej, ugotowanej kolby) 1 puszkę czerwonej lub białej fasoli (i znów - jeśli dysponujecie czasem, to polecam ugotowanie odpowiadającej ilości fasoli "jaś") 1 średnią paprykę (moja była żółto-zielona) 4-5 ogórków konserwowych (najlepiej lekko pikantnych) 1 pora 1 pęczek szczypiorku 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy (ja użyłam niefiltrowanego, nierafinowanego i tłoczonego na zimno
Ratunku obiadprzygotowane jedzonko, na pewno wydobędzie max smaku i żadna witaminka się nie zmarnuje. Składniki -żebrka mięsne – ilość to zależy od apetytu -młode ziemniaki -marchewka -dużo koperku -zielona sałata, pomidor, ogórek , itd. -jogurt naturalny -sól, pieprz,oliwa z oliwek, czosnek -liść kapusty- genialny Najpierw żeberka solimy, dajemy oliwę z oliwek,sporo czosnku,piperz i przyprawy wg.gustu i smaku
Z Kuchni Do KuchniSkładniki (dla 1 osoby): 1 mała kromka pieczywa razowego 2 małe paróweczki drobiowe 4 paski papryki zielonej kilka plasterków ogórka serek kanapkowy light zioła prowansalskie musztarda rosyjska Pieczywo cienko smarujemy serkiem (zamiast masła), układamy paprykę. Plasterki ogórka posypujemy ziołami prowansalskimi. Parówki gotujemy (ok. 4-5 minut), możemy pokroić, żeby lepiej się prezentowały :) i dodajemy ostrą musztardę rosyjską. Smacznego
My Culinary Artpracy czy na uczelnie, czy też przygotować na imprezę. składniki: - gotowana pierś z kurczaka - makaron kokardki - 1/2 opakowania sera feta - 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki - 8 średnich ogórków konserwowych - majonez - zielone oliwki Smacznego!ZAPRASZAM BARDZO SERDECZNIE NA FB SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIdodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i już mamy nieco inną sałatkę na świąteczny stół.składniki:5-6 płatów śledziowych3 kwaskowe jabłka 6 jajek ugotowanych na twardo1 puszka zielonego groszku 6 ogórków kiszonych 1 słoik marynowanych prawdziwków lub podgrzybków1 cebula 5-6 łyżek majonezuŚledzie wcześniej wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Ja całą
Monia miesza i gotujeSkładniki : 10 pieczarek marynowanych w occie 4 jajka puszka groszku konserwowego pęczek szczypiorku 3 średnie ogórki kiszone, mogą być zielone 1 jabłko 10 dag sera żółtego sól, pieprz, jogurt, majonez , musztarda Wykonanie : Groszek odsączyć, pokrojone pieczarki i ogórki odcisnąć na sicie Ser, jabłko, jajka i szczypiorek pokroić w dość grubą kostkę Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kilkoma
Proste Potrawypieczarek marynowanych 3-4 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 7 jajek ugotowanych na twardo pieczarki, groszek i koperek zielony do dekoracji Przygotowanie:Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. W naczyniu wymieszać ogórki, groszek, pieczarki i całą zawartość łącznie z sosem fileta z pstrąga, wymieszać. Na koniec dodać
Ala piecze i gotujesałatki:– sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki– twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki przerośnięte, a nawet pożółkłe. Choć ja osobiście robiłam na razie z zielonych, młodych, nie za dużych ogórków.Przepis ten dostałam od Agnieszki z Talerza Pokus.Składniki:* 4 kg ogórków* 5 szklanek wody * 1 szklanka octu 10%* 1 szklanka cukru* 4 łyżki miodu ( dowolnie: lipowy, wielkokwiatowy
kolorowotorcikowopomidorkami, ogórkiem i grzankami Sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewkiSałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą Szybka i prosta sałatka z pomidorami, czerwoną cebulą i zielonymi oliwkamiSałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiemSałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydząSałatka z wędzonym kurczakiem
Kulinarne Przeboje