z winogronami - 1500 przepisów (strona:67/100)

Zdrowe grillowanie 175

wszystko budzi się do życia i jest świeże. Na sklepowych pułkach nie zabraknie świeżych warzyw i owoców.  Przygotuj: sałatki owocowe z jogurtem naturalnym np. z jabłkiem, bananem, gruszką, winogronem sałatki warzywne np. świeża rukola lub sałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem  filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą

Truskawkowa Fiesta
Sandacz z grzybami duszonymi w warzywach 189

łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia ryby 3 łyżki masła klarowanego olej do smażenia (użyłem oleju z pestek winogron) Sposób przygotowania: Grzyby rozmrozić, zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Jeśli nie macie grzybów mrożonych, możecie użyć suszonych. Wtedy dzień wcześniej należy je namoczyć (najlepiej

W SMAK
Nové Vinařstvi - wino z Czech 122

subtelnym dodatkiem liści brzoskwini i krzewów porzeczek. W smaku dość wyraziste, przyjemne i soczyście owocowe. Idealne schłodzone na letnie popołudnia. Cépage Chardonnay – to wspaniałe białe wino z późnego zbioru winogron, stąd w nazwie pojawia się Auslese. Wino o kolorze słomkowo – żółtym i cudownym aromacie dojrzałych owoców, zwłaszcza żółtych. W smaku krągłe i przyjemne – owocowe z wyraźnym cukrem resztkowym.   Cépage

królestwo garów
Podstawy degustacji wina z Andrzejem Strzelczykiem w Le Reginie 87

degustacji wraz z cennymi uwagami, co do istoty oceny wina. Szczególny nacisk położony był na ogólne wnioski na temat każdego wina, jego jakości, potencjału dojrzewania oraz próbę odgadnięcia szczepu winogron, kraju pochodzenia czy regionu. Po dobrym „zastrzyku” niezbędnej teorii wspólnie głośno „skalibrowaliśmy” nasze kubki smakowe degustując białe wino wytrawne. Kiedy reguły były dla wszystkich jasne w naszych kieliszkach pojawiły się

królestwo garów
Emilio Moro w Casa Pablo 100

bekonu wypełnionych smażonymi daktylam   Krem z ciecierzycy z bekonową posypką Malleolus de Valderramiro 2009 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ) wino zrobione z winogron z ponad osiemdziesięcioletnich krzewów. Kolor bardzo ciemny, intensywnie czerwony. Nos jest bardzo bogaty dominują nuty czarnych owoców, pikantnych przypraw. W ustach wino to jest mocne z pięknymi jedwabistymi taninami. Posiada bardzo

królestwo garów
Winne Walentynki - 2 nd Warsaw Annual Tasting of Portuguese Wines 126

posmaku, wynikającym z dość młodego wieku tego wina. Wino z dobrym potencjałem do leżakowania. Mnie natomiast urzekło wina Herdade Săo Miguel Reserva – starzone 12 miesięcy w beczkach. Ręcznie zbierane winogrona, ogromna pasja winiarza przekładają się na wspaniałe wino, dobrze zbalansowane, krągłe i bogate zarówno w aromat i przede wszystkim smak. Ostatnim wytrawnym winem degustacji było dość jeszcze surowe wino Calheiros

królestwo garów
Stek z rekina I 121

sojowym, posypane posiekanymi migdałami.  polecam również  stek z rekina II   Do steka z rekina polecam Gewürztraminer halbtrocken z winnicy Rappenhof. Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne z dominującym liczi i korzeniem pietruszki. 49,00 brutto poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku

królestwo garów
agrest marynowany z pieprzem 125

wody, 250 ml octu 10% 1/3 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu, 12 goździków Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest, brzoskwinie , czereśnie z imbirem , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Agrest (twardy, mało dojrzały)umyć, osuszyć

królestwo garów
Czereśnie marynowane z imbirem 127

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni jasnych, 800 ml wody, 800 g cukru, 120 ml octu 10%, świeży imbir, goździki Czereśnie umyć, osuszyć

królestwo garów
przetwory 153

pomidorki koktajlowe w oliwie   pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy   syrop z fiołków śliwki w occie  winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie

królestwo garów
Czereśnie w occie 173

Owoce marynowane kojarzą nam się głównie z gruszkami i śliwkami. A szkoda. Warto sięgnąć po inne owoce winogrona , agrest , mirabelki , brzoskwinie , czereśnie z imbirem , mirabelki , wiśnie, morele... a zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. 2 kg czereśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki

królestwo garów
Wiśnie w occie 296

Wszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów. W moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona , brzoskwinie , czereśnie , agrest .... Stanowią one świetny dodatek do nie tylko do zimnych mięs. Warto po nie sięgnąć … zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można

królestwo garów
X wystawa win hiszpańskich w Polsce, czyli zimny wiatr, gorący temperament i 100 punktów Parkera… 110

starzone w beczkach. Efekt końcowy bardzo udany i godny polecenia. Kolejne wino pochodziło z maleńkiego regionu tuż koło Barcelony Alella – to Marques de Alella Pansa Blanca. Mało znana odmiana winogron, podobna w stylu do Xarel.lo daje świetne i aromatyczne wina do letniej hiszpańskiej kuchni. Ciekawostką może być, że z winiarni tej widać wieże znanej barcelońskiej świątyni Sagrada de Familia. Kolejne

królestwo garów
Don PX Convento Selección 1946 102

Convento Selección 1946. To wino dojrzewało w beczkach z dębu amerykańskiego aż do września 2011 roku, kiedy to zostało zabutelkowane. Butelek było tylko 825. Powstało z podsuszonych winogron Pedro Ximenez, które dojrzewały jeszcze podczas II wojny światowej. Wino konsystencją przypomina olej silnikowy.  Kolor jest intensywny, prawi e brązowy. Oczywiście kolor i konsystencja zmieniały się wraz z upływem

królestwo garów