pominę! A przepis na najlepszą tartę szpinakową prezentuje poniżej. (Dla szwagierki wielki buziak za przepis :*) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w talarki. Po chwili dorzucamy drobno posiekany czosnek. Kiedy cebulka się nieco zarumieni wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy
Kolizje Smakówpoczęstunek ;) Oto moja mała propozycja na karnawałową (i nie tylko) wytrawną przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej. Babeczki z ciasta francuskiego - opakowanie ciasta francuskiego - słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 250g - oliwki w zalewie 100g - ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach - pieprz Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów. Każdy kwadracik(...)wkładamy do silikonowej foremki na muffinki. Do każdej muffinki wkładamy suszone pomidory i oliwki. Na wierzch posypujemy startym żółtym serem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekamy przez 20 minut w 220 stopniach C. SMACZNEGO
Sajkofanka smakuFasolka po bretońsku...tym razem zapiekana w piekarniku.. paczka fasoli piękny Jaś tyczny susz warzywny 50 dkg kiełbasy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 3-4 cebule sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą(...)szybkowarze].Cebulę pokroić w półplasterki.Połowę cebuli zeszklić , dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażyć.Dodać do fasoli , wymieszać i doprawić.Do reszty zeszklonej cebuli dodać pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i chwilę razem podsmażyć, dodać odrobinę bulionu.W naczyniu żaroodpornym układać warstwę fasoli z kiełbasą i podsmażonej cebuli z koncentratem pomidorowym.Zapiec w piekarniku około 1 godziny
Moje domowe kucharzenieniej bakłażana. Możemy zrobić wersję bezmięsną lub wymyśleć coś zupełnie nowego - na tym polega fenomen kuchni włoskiej :)- 1 litr domowego przecieru pomidorowego- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego- kilka suszonych pomidorów- 2 cebule pokrojone w drobną kosteczkę- cukinia pokrojona w cieniutkie plasterki- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę- sól, cukier, pieprz, ostra papryczka, oregano, czosnekW garnku mieszamy przecier, koncentrrat, pokrojone(...)paseczki suszone pomidory, podsmażoną cebulkę, podsmażoną na złoto cukinię, podsmażoną pierś z kurczaka, dodajemy przyprawy, możemy dodatkowo złagodzić smak odrobiną śmietany. Gotujemy wszystko około kwadransa (tyle ile zajmie nam zagotowanie wody i ugotowanie makaronu) często mieszając.Makron gotujemy al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. Odcedzamy. Wrzucamy do wielkiej michy, posypujemy startym serem parmezanem, grana padano lub dowolnym
Z butelką mleczka w tlepracy. Wreszcie się udało, oto efekt :) Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Dwa ząbki czosnku Świeżo mielo ny pieprz, świeżo mielona sól Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w talarki. Po chwili dorzucamy drobno posiekany czosnek. Kiedy cebulka się(...)zarumieni dorzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy w paski, a fetę w kostkę. Oba składniki dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić pieprzem i odrobiną soli (z jej ilością należy uważać, gdyż feta jest słona). Farsz ściągamy z gazu i dorzucamy jajko. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie tniemy na 8 kawałków. Każdym z nich wykładamy, wcześniej wysmarowaną tłuszczem foremkę
Kolizje Smakówmieliśmy co świętować :)), wyjechaliśmy z domu, co wiązało się z wcześniejszym opróżnieniem lodówki. Powiem Wam, że jej zawartość zmieniła się nie do poznania! Kiedyś nie wyobrażam sobie oliwek, suszonych pomidorów czy sera ricotta. Kiedyś to górował żółty ser w plastrach, gotowe sosy pomidorowe i przeróżne odgrzewane dania. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że opróżnianie lodówki to teraz naprawdę sama(...)przyjemność! Składniki: 2 plastry szynki z kurczaka 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego 1/2 cukinii 10 oliwek zielonych 4 pokrojone w paski suszone pomidory 3 łyżki sera ricotta 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę
Kitchens Alphabetposiłek po wysiłku fizycznym:) Ciekawe połączenie smaków, polecam. Jem zdrowo: Rukola z awokado i kozim serem Drukuj przepis Składniki 2 garści rukoli 3 łyżki ugotowanego makaronu 3 całe suszone pomidory 1 kawałek sera koziego 0,5 średniego awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z orzechów prażonych listonic_name = "Jem zdrowo: Rukola z awokado i kozim serem(...)coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 garści rukoli 3 łyżki ugotowanego makaronu 3 całe suszone pomidory 1 kawałek sera koziego 0,5 średniego awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z orzechów prażonych " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Pomidory, ser kozi oraz awokado kroimy w kawałki.Rukolę myjemy układamy na półmisku. Następnie warstwowo układamy makaron
CoolinarniePLsosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę(...)wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Wyłączamy gaz pod patelnią i dorzucamy jajko mieszając składniki. Ciasto francuskie tniemy nożem na kwadraty, a na każdy z nich nakładamy farsz. Zamykamy na pół
Kolizje Smakówciasta : 250 g mąki, 4 jajka, 10 cl mleka, 20 cl oliwy z oliwek, 1 opakowaie proszku do pieczenia, 150 g fety, 8 małych pomidorków, 60 g suszonych pomidorów, 2 łyżki tapenady z czarnych oliwek. Możemy przygotować ją samodzielnie miksując wypestkowane oliwki z odrobiną oliwy. 30 g ziaren dyni kilka listków bazyli. Przepis Podgrzać piekarnik(...)termostat 6°). Wymyć pomidorki, przepołowić, posypać solą i pozostawić na kilka minut w sitku, by puściły wodę. Pociąć w kosteczkę fetę. Odcedzić suszone pomidory, pokroić na cieńkie plasterki. Drobno posiekać listki bazyli. Przygotowanie ciasta : Wymieszać najlepiej przy użyciu miksera: połowę ilości mąki (125 g), połowę ilości jajek (2 jajka) z oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej mieszaniny. Następnie
MODA NA BIOznajdziecie TUTAJ Jeśli chcemy przygotować twaróg z ziołami, jak w tym przypadku to w trakcie wylewania sera na sito posypujemy warstwy twarogu co jakiś czas listkami tymianku i suszonymi pomidorami, aby tworzyły się kolorowe ziołowe warstwy. Odsączanie twarogu ziołowego na sicie zajęło mi 36 godzin. Twaróg ziołowy podczas odsączania owinięty był w gazę i na końcu spięty gumką recepturką(...)ziołowy twaróg, możemy się nim zajadać ze smakiem Twaróg domowy nie jest jedynym serem, który przygotowuję, znajdziecie też inne przepisy na sery domowe: s er smażony z suszonymi pomidorami Ser smażony z kminkiem Serek topiony (domowy) Labneh (arabski serek jogurtowy) Kulki serowe w zalewie oliwnej Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) The post Domowy twaróg ziołowy appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIdealne jako dodatek, ale też świetnie sprawdzi się solo. SKŁADNIKI 1 szkl. kaszy pęczak 2 szkl. bulionu warzywnego (opcjonalnie wywaru z grzybów) kilka suszonych grzybów 8 suszonych pomidorów 1/2 średniej cebuli natka pietruszki pieprz, sól olej PRZYGOTOWANIE Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć ok. 1-2 minuty, następnie wsypać kaszę i wymieszać tak, żeby każde(...)drobno posiekać. Wymieszać z kaszą, dolewać powoli bulionu (lub wywaru z grzybów) ciągle mieszając, czekać, aż kasza go wchłonie. I tak łączymy kaszę z dwiema szklankami wywaru. Suszone pomidory i natkę pietruszki drobno posiekać, połączyć z kaszotto. Doprawić pieprzem i solą. PORCJE
zabawa smakiemwarzywa. Właśnie teraz, w środku lata jest okazja by nacieszyć się nimi do woli. Warzywne taboule składniki: 1 mały brokuł 0,5 kalafiora 1 żółta papryka 80 g suszonych pomidorów 6 gałązek mięty szczypior z 1 dymki sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz wykonanie: Kalafiora i brokuł myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. Następnie partiami mielimy warzywa(...)konsystencji przypominającej granulki. Miksujemy pulsacyjnie. Do zmielonych warzyw dodajemy pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę oraz pokrojone suszone pomidory. Siekamy szczypior i miętę i dodajemy do warzyw. Z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu przygotowujemy dresing. Zalewamy tym warzywa i dokładnie mieszamy. Uwagi: Taboule doskonale smakuje na świeżo, jak również po paru godzinach. Przechowujemy w lodówce
Przysmaki KarolkiBardzo piękny w kolorze, o dosyć intensywnym smaku suszonych pomidorów, chleb na drożdżach z maszyny do chleba. Kolor wręcz zachęca do jedzenia, wyobraźcie sobie jak smakowite mogą być nasze śniadaniowe czy kolacyjne kanapki z takim chlebem :) Przepis znalazłam tutajskładniki1/3 szklanki mleka 250 g sera ricotta 1/2 szklanki suszonych pomidorów z oleju, posiekanych2
Stare Garynadziewał także innymi produktami, dziś przyszła właśnie kolej na nową odsłonę tego makaronu. Składniki : 12 szt makaronu Conchiglioni Rigata 2 duże pieczarki 12 cebulek perłowych Silver 6 suszonych pomidorów 3 plastry surowego boczku 2 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 garść sałaty roszponki Przyprawy : zioła dalmatyńskie Makaron robimy tak samo(...)pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem, parujemy 13 minut, żeby był al dente. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki. Suszone pomidory również na małe kawałki, tak samo plastry boczku. Cebulki perłowe kroimy na pół. Świeżą natkę myjemy i siekamy. Wszystko przekładamy do jednego pojemnika, dodajemy żółty ser, przyprawiamy ziołami dalmatyńskimi
Parowar Facetaktóre mi nawet smakowały Pani Dorota zainspirowała mnie do zrobienia kaszy i tak na bazie jej przepisu powstał nasz przepis Składniki: - 2 woreczki kaszy pęczak - 1 cebula - 2 suszone pomidory ze słoiczka - 1 por - 1 cukinia - 100 g wędzonego boczku - 1 l bulionu warzywnego - 25 g masła - 2 łyżki parmezanu - sol, pieprz - natka pietruszki i koperek – kilka gałązek(...)wszystko podsmażamy. Potem dodajemy kaszę i podlewamy po troszkę bulionem warzywnym – jak kasza wchłonie bulion to wlewamy kolejną porcję. Gdy kasza nam już zmięknie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz cukinię i dusimy dalej aż cukinia nam zmięknie. Na koniec dodajemy masło i starty parmezan. Po wymieszaniu doprawiamy kaszę i dodajemy pietruszkę i koperek (w ilościach jakie chcemy
Kuchenne Wariacje