SKŁADNIKI: ( na 1 porcję ) 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 50 g zielonej fasolki szparagowej pomidor garść mixu sałat jajko na twardo pół małej czerwonej cebuli 5 czarnych oliwek sól i pieprz Dressing: łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy(...)miękkości, przekroić na pół. 3. Na talerzu ułożyć sałatę, dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora, posiekaną w plasterki cebulę, fasolkę szparagowa i czarne oliwki. 4. Dodać ćwiartki jajka i kawałki tuńczyka. Polać sosem
Atlas SmakówKolejna sałatkowa odsłona. Dobra i szybka w przygotowaniu. W sam raz na spontaniczne spotkanie w gronie znajomych. Składniki na sałatkę z tuńczykiem i ryżem Basmati (około 6-7 porcji): torebka ryżu Basmati puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 3 jajka 2 cebulki dymki 2 duże ogórki kiszone majonez sól pieprz Ugotować ryż w osolonej wodzie, a także jajka
Karola gotujefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 puszki tuńczyka (w oleju i w sosie własnym) puszka kukurydzy seler naciowy 4 ogórki kiszone cebula 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Selera naciowego umyć, pokroić na niewielkie paseczki, przełożyć do sitka(...)przelać wrzątkiem, wystudzić. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomichorizo – dojrzewająca kiełbasa z dodatkiem suszonej, mielonej papryki, jest najpopularniejszą kiełbasą w Hiszpanii), sera czy oliwek, kanapki z anchois, łososiem... po bardziej skomplikowane i rozbudowane – foie gras, sałatki z tuńczykiem, owoce morza w tempurze.... Opowieść należy zacząć od wizyty w najstarszym tapas barze El Rinconcillo , w Sewilli, założonym w 1670 roku. Przy ulicy Gerona 40, El Rinconcillo istnieje(...)wieku. Korzysta się tu wyłącznie z naturalnych, miejscowych produktów. Nazwa restauracji sięga do korzeni, tureckiej osady Ispal, na miejscu której powstała Sewilla. Na początek otrzymaliśmy sewilską sałatkę z tuńczyka, według przepisu z XIX wieku. Sałatka jest bardzo zbliżona do naszej sałatki warzywnej. Następnie pyszny pasztet ze szczęśliwego kurczaka z galaretką z jerez – hiszpańskie/andaluzyjskie wino wzmacniane. Kolejnym tapas była
królestwo garówSkładniki: 1 opakowanie krakersów (180g) 2 puszki tuńczyka w oleju 6 jajek 200 g tartego żółtego sera pół cebuli 6 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Oddziel białka od żółtek. Białka zetrzyj na tartce o grubych oczkach i wymieszaj(...)łyżkami majonezu oraz 1 łyżką jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem. Żółtka rozdrobnij widelcem lub pokrusz. Tuńczyka odsącz z oleju. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę cebulką oraz 2 łyzkami majonezu i 1 łyżką jogurtu naturalnego. Ser żółty wymieszaj z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżką jogurtu naturalnego. Dopraw papryką słodką. W prostokątnej formie lub na talerz rozłóż 12 krakersów
Olga Piecze i GotujeSkładniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 3 łyżki łagodnego Ajvaru 1 duży ogórek kiszony, np. małosolny 150 g miękkiego sera koziego (do smarowania pieczywa lub typu feta) 2 łyżki posiekanego szczypioru sól i pieprz do smaku Tuńczyka odcedzić, ogórka pokroić w kostkę. Jeśli używamy seka typu feta, należy rozgnieść go widelcem. Wymieszać z serkiem, Ajvarem i szczypiorem
Czerwień i błękitSkładniki: 2 saszetki ryżu białego puszka kukurydzy słodkiej 4 jajka 2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w wodzie i oleju 4 ogórki kiszone 1 średnia cebula 2 łyżki musztardy 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę,ogórki i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Dodajemy ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę
Lena Gotujewagi ciała.. W naszym przypadku prawie połowa sałatki to 100% zapotrzebowania dla Agnieszki (ok. 50g) i 70% (56g )mojego zapotrzebowania na białko... Składniki: 1 duża puszka tuńczyka w oleju lub dwie małe (26g białka) 1 papryka czerwona puszka groszku konserwowego 5 jajek (30g białka) 200g sera żółtego (50g białka) pęczek szczypiorku majonez pieprz sól Przygotowanie: Jajka(...)gotujemy na twardo, a po wystudzeniu kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki aby się schłodziło i gotowe do spożycia. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekońcu weekend. Właśnie czekam na mojego Narzeczonego, bo dzisiaj niestety dłużej :(. A międzyczasie przygotowałam dla Was pyszną i szybką sałatkę. Zapraszam! Składniki: 3-4 łodyżki selera naciowego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy (np. Develey ) 5-6 ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę mała kiść winogron 2-3 łyżki majonezu (np. Develey ) 2-3 łyżki jogurtu naturalnego sól(...)pieprz Wykonanie: Łodyżki selera naciowego pokroić w paski. Tuńczyka i kukurydzę odcedzić, wrzucić do miski, dodać ogórki i winogrona przekrojone na pół oraz seler. Całość wymieszać z majonezem i jogurtem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe
TrufelkowoTego potrzebowałam, kompletując jadłospis dla swoich domowych biegaczy i cyklistów, przygotowujących się do kolejnych, sportowych zmagań:) Kilka pysznych składników i propozycja sałatki na medal!:)) Sałatka z kaszy jęczmiennej z tuńczyka Składniki: 100 gram ugotowanej kaszy jęczmiennej (u mnie sprawdzona kasza z Polskich Młynów) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 posiekany pęczek natki pietruszki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławww.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -pół szklanki ugotowanego ryżu -1/3 papryki żółtej -1/3 papryki czerwonej -dwa duże ogórki konserwowe -puszka tuńczyka w oleju -łyżka majonezu -pęczek szczypiorku -sól, pieprz do smaku Obie papryki i ogórki kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z oleju, rozdrabniamy i wszystko mieszamy z ryżem. Dodajemy majonez
Kulinarne przemysleniaSKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 1 puszka tuńczyka stek z wody 4 ogórki kiszone 1 /2 cebuli 10 dag sera żółtego Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieram i kroję w kostkę. Ogórki kiszone również kroję w kostkę. Ser żółty kroję w kostkę. Tuńczyka stek odcedzam z wody. Wszystkie składniki przekładam do miski dokładnie mieszam. Solę
Gotowanie Patkimiski sałatki. A wiec - układamy warstwami następujące produkty : starty na grubych oczkach ser żółty (ilość dowolna) starte na grubych oczkach białko jaj (u mnie 6 jajek na dwie miski) tuńczyk w oleju (2 puszki) 2-3 łyżki majonezu - rozsmarowujemy na tuńczyku starte na grubych oczkach ogórki kiszone (5 dużych sztuk na dwie miski) sól + pieprz kukurydza (1 puszka na dwie
BezglutenowaIzabelamałe pizze. Na blachę wyłożona papierem i posmarowaną oliwą wykładamy nasze ciasto, smarujemy sosem pomidorowym, sypiemy bazylią i nakładamy ulubione dodatki. U mnie połowa - szynka, pieczarki, ser druga połowa - tuńczyk papryka, oraz tuńczyk suszone pomidory + ser. Pieczemy 25 minut, 200 stopni
BezglutenowaIzabelaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-12 Składniki: 4 duże ziemniaki, opakowanie tuńczyka (u mnie w kawałkach w oleju), 3 średnie ogórki kiszone, duża garść posiekanego szczypiorku, 5 jajek, 1/2 mniejszej cebuli czerwonej, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję do miękkości w mundurkach z dodatkiem soli. Studzę, obieram ze skórki, kroję(...)większą kostkę. Jajka gotuję na twardo, wraz z ogórkami kroję w kostkę. Cebulę drobno siekam. Tuńczyka i wcześniej pokrojone ogórki osączam na sicie. Wszystkie składniki sałatki mieszam ze szczypiorkiem i majonezem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem
JejKuchnia